Comisia Europeană este pregătită să ia imediat măsuri, în câteva zile, dacă autoritățile de la București vor schimba legislația pentru a acorda impunitate demnitarilor condamnați pentru corupție, a declarat miercuri Frans Timmermans, prim-vicepreședintele executivului comunitar.
„Avertizez cu privire la orice acțiune guvernamentală ce ar putea slăbi sistemul judiciar românesc prin crearea unei impunități sistemice și de facto de care vor beneficia înalți demnitari condamnați pentru corupție. O astfel de mișcare va obliga Comisia să acționeze”, a declarat Timmermans, la finalul ședinței Colegiului comisarilor europeni, într-o conferință de presă în care a vorbit despre problemele pe care unele țări le au privind respectarea statului de drept.
Avertismentul dur este lansat în contextul informațiilor pe surse potrivit cărora Guvernul va adopta miercuri controversate ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale. Schimbările propuse în proiectul de OUG trimis spre avizare la CSM conțin mai multe intervenții ce l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de toate cele trei dosare:
- condamnarea din Dosarul Referendum
- eventuala condamnare din Dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman
- Dosarul Tel Drum
Frans Timmermans a amintit miercuri întâlnirile avute în ultimele luni cu premierul Viorica Dăncilă, că au început discuțiile tehnice și insistat că se așteaptă din partea părții române acțiuni: „A vorbi de dragul de a vorbi nu este suficient”, a spus prim-vicepreședintele Comisiei.
Este nevoie de acțiuni urgente, a mai spus acesta, măsuri luate foarte curând, pentru că deocamdată nu se poate trage concluzia că România a revenit pe drumul cel drept.
Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, „Comisia va trebui să facă ceva concret”. „Nu e timp de pierdut. Dacă există vreun motiv să reacționăm imediat, o să o facem în câteva zile”, a mai declarat Timmermans, care a explicat că nu se pot lua măsuri împotriva unor ordonanțe de urgență care nu au fost încă adoptate:
Nu putem să luăm măsuri împotriva unor OUG care nu au fost adoptate. În ultimele 10 zile, Comisia Europeană a făcut tot ce a putut pentru a convinge Guvernul României să nu meargă în această direcție. Am avut numeroase discuții cu autoritățile române. Dacă vor insista, Comisia Europeană va reacționa imediat. În câteva zile.
Experții Comisiei Europene au refuzat săptămâna trecută să-și dea acordul de principiu pentru adoptarea respectivei OUG, deoarece prevederile din proiect nu sunt “în regulă”. Joi, 30 martie, Frans Timmermans a obținut, într-o videoconferință cu premierul Viorica Dăncilă, promisiunea acesteia că nu va adopta OUG respectivă.