sâmbătă

1 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 noiembrie, 2021

Liderii PNL și PSD s-au reunit sâmbătă în ședințe la sediile de partid înainte de reluarea negocierilor pe programul de guvernare construit pentru noua guvernare. Cum partidele nu au ajuns la înțelegeri tehnice pe capitolele Finanțe, Muncă, Justiție, Economie, sâmbătă și duminică se vor lua decizii politice în domeniile în care blocajele persistă.

După finalizarea programului, PNL, PSD și UDMR trebuie să deciză, sau să li se comunice, premierul, apoi își vor împărți portofoliile noului guvern.

PNL, PSD și UDMR se îndreaptă cu pași rapizi către formarea unei noi majorități parlamentare care să treacă un nou guvern de coaliție. Partidele speră să finalizeze până duminică toate negocierile, astfel încât următorul premier desemnat să depună la Parlament săptămâna viitoare programul de guvernare și echipa.

Declarativ, PNL nu renunță la desființarea Secției Speciale


Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat înainte de ședința liberalilor: „În acest moment discutăm despre programul de guvernare. N-am ajuns la problema premierului nici la cele ale ministerelor. Le luăm pe rând”. Acesta a spus că discuțiile se concentrează acum pe capitolele din programul de guvernare „unde nu am găsit o soluție cu partenerii”.

„Vom discuta despre Secția Specială. Este parte din MCV. Trebuie să eliminăm acele probleme din MCV pentru a adera la Spațiul Schengen. Nu cred că cineva de la PSD vrea să țină România în afara Spațiului Schengen”, a mai afirmat Cîțu, la intrarea în sediul PNL.

Legat de creșterea pensiilor cu 11%, dorită de PSD, președintele PNL a spus că „dacă se face pe o formulă, putem să ajungem la 11%”.

În cadrul întâlnirilor ar trebui să se discute și modalitatea în care va fi propus viitorul premier. Florin Cîțu spunea în urmă cu două zile că partidele ar trebui să se înțeleagă asupra unui nume de premier pe care să îl prezinte președintelui Klaus Iohannis. Cîțu susține de asemenea și varianta premierilor prin rotație. Cine ia însă premierul ar putea avea mai puține ministere, susțin surse liberale.


La sediul PNL s-au reunit și Dan Vîlceanu, Alina Gorghiu, negociatorii PNL și alți membri din BEx.

PSD decide câte solicitări acceptă din partea PNL

Pe de cealaltă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus, înainte de intrarea în sediul PSD, că discută în partid „ce divergențe sunt”. „Mă întâlnesc cu colegii mei să vedem ce divergențe sunt și apoi vom discuta cu cei de la PNL”, a spus Marcel Ciolacu.

Echipele de negociere ale PSD, PNL și UDMR care lucrează la programul de guvernare au reușit să închidă câteva capitole – Fonduri Europene, Externe, Apărare, Interne.

Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că sunt domenii unde negocierile pentru programul de guvernare continuă și că sunt necesare discuții politice. Ciolacu s-a referit și la domeniul Justiției, și a precizat că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție trebuie păstrată.

„Trebuie o armonizare unde există puncte de vedere diferite și vom avea o discuție politică. În acea zonă (n.red. Justiție) trebuie intervenit și văzut ce trebuie făcut, astfel încât să închidem MCV-ul, dar nu prin desființarea SIIJ”, a declarat președintele PSD.

Neînțelegeri persistă la capitolele Fiscalitate și Muncă.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: