vineri

26 aprilie, 2024

30 martie, 2021

Visa Inc, unul dintre giganții globali ai transferurilor de bani, a anunțat luni că va permite folosirea criptomonedei USD Coin în tranzacțiile din rețeaua sa. Este cel mai recent semn că industria financiară de vârf se pregătește să accepte monedele digitale.

Visa  a lansat un program pilot în parteneriat cu platforma de plăți și criptare Crypto.com și intenționează să ofere opțiunea mai multor parteneri în cursul acestui an, potrivit Reuters.

USD Coin face parte din noua categorie a criptomonedele așa zis stabile, care sunt legate de anumite valute sau coșuri de valute. USD Coin (USDC), pe care o va folosi Visa, este legată direct de dolarul SUA.


Decizia Visa vine după ce mari nume din lumea financiară au făcut demersuri pentru utilizarea criptomonedelor în operațiuni de investiții și de plăți.

Așa au făcut principalul concurent al Visa, Mastercard, BlackRock Inc – cea mai mare companie de administrare de active financiare, sau  banca BNY Mellon din New York. care a emis și certificate de depozit pentru companii românești listate la Bursă.

Elon Musk, patronul de facto al grupului Tesla a anunțat că acesta va permite achiziția mașinilor sale electrice cu bitcoin.

(Citiți și: „Elon Musk anunță că mașinile Tesla se vor putea plăti și cu bitcoin”)

„Vedem o cerere din ce în ce mai mare din partea consumatorilor din întreaga lume, care vor să li se ofere posibilitatea de a deține și utiliza monedele digitale și vedem nevoia de a construi produse care să ofere accesul pentru consumatori” la ele, a declarat Cuy Sheffield, șeful diviziei cripto a Visa.


Pe de altă parte, băncile centrale ale lumii caută să recupereze terenul pierdut și să își lanseze propriile versiuni digitale de monedă,  pentru a evita un eventual haos în sistemul financiar, produs de faptul că, și dacă sunt legate de monede tradiționale, criptomonedele nu au în spate valoarea economiilor pe care acestea le reprezintă.

(Citiți și: „Manager de investiții: Bitcoin este ”o formă extremă de anarhism”. Criptomoneda a sărit din nou peste 50.000 de dolari”)

Nici criptomonedele stabile nu scapă de critica bancherilor. Ele ar induce riscuri „de importanţă sistemică nu doar pe fondul riscurilor operaţionale, ci într-un mod fundamental: ar putea submina atragerea de depozite de către bănci şi întregul lor model de business, (…) ar putea perturba tranzacţiille bancare şi intermedierea financiară ”, a declarat Jens Weidmann, președintele Bundesbank.

Decontarea directă în criptomonedă

În mod tradițional, dacă un client alege să utilizeze un card Visa Crypto.com pentru a plăti o cafea, moneda digitală deținută într-un portofel de criptomonede trebuie convertită în bani tradiționali.

Portofelul de criptomonede va stoca moneda tradițională într-un cont bancar, care va fi conectat la Visa la sfârșitul zilei, pentru a deconta orice tranzacție, ceea ce adaugă costuri și complică afacerea.

Cea mai recentă operațiune a Visa, care va folosi blockchain-ul ethereum, elimină necesitatea de a converti moneda digitală în bani tradiționali pentru ca tranzacția să fie decontată.

Visa a transmis că a colaborat cu banca de active digitale Anchorage și a finalizat prima tranzacție în această lună.

Între timp, Bitcoin, cea mai populară și mai răspândită criptomonedă este cotată la peste 58.000 de dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: