Preşedinele băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a avertizat asupra potenţialelor efecte negative pe care un anumit tip de criptomonede, respectiv criptomonedele „stabile” – monede digitale a căror evoluţie este legată de o monedă reală, le-ar putea avea asupra sistemului bancar, transmite Reuters.
Jens Weidmann a precizat că dacă acestea ar fi folosite la scară largă ar putea submina sistemul bancar.
„Ar deveni, aproape sigur, de importanţă sistemică nu doar pe fondul riscurilor operaţionale, ci într-un mod fundamental: ar putea submina atragerea de depozite de către bănci şi întregul lor model de business”, a declarat Weidmann, adăugând că acest lucru „ar putea perturba tranzacţiille bancare şi intermedierea financiară”.
Criptomonedele au reintrat în atenţia reglementatorilor odată cu lansarea de către Facebook a propriei monede virtuale, Libra.
Pe de o parte, companii precum Facebook îşi propun să ofere servicii financiare consumatorilor care nu sunt clienţi ai băncilor iar pe de altă parte, şefii băncilor centrale susţin că inclusiv aceste instrumente trebuie atent monitorizate.
Principalele temeri sunt legate de evitarea situaţiilor în care valuta digitală este folosită pentru activităţi ilegale, precum spălarea banilor sau finanţarea teroristmului. Impactul asupra sistemului financiar reprezintă, de asemenea, o preocupare a reglementatorilor.
Anul trecut, bancherii centrali au ajuns la concluzia că aceste instrumente sunt prea puţin folosite pentru a presupune un risc la adresa sectorului bancar, încercările de a le reglementa în orice fel eşuând.
Facebook a anunțat săptămâna trecută înființarea unei asociații formate din circa 30 de companii și organizații internaționale, printre care Mastercard, Visa și PayPal, în vederea lansării unei noi criptomonede, denumită Libra, și a unei infrastructuri de plăți gestionate în comun de membrii asociației.
Libra ar urma să fie legată de un coș format din mai multe valute, printre care dolarul american, lansarea sa fiind preconizată pentru anul viitor.