marți

16 aprilie, 2024

9 septembrie, 2022

Costurile de reconstrucție ale Ucrainei se ridică la aproximativ 350 miliarde de dolari, se arată într-un raport întocmit de Banca Mondială, Comisia Europeană și guvernul de la Kiev, iar pagubele directe ca urmare a invaziei rusești sunt estimate la 97 miliarde de dolari până la 1 iunie, informează Reuters.

Ucraina a suferit pierderi de 252 miliarde de dolari de pe urma perturbării fluxurilor şi producţiei economice, precum şi de pe urma cheltuielilor suplimentare care au legătură cu războiul, în timp ce strămutarea unei treimi din populaţia Ucrainei ar urma să majoreze rata sărăciei până la 21%, de la doar 2% înainte de război, se menționează în raport.

În total, raportul estimează că necesităţile de reconstrucţie ale Ucrainei vor ajunge la 349 miliarde de dolari, adică de 1,6 ori Produsul Intern Brut al Ucrainei, care în anul 2021 a fost de 200 de miliarde de dolari.

Mii de școli și spitale distruse


Din suma totală, aproximativ 105 miliarde de dolari reprezintă necesităţile pe termen scurt pentru rezolvarea unor priorităţi urgente, precum reconstrucţia a mii de şcoli distruse sau deteriorate şi a peste 500 de spitale. De asemenea, este esenţial pentru Ucraina să se pregătească pentru iarna care va veni, prin repararea locuinţelor şi refacerea instalaţiilor de încălzire precum şi achiziţionarea de gaze naturale.

Autorii raportului avertizează că toate aceste cifre sunt preliminare şi cel mai probabil vor creşte pe măsură ce războiul continuă.

„Impactul invaziei va fi resimţit timp de mai multe generaţii cu familii strămutate şi separate, perturbarea dezvoltării umane, distrugerea moştenirii culturale şi inversarea tendinţelor pozitive privind evoluţia a economiei şi sărăciei”, susţin autorii raportului.

Președinte Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține că de la începutul războiului, UE a mobilizat o sumă de 10 miliarde de euro pentru asistență umanitară, de urgență și militară pentru Ucraina și va aloca încă o finanțare de 5 miliarde de euro.


“UE va parcurge fiecare pas cu Ucraina pentru a reconstrui o țară democratică, independentă și prosperă pe drumul său către UE, a menționat șefa Comisiei Europene.

Directorul regional al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, Arup Banerji, a precizat că aceste concluzii au la bază o metodologie solidă acceptată la nivel internaţional şi ar trebui să stea la baza conferinţei G7 care este programată să aibă loc la Berlin în data de 25 octombrie.

Kievul a avut estimări mult prea mari

Potrivit lui Arup Banerji, estimările iniţiale ale Ucrainei, conform cărora va costa 750 de miliarde de dolari pentru a-şi reconstrui economia, au fost făcute pe baza extrapolării pagubelor şi pierderilor economice dar este neclar care este metodologia utilizată de oficialii de la Kiev pentru a ajunge la această estimare.

La rândul său, Oleg Ustenko, un consilier economic al preşedintelui Volodimir Zelenski, a spus că Ucraina are nevoie de angajamente din partea ţărilor donatoare că vor continua să ofere finanţare de cinci miliarde de dolari pe lună până la finele anului următor.

Banerji s-a declarat de acord cu ideea că Ucraina va avea nevoie de sprijin extern pe întreg parcursul anului 2023, exceptând cazul în care va avea loc o „schimbare dramatică a cursului războiului”.

În plus, Banerji a spus că performanţele înregistrate de economia ucraineană sunt uşor mai bune decât se estima, în condiţiile în care în prezent se estimează că Produsul Intern Brut al Ucrainei se va contracta cu 30-35% în 2022, faţă de contracţia de 45% prognozată iniţial.

Oficialul Băncii Mondiale a avertizat că ritmul reconstrucţiei va depinde în mare parte de evoluţia războiului şi capacitatea sectorului public şi privat din Ucraina de a atrage finanţare. „Dacă ne gândim la costurile enorme cu locuinţele, va fi nevoie de mai mulţi ani pentru a fi reconstruite şi reparate”, a spus Arup Banerji.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: