cursdeguvernare

sâmbătă

12 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Președintele PE critică interdicțiile impuse Laurei Kovesi de către Secția specială. Reacția lui Tudorel Toader

3 aprilie, 2019

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a anunțat miercuri, la începutul sesiunii plenare, că legislativul UE o susţine în continuare pe Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef european, chiar dacă este cercetată în România.

Oficialul european a criticat punerea sub control judiciar a fostei șefe a DNA, deoarece îi limitează acesteia drepturile și libertățile, a spus Antonio Tajani, referindu-se la câteva interdicții ce i-au fost impuse lui Kovesi de către Secția pentru investigarea magistraților – ieșirea din țară și declarațiile publice referitoare la dosarul în care aceasta este acuzată.

Declarația președintelui Parlamentului European:


Am aflat cu îngrijorare că doamna Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror-șef european, Laura Codruța Kovesi, a fost pusă sub control judiciar de către autoritățile române.

Acest lucru înseamnă limitarea libertății sale personale, că nu poate să părăsească țara fără autorizație specială, că trebuie să se prezinte la poliție și nu are voie să facă declarații de presă.

Doresc să exprim preocuparea Parlamentului European față de situația creată.

Laura Codruța Kovesi rămâne candidatul nostru pentru șefia Parchetului European, se bucură de sprijinul nostru.


Cer autorităților române să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecție.

Azi voi scrie o scrisoare în acest sens autorităților române, așa cum s-a decis în această dimineață la Conferința președinților.

Ce a înțeles ministrului Justiției: Nimeni nu poate cere începerea sau oprirea unei anchete penale

Deși Antonio Tajani s-a referit la interdicțiile impuse Laurei Codruța Kovesi prin controlul judiciar instituit de procurorii Secției pentru Investigarea Infracțiunlor din Justiție (SIIJ), ministrul Tudorel Toader a avut, imediat după discursul președintelui PE, o intervenție publică în care s-a referit la ancheta penală.

Trebuie menționat că procurorul de caz este cel care stabilește măsurile impuse prin controlul judiciar, iar interdicția de a părăsi țara este decisă când există indicii că acuzatul ar putea fugi din țară, că intenționează să se sustragă urmăririi penale.

Laura Codruța Kovesi ar putea avea nevoie să meargă la Bruxelles pentru a participa la o eventuală audiere în COREPER, de exemplu, așa cum au cerut reprezentanții PE în cadrul negocierilor pentru desemnarea procurorului-șef al EPPO.

Declarația lui Tudorel Toader:

Nici factorul politic şi nici alţi factori, indiferent de natura internă sau externă, nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale după cum nu pot solicita nici modul de soluţionare a respectivei anchete.

În recomandările MCV se consacră la nivel de principiu faptul că această ingerinţă nu este permisă în activitatea de înfăptuire a justiţiei, dar personal îmi exprim convingerea că recomandarea este egal valabilă şi pentru emitenţii ei.

Guvernul României respectă acest principiu, nu a interferat şi nu interferează cu activitatea de urmărire penală după cum nu a interferat şi nu interferează cu activitatea instanţelor de judecată.

În finalul declaraţiei sale, Tudorel Toader a lansat un atac direct şi dur la adresa oficialilor europeni:

„De dată recentă văd cum oficiali europeni își exprimă îngrijorări dar îngrijorările sunt exprimate cu caracter preventiv, dar cu un puternic potențial electoral. Formulez o simplă și respectuoasă solicitare, să ne cunoaștem, să ne respectăm competențele, fie ele și partajate, demnitatea și specificul național.”

Ministrul Toader are antecedente în ceea ce privește tonul dur folosit în reacția față de criticile unor oficiali străini.

Anul trecut, când a fost discutat în Senat raportul GRECO privind modificarea legilor Justiției, el a spus că documentul este facultativ, iar expertul care l-a elaborat nu poate trece peste voința legiuitorului național.

“Să ne păstrăm demnitatea de legiferare!”, i-a îndemnat el pe senatorii în fața cărora a fost chemat să dea explicații referitoare la raport.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: