miercuri

4 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 februarie, 2019

Peste 200 de magistraţi au protestat, vineri, pe scările Palatului de Justiție din Capitală, nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă a Guvernului care modifică legile Justiţiei.

Protestul a durat în jur de 30 de minute. Pe parcursul zilei au avut loc manifestaţii similare la Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea şi Timişoara.

„Dacă noi nu suntem liberi, nimeni nu este liber”, „Stop ordonanțeloe date peste noapte”, „Independența noastră = libertatea voastră”, „Independență”, „Respectați avizul Comisiei de la Veneția”, au fost câteva dintre mesajele transmise de magistraţi.


„Modul în care sunt adoptate aceste probleme, peste noapte și fără consultarea magistrașților este o mare problemă. Ne-am săturat să trăim cu teama că nu știm ce urmează să se publice în Monitorul Oficial a doua zi (…) Cetățeanul trebuie să aibă o justiție independentă. Dacă noi nu suntem liberi, nimeni nu este liber”, a declarat unul dintre magistrații prezenți.

Parchetele din ţară au anunţat pe parcursul zilei suspendarea activităţii în semn de protest.

Miercuri va avea loc Adunarea Generală a parchetelor din ţară, cand se va decide dacă magistrații vor continua protestele și sub ce formă.

Marţi, Guvernul a aprobat o OUG ce modifică mai multe prevederi referitoare la procurori cuprinse în legile Justiției (Statutul magistraților, Legea CSM și Legea privind organizarea sistemului judiciar).


Prin această ordonanță, Secția de investigare a magistraților dobândește un grad sporit de autonomie, iar politicul va putea controla mai ușor, în actualul context, numirea șefilor de parchete.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: