Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba i-a transmis omologul său rus Serghei Lavrov că Ucraina este dispusă să rămână în afara NATO, în schimbul unor garanții de securitate care să fie convenite de toți membrii Consiliului de Securitate al ONU, din care face și Rusia.
Serghei Lavrov a declarat, la finalul reuniunii de joi din Turcia cu delegația condusă de Kuleba, că Rusia este dispusă să discute despre garanțiile de securitate pentru Ucraina , la pachet cu garanțiile pentru securitatea sa.
“Desigur, dorim ca Ucraina să fie neutră. Președintele Vladimir Putin a spus de multe ori că, în timp ce insistă asupra neextinderii NATO, nu dorim sub nicio formă să negăm securitatea poporului ucrainean, a statului ucrainean”, a declarat Lavrov la o conferință de presă la Antalia, potrivit agenției Interfax, citată de Agerpres.
“Și suntem pregătiți să discutăm garanții pentru statul ucrainean împreună cu garanții pentru securitatea țărilor europene și, desigur, garanții pentru securitatea Rusiei”, a adăugat el.
Rusia nu dorește militarizarea Ucrainei, “indiferent că aceasta se face în NATO sau fără NATO, pentru că și în afara NATO este posibilă furnizarea de sisteme americane (de arme destinate Ucrainei) care vor avea ca țintă teritoriul” rus, a mai spus ministrul de externe rus.
Omologul său ucrainean Dmitro Kuleba afirmase anterior, după întrevederea lor, că țara sa este dispusă să rămână în afara NATO dacă membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, și toate țările vecine Ucrainei îi garantează un “sistem de garanții similar celui al NATO”.
Elementele pe care Moscova le-a descris drept garanții de securitate pentru ea – în cererile pe care le-a transmis în decembrie către SUA și NATO – constau mai ales în angajamentul că NATO nu se va mai extinde către est, în special către Ucraina, și retragerea trupelor și bazelor Alianței din statele care au aderat la NATO după 1997.
Pentru a opri invazia Ucrainei, Putin solicită, în principal, stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeii și dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.