Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a detaliat marți programele derulate de minister menite să atragă în România cercetători, mai ales români, care lucrează în străinătate.
Sebastian Burduja a dat de înțeles, în cadrul conferinței ”Formarea competențelor: Educația pentru industriile cu valoare adăugată mare”, organizată de CursDeGuvernare la Universitatea Politehnică din București, că în bugetul de anul viitor alocările pentru Cercetare ar putea fi ”substanțial” mărite.
Domeniul urmează să fie reformat, la minister lucrându-se o nouă Lege a cercetării.
Fonduri consistente pentru cercetare
Sebastian Burduja a menționat în primul rând Apelul de proiecte lansat prin PNRR, cu un buget de peste 160 de milioane de euro.
„Prin PNRR (…) am lansat un apel de peste 160 de milioane de euro care se adresează către cel puţin 120 de cercetători din străinătate, ei pot fi români sau străini, sper ca mulţi dintre ei să fie români, pentru că mai uşor îi atragem înapoi acasă, prin care vor primi granturi de cercetare de aproximativ 1,4 milioane de euro pe perioada de 3 ani. Nu sunt bani puţini şi criteriile de evaluare, de selecţie sunt destul de riguroase”, a spus ministrul Burduja.
Apoi, în planul naţional adoptat de guvern săptămâna trecută sunt incluse programe care să le asigure cercetătorilor predictibilitate pe termen lung. „Este realmente un plan generos de 60 de miliarde de lei. Cred că sunt foarte mulți români în cercetare de top la nivel mondial care ar reveni în ţară şi iată că acum au şi acest instrument financiar”.
Prin Programul Operaţional Competitivitate mai sunt prevăzuţi peste 110 milioane de euro pentru un hub în domeniul microelectronicii și al nanotehnologiilor. „Cred că putem găsi o nişă în acest lanţ, mai degrabă în zona de cercetare, proiectare, design, o zonă cu valoare adăugată mare şi unde inginerii noştri şi-au dovedit competenţa”, a spus Sebastian Burduja.
O nouă lege a Cercetării
Ministerul, anunță Sebastian Burduja, lucrează la guvernanţa corporativă a institutelor de cercetare şi la o nouă lege a cercetării.
”Va exista o clasificare a institutelor, realizată de către o comisie independentă, iar institutele performante vor primi o finanțare de bază mai mare, iar cele mai puțin performante vor avea finanțare de bază mai mică.
Asta va încuraja pe cel care nu performează să se gândească, creativ, la soluții. Fie parteneriat cu alt institut, fie se integrează în alt institut, fie vin lângă o Universitate…
Noi avem jalon în PNRR, pe T4, pentru un proiect de lege care să stimuleze integrarea organizațiilor de cercetare. Toate astea sunt pe bază de voluntariat, nu forțăm pe nimeni să facă ceva, dar, părerea mea este că cele care nu performează sau nu mai au expertiză nu vor avea de ales. Le vom da și varianta să vină lângă Universități.. Sunt câteva direcții pe care am insistat…”, a explicat Sebastian Burduja.
***