vineri

26 aprilie, 2024

6 octombrie, 2022

Economia noilor forme și sisteme de energie, industriile dependente de cip-uri, sectoarele responsabile cu implementarea oricărei tehnologii care înseamnă un plus de competitivitate – la care se adaugă cercetarea și inovarea care țin dezvoltarea în linie dreaptă – toate cer un ”altfel” și alt fel de specialist: atunci când peste 20 de ani tehnologiile vor arăta fundamental diferit, formarea competențelor în sistemele de educație ține nu numai de cunoștințele acumulate și de skill-urile dobândite, ci și de ”știința” adaptării.

Unde e școala românească în acest proces complex care dă bătăi de cap chiar și societăților și economiilor avansate? Oficiali și reprezentanți ai jucătorilor din economia avansată au întors problema pe toate fețele în cadrul Conferinței CDG de marți, 4 octombrie 2022, pe tema ”Formarea competențelor: Educația pentru industriile cu valoare adăugată mare”. Îți prezentăm în continuare cele mai importante declarații ale lui Răzvan NICOLESCU, președintele Asociației pentru Energie Curată şi Lupta Împotriva Schimbărilor Climatice și membru al Consiliului de Conducere al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT).

Cele mai importante declarații:

  • La EIT mă ocup direct de 3 direcții: energie, schimbări climatice și digitalizare. Vă spun, suntem în mijlocul unei revoluții, chiar două. Una tehnologică, una legată de tranziția către verde. Le trăim, fie că ne place sau nu… Sunt țări, organizații, companii, grupuri care câștigă, alte țări, organizații, companii se comportă ca spectatorii și suportă costurile. În ce categorie ne plasăm depinde doar de noi…
  • Este o competiție deschisă. Noi avem atu- urile noastre. Cel mai important, în opinia mea, este că avem spirit antreprenorial. Cred că avem spirit antreprenorial profund, ad-hoc. Probabil pe partea educațională, nu știu..
  • Cel de la UiPath, care a creat cel mai mare start-ul ridicat vreodată în Europa, a reușit prin cunoștințele lui și datorită spiritului său antreprenorial. Dacă nu știați, anul trecut România a fost al doilea producător european de biciclete. Eu n-am auzit pe cineva în România- la nivel de decident – să propună să devenim al doilea producător european de biciclete. Lucruri se întâmplă datorită acestui spirit antreprenorial.
  • Din punctul meu de vedere, România se schimbă datorită acestui spirit antreprenorial. Dacă ar fi și organizarea un pic mai bună, atunci, probabil, am putea spera la lucruri mari, mari de tot.
  • Nu pot uita o discuție cu fostul președinte al Mexic, una dintre țările cel mai ineficient organizate. Am fost invitat la o prezentare, după am rămas la o discuție, iar președintele mi-a mărturisit că a încercat să schimbe lucrurile dar nu a reușit. Mi-a spus că este unul dintre eșecurile care îl macină ca fost șef de stat. Într-un moment de sinceritate, mi-a spus că tot mandatul domniei sale a fost un eșec. Și-a dat seama de acest lucru după ce și-a terminat mandatul și a vizitat, împreună cu un nepot, Texas. I-a prezentat celui mic istoria, războaiele dintre mexicani și americani… La final, nepotul i-a spus: bunicule, americanii nu doar că au luat partea mai mare din țară, au luat partea mai frumoasă. Deci, aceiași oameni, aceleași resurse, dar două sisteme de guvernanță diferite dau rezultate total diferite…
  • Ce ne trebuie în acest moment în România este: strategie, planificare, mai ales execuție – aici suntem mult, mult precari – și capacitate de management. Dacă îmbunătățim aceste lucruri, coroborat cu rezultatele noastre, vedeți, la olimpiade suntem mereu în frunte, cu capacitatea de a ne adapta… Ne lipsește și încrederea. Noi pierdem competiții prin ne prezentare pentru că nu credem în noi…
  • La EIT am sprijinit o inițiativă a unor tineri din Cluj, care au creat un dispozitiv pentru nevăzători. A venit Fondul Suveran din Emiratele Arabe Unite și le-a propus să facă o fabrică în Emirate… Inovarea e importantă, dar capacitatea de a transforma inovarea într-o industrie e altceva… Americanii, de exemplu, nu sunt neapărat interesați de inovare. Noi, în Europa, avem rezultate mult mai bune, dar americanii sunt de multe ori mai buni să transforme produsul, să-i dea valoare economică.
  • Important este să fim organizați și să avem mai mult curaj. Pe partea de Universități, trebuie să începem să ne adaptăm. Noi nu știm încă pe ce să punem pariuri, în ce domeniu să fim producător, jucător mondial… Acum cumpărăm arme, dar cea mai importantă armă ar fi să ne ținem copii în țară, să îi ajutăm să lucreze în firme de cyber în România, e la fel de eficient ca orice altă armă.
  • Universitățile trebuie să se transforme. Sigur, uneori există rezistență la schimbare, avem și cadre didactice cărora le place să predea tot ce au predat cu ani în urmă. Nu există un sistem planificat să știm care sunt mizele economice. Dar lucrurile se pot schimba pe baza unui dialog sincer între mediul privat și universități. Universitățile merg cumva pe bâjbâială, când ar putea să simtă direct ce vrea eMAG, ce vrea Dacia, ce vrea Petrom… Să urmărească dezvoltări naționale, dar și europene. În aceste zile se negociază intrarea UE ca acționar într-un proiect industrial al ce ar putea fi important pentru România, pe zona de producție de baterii. Toate astea trebuie monitorizate de Universități, ele trebuie să fie capabile să răspundă.
  • Altfel, în aceste revoluții lucrurile sunt deschise, ierarhiile se schimbă, putem, mai ales pe zona de energie, să redevenim ce-am fost cândva… Sunt lucruri în trecutul nostru care ar trebui să ne dea curajul să aspirăm la lucruri importante

Conferința integrală:

Parteneri:


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: