3 aprilie, 2019

Mobilizare fără precedent a instituțiilor europene și a mai multor state-partenere ale României care au avertizat miercuri guvernul să nu modifice prin OUG legile justiției.

Avertismente emise în condițiile în care pe agenda oficială a ședinței de guvern nu exista vreun punct referitor la acest subiect, însă, potrivit unei proceduri cu care guvernul ne-a obișnuit, s-ar fi putut afla pe așa numita ”ordine de zi suplimentară”.


Tudorel Toader și Viorica Dăncilă au avut reacții similare față de pozițiile internaționale, ambii adoptând poziții critice față de emitenți, ambii omițând să spună clar că reacțiile nu au niciun fundament.

Miercuri seară, la capătul unei zile în care presiunile publice asupra guvernului s-au suprapus cu ceea ce nu se vede îndeobște atunci când discută guvernele și aliații între ei, purtătorul de cuvând al guvernului a anunțat că Ordonanța de modificare a legilor justiției nu a trecut prin ședința de guvern.

Tot miercuri seară, Înalta Curte de Casație și Justiție a ridicat controlul judiciar sub care Laura Codruța Kovesi fusese pusă de către controversata Secție pentrui Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Astfel că miza pe dosarele politicienilor cu dosare penale se amână.

Timmermans, liderul familiei politice europene a PSD: veți obliga Comisia să acționeze


Prima reacție venit încă de dimineață, din partea Comisiei Europene, prim-vicepreședintele executivului comunitar, Frans Timmermans, anunțând clar: Comisia Europeană este pregătită să ia imediat măsuri, în câteva zile, dacă autoritățile de la București vor schimba legislația pentru a acorda impunitate demnitarilor condamnați pentru corupție.

“Avertizez cu privire la orice acțiune guvernamentală ce ar putea slăbi sistemul judiciar românesc prin crearea unei impunități sistemice și de facto de care vor beneficia înalți demnitari condamnați pentru corupție. O astfel de mișcare va obliga Comisia să acționeze”, a declarat Timmermans, la finalul ședinței Colegiului comisarilor europeni, într-o conferință de presă în care a vorbit despre problemele pe care unele țări le au privind respectarea statului de drept.

(Citiți și: Frans Timmermans: Dacă li se va acorda impunitate demnitarilor, Comisia este pregătită să acționeze imediat împotriva României)

12 mari state aliate, prin ambasade: pierdeți încrederea aliaților

A urmat scrisoarea comună a 12 ambasade– Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite și Suedia- în care se afirmă: ”Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.”

(Citiți și: 12 state partenere, apel către guvernul României: Nu modificați legile justiției, pierdeți încrederea noastră)

Un alt tip de avertisment, separat, îl primește Călin Popescu Tăriceanu, partenerul de coaliție al lui Liviu Dragnea. Liderul ALDEe află că împotriva partidului său s-a declanșat procedura de excludere din grupul politic european.

”O justiție independentă și imparțială, capabilă să lupte fără să se teamă, diversitatea mediilor de informare și o societate civilă activă în toate statele membre ale Uniunii sunt piloni esențiali ai unei piețe interne funcționale și a unui mediu de investiții credibil, dar, mai important, precondiții pentru ca Europa să rămână un continent liber și democratic. Subminarea sistematică acestor valori nu poate fi făcută în numele nostru și, cu siguranță, nu folosindu-se numele nostru”, scrie liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhostadt. Mesajul său se încheie cu recomdarea adresată familiei politice europene ca partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu să fie exclus din grup – recomandare echivalentă cu declanșarea procedurii de excludere. 

(Citiți și: Guy Verhofstady începe procedura de excludere a ALDE din Alianța Liberalilor și Democraților europeni)

Președintele PE, Antonio Tajani: Kovesi rămâne candidatul sprijinit de toți, nu-i puneți obstacole în calea candidaturii pentru Procurorul european

Toate acestea sunt completate de decizia formală a Parlamentului European de a susține în continuare candidatura Laurei Codruța Koveși la funcția de procuror-șef al Parchetului European.

”Laura Codruța Kovesi rămâne candidatul nostru pentru șefia Parchetului European, se bucură de sprijinul nostru. Cer autorităților române să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecție.

Azi voi scrie o scrisoare în acest sens autorităților române, așa cum s-a decis în această dimineață la Conferința președinților”, a anunțat președintele PE, Antonio Tajani.

(Citiți și: Președintele PE critică interdicțiile impuse Laurei Kovesi de către Secția specială)

Comisia Europeană: Propuneri de instrumente pentru consolidarea statului de drept în țările UE

Comisia Europeană a lansat miercuri un ”proces de reflecție” privind statul de drept în Uniunea Europeană, prezentând posibilele căi pentru acțiunile viitoare, inclusiv măsuri mai adaptate în cazul constatării unor abateri.

Printre acestea din urmă se numără și sancțiunile financiare aplicate statelor cu probleme.

După experiențele din ultimii ani (cu Polonia, România și Ungaria), Bruxelles-ul consideră că este nevoie de instrumente mai clare și eficiente pentru monitorizarea, evaluarea și protejarea statului de drept în Uniune.

Accentul va fi pus pe prevenirea timpurie a riscurilor sau a încălcărilor statului de drept și pe un răspuns eficace în cazul apariției unor asemenea cazuri.

„Capacitatea Uniunii de a respecta statul de drept este esențială, acum mai mult decât oricând. În primul rând, pentru că este vorba despre valorile noastre fundamentale, despre „cine suntem”. În al doilea rând, deoarece funcționarea UE în ansamblul său depinde de respectarea statului de drept în toate statele membre. Acum a venit momentul să reflectăm, împreună cu toate instituțiile, cu toate statele membre și cu diferite autorități și părți interesate, la modalitățile de apărare și de consolidare a statului de drept în Uniune,” a declarta miercuri Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al CE.

Comisia a recurs deja la o serie de măsuri legate de statul de drept în statele membre: procedura inițiată în temeiul articolului 7 din TUE, procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, precum și semestrul european, tabloul de bord privind justiția în Uniunea Europeană și mecanismul de cooperare și de verificare (MCV).

Fondul: Mesajul SUA către Teodor  Meleșcanu aflat la Washington – corupția voastră ajută inamicii noștri

Cu o zi înainte, luni, în întâlnirea pe care Theodor Meleșcanu a avut-o la Washington cu Secretarul de stat Mike Pompeo, numpărul doi din stafful american a transmis guvernului de la București: ”corupția subminează instituțiile democratice și promovează influența malignă a adersarilor”.

Două lucruri de notat de la întâlnirea Pompeo – Meleșcanu, de la Washington: 

1-, Mesajul explicit privind corupția și legile justiției vine chiar și într-un moment în care se împlinesc 8 ani de când un ministru de externe român a pus piciorul la Departamentul de Stat al SUA.

2-, Mesajul SUA privind corupția din România a fost transmis doar în mesajul de presă al Departamentului de Stat.
Ministerul român de Externe l-a evitat – menționând doar că discuțiile s-au referit la problemele cu Rusia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: