joi

25 iulie, 2024

13 septembrie, 2022

Aliații Ucrainei ar trebui să își asume obligații legale de a efectua transferuri de armament pe scară largă și de a investiți pe termen de decenii în apărarea țării, arată un raport care prezintă alternative la aspirațiile pe termen lung ale Kiev de a deveni membru al NATO.

Raportul, scrie The Guardian, a fost comandat de președintele Volodimir Zelenski, coautorii acestuia fiind fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen și șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, Andrei Yermak.

Scopul raportului este acela de a oferi Ucrainei o structură de securitate care să garanteze că Rusia nu va încerca să o invadeze din nou, fiind separat de apelurile președinteluilui Zelenski către vest de a-și intensifica livrările de armament cu ajutorul cărora contraofensiva ucraineană să fie de succes deplin.

(Citește și: ”Grup consultativ internațional privind garanțiile de securitate pentru Ucraina. Fostul șef NATO Anders Fogh Rasmussen, implicat”)


Posibila viitoare aderare a Ucrainei la NATO a fost una dintre justificările pe care Rusia le-a oferit pentru invazia începută în 24 februarie.

Cea mai puternică garanție de securitate, asigurarea propriei capacități de apărare

Raportul, care face obiectul unor ample consultări diplomatice, nu propune ca NATO, în mod colectiv, să trimită trupele în apărarea suveranității Ucrainei, dar afirmă că nu ar trebui să existe nicio restricție asupra ajutorului militar, diplomatic și economic oferit de țările membre NATO prin acorduri bilaterale.

Nivelul de sprijin ar urma să fie proporțional cu nivelul de amenințare și ar trebui să se aplice tuturor frontierelor recunoscute internațional ale Ucrainei.

(Citește și: ”Ucraina, dispusă să rămână în afara NATO, în schimbul unor garanții de securitate”)

Raportul susține:

„Cea mai puternică garanție de securitate pentru Ucraina constă în capacitatea sa de a se apăra împotriva unui agresor… Pentru a face acest lucru, Ucraina are nevoie de resurse pentru a menține o forță defensivă semnificativă, capabilă să reziste forțelor armate și paramilitare ale Federației Ruse.

Acest lucru necesită un efort susținut de investiții în industria de apărare a Ucrainei, pe mai multe decenii, transferuri de arme și sprijin de informații din partea aliaților, misiuni frecvente de antrenament și exerciții comune sub steagul Uniunii Europene și al NATO”.

Grupul de bază al țărilor aliate care vor ajuta Ucraina include SUA, Marea Britanie, Canada, Polonia, Italia, Germania, Franța, Australia, Turcia, țările nordice, baltice și din Europa Centrală și de Est.

Trei incertitudini

Garanțiile militare ar putea oferi Ucrainei posibilitatea de a-și apăra eficient spațiul aerian prin furnizarea de echipamente de apărare antiaeriană și antirachetă.

Aceste garanții, sugerează raportul, nu ar trebui să impună Ucrainei să limiteze nici dimensiunea, nici puterea forțelor sale armate sau să adopte o poziție de neutralitate.


Singura condiție impusă Ucrainei prin raport: ”să rămână pe o cale democratică”.

Criticii raportului pot pune la îndoială, scrie The Guardian:

  • caracterul executoriu al garanțiilor legale propuse
  • amploarea sprijinului financiar necesar
  • amenințarea ca o armată atât de puternică să nu acționeze doar în scop de autoapărare

Forțele ucrainene ar urma să fie antrenate conform standardelor NATO, la scara necesară pentru a construi o forță de apărare teritorială robustă, dar și o forță de rezervă.

(Citește și: ”Grupul de sprijin pentru Ucraina adaugă la priorități și pregătirea militarilor ucraineni”)

Contribuții non-NATO și sancțiunile împotriva Rusiei

Țările non-NATO, cum ar fi Coreea de Sud, ar putea oferi garanții non-militare, cum ar fi angajamentul de a se alătura sancțiunilor internaționale în cazul unui nou atac rusesc.

Raportul insistă și asupra faptului că ar trebui dezvoltat un cadru legal care să permită autorităților din întreaga lume să sechestreze proprietatea agresorului, fondurile și rezervele sale suverane, precum și bunurile cetățenilor și entităților trecute pe o listă de sancțiuni.

Sancțiunile internaționale, mai precizează raportul, nu vor fi ridicate până când:

  • Rusia nu va opri agresiunea împotriva Ucrainei
  • Rusia garantează că nu va ataca Ucraina în viitor
  • Rusia va oferi Ucrainei compensații pentru daunele cauzate în timpul invaziei.

(Citește și: ”Raport BM-CE-Kiev / Tabloul pagubelor Ucrainei – e nevoie de 350 mld. dolari pentru reconstrucție”)

Anders Fogh Rasmussen: Trebuie să ne asigurăm că Rusia nu va mai putea invada niciodată

Fostul secretar general NATO Anders Fogh Rasmussen transmite:

„Odată ce acest război s-a încheiat, trebuie să ne asigurăm că Rusia nu va mai putea invada niciodată. Cel mai bun mod de a face acest lucru este ca Ucraina să aibă o forță militară semnificativă capabilă să reziste oricărui atac viitor rusesc.

Construirea și menținerea unei astfel de forțe necesită un angajament pe mai multe decenii din partea aliaților Ucrainei.

Adoptarea acestor recomandări ar trimite un semnal puternic lui Vladimir Putin. Ar arăta că angajamentul nostru față de Ucraina nu va slăbi, că războiul lui este zadarnic”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: