joi

18 iulie, 2024

14 decembrie, 2021

USR va sesiza Comisia Europeană „în legătură cu decizia absurdă a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileț”, a anunțat marți Dan Barna. De asemenea, deputatul USR Iulian Bulai va prezenta cazul marți, la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Secţia pentru judecători a CSM l-a exclus din magistratură pe judecătorul Cristi Danileţ, din cauza unor postări pe rețeaua socială Tik Tok. Judecătorul a anunțat că va ataca decizia Consiliului la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Propunerea de excludere a fost făcută de Inspecția Judiciară, un organism a cărui independență a ridicat numeroase semne de întrebare în ultimii ani. Experții Comisiei Europene au acuzat în rapoartele MCV că Inspecția Judiciară a inițiat proceduri împotriva magistraților care s-au opus modificărilor operate de guvernarea PSD – ALDE în sistemul judiciar și a pus presiune pe ICCJ.


Cristi Danileț este unul dintre magistrații care s-au pronunțat împotriva modificărilor aduse legilor justiției, modificări criticate dur și de Comisia Europeană, care așteaptă în continuare de la parlamentari refacerea acestui cadru legislativ, în concordanță cu legislația UE.

(Citește și: Judecătorul Cristi Danileț, exclus din magistratură de către CSM – decizia este atacabilă la Curtea Supremă)

Dan Barna califică, într-o postare pe Facebook, decizia CSM drept un atac grav la adresa magistraților independenți:

„Ceea ce i s-a întâmplat ieri judecătorului Cristi Danileț ne aruncă înapoi direct în “liniștea” regimului Iliescu Năstase, direct în (ne)justiția Rodicăi Stănoiu. (…)

Vom sesiza, și colegul Stelian Ion lucrează deja la text, Comisia Europeană în legătură cu decizia absurdă a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileț.


La rândul său, deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la care participă astăzi.

Ceea ce se întâmplă zilele acestea în justiție este un atac grav și un avertisment, pe care l-am mai trăit, la adresa magistraților independenți. E o nouă etapă a unui război care din păcate nu dă semne că se apropie de final. Din contră chiar.

Coaliția de guvernare și președintele României trebuie să se delimiteze ferm de aceste atacuri înainte de a pune România pe lista statelor în care statul de drept nu mai funcționează. O astfel de “evoluție” nu numai că afectează imaginea țării, dar riscă, într-un final, să ducă și la grave pierderi financiare.”

Eurodeputatul Siegfried Mureșan: Decizia, nejustificată și inacceptabilă

Decizia CSM de a-l exclude pe judecătorul Cristi Danileț din magistratură este nejustificată și inacceptabilă, a declarat eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, într-un interviu acordar RFI România.

”Inacceptabil și nejustificat. Nu mi se pare justificat în niciun fel gestul făcut ieri împotriva judecătorului Cristian Danileț, mai ales argumentul, mi se pare un pretext, este un argument slab și nu are nicio legătură cu modul în care domnia sa și-a îndeplinit misiunea, s-a achitat de sarcinile de serviciu”.

În opinia sa, ”faptul că a postat două filme pe o rețea de socializare, care nu aduc în nici un fel prejudicii modului în care domnia sa își face munca de magistrat, două filme care nu au nici un caracter care să ducă la vătămarea justiției sau chiar a judecătorului Cristian Danileț, faptul că aceste două filme au fost folosite ca pretext pentru excluderea domniei sale din magistratură este de neînțeles, este inacceptabil. Mă bucur că domnia sa a făcut recurs”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. USR face foarte rau „bagandu”-se in afacerea asta ! E decizia unei institutii din Romania, nemotivata inca deci ce contesta USR ? Nestiind „fondul”. Care se judeca la ICCJ !
    O mare dezamagire pentru mine pozitia asta ! Si cat de absurd si neprofesionist se exprima Dan Barna …
    O sa ma gandesc serios la viitoarele alegeri …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. USR face foarte rau „bagandu”-se in afacerea asta ! E decizia unei institutii din Romania, nemotivata inca deci ce contesta USR ? Nestiind „fondul”. Care se judeca la ICCJ !
    O mare dezamagire pentru mine pozitia asta ! Si cat de absurd si neprofesionist se exprima Dan Barna …
    O sa ma gandesc serios la viitoarele alegeri …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: