miercuri

24 aprilie, 2024

8 martie, 2021

Bitcoin a revenit, duminică, peste pragul de 50.000 de dolari și creșterea a fost întâmpinată de critici tocmai din partea unui fond de investiții despre care se presupune că ar trebui să profite de caracterul speculativ al criptomonedei.

Criptomoneda poate împiedica funcționarea eficientă a societății, nu are nici o utilitate în afară de cea speculativă și de spălare a banilor și este „o  formă extremă de anarhism libertarian”, potrivit declarațiilor lui Tim Bond, partener și manager de portofoliu al unuia dintre cele mai importante companii de administrare a fonduriilor de investiții de risc de la Londra.

Bitcoin a crescut duminică până la 50.948 dolari, cu 84%  peste minimul ultimelor 12 luni.


„În opinia mea bitcoin este o clasă de active desosebit de perversă. (…) Dacă bitcoin începe să înlocuiască monedele emise de state, capacitatea guvernelor de a taxa, cheltui și redistribui veniturile va fi grav afectată”, spune Tim Bond într-un interviu pentru MarketWatch.

Mai mult, „în acest sens, bitcoin este vârful de lance al unei forme extreme de anarhism libertarian și probabil acesta este și motivul pentru care este așa de popular în Silicon Valley”, a adăugat managerul Odey Asset Management.

(Citiți și:”Valentin Lazea / Noua paradigmă macroeconomică globală: intențiile bune care pavează drumul spre iad”)

Fondurile de investiți de risc sunt de obicei mari amatoare de instrumente inovative și, de aceea, reacția  managerului de la Odey Asset Management față de criptomonede pare surprinzătoare. Fondul  are în administrare active de peste 3 miliarde de dolari.

Tim Bond a fost managing director și manager pe active globale la Barclays Capital, iar Odey Asset Management a fost înființat de multi-milionarul britanic Crispin Odey.

Criptomonedele – mari consumatoare de energie


Pe de altă parte, Centrul pentru Finanțe Alternative al Universității Cambridge  a calculat că, intrate în spirala „mineritului de bitcoin” (procesul de formare a criptomonedei), calculatoarele lumii consumă anual energie electrică de aproape 118,2 TWh (miliarde kWh).

„Mineritul de bitcoin are loc în special în economiile asiatice (65% în China), unde energia electrică provine din cărbune și din alți combustibili fosili. Putem calcula că bitcoin produce aproximativ 55 de milioane de tone de CO2 pe an, echivalent cu emisiile anuale de CO2 din Finlanda și mai mult decât emisiile unor țări precum Danemarca, Suedia și Norvegia”, spune managerul Odey Asset Management.

Managerul de investiții de risc conchide: „Este dificil să ne gândim la orice altă activitate umană care este, în același timp, atât de lipsită de sens și atât de nocivă pentru planetă”.

Luna trecută, Tesla, cel mai mare producător demașini electrice din lume, a raportat că a cumpărat bitcoin de 1,5 miliarde de dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: