miercuri

30 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 decembrie, 2021

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-a exclus din magistratură pe judecătorul Cristi Danileţ, din cauza unor postări pe rețeaua socială Tik Tok. Judecătorul a anunțat că va ataca decizia Consiliului la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Propunerea de excludere din magistratură a fost făcută de Inspecția Judiciară, un organism subordonat CSM și a cărui independență a ridicat numeroase semne de întrebare în ultimii ani. Experții Comisiei Europeană au acuzat în rapoartele MCV că Inspecția Judiciară a inițiat proceduri împotriva magistraților care s-au opus modificărilor operate de guvernarea PSD – ALDE în sistemul judiciar și a pus presiune pe ICCJ.

Cristi Danileț este unul dintre magistrații care s-au pronunțat împotriva modificărilor aduse legilor justiției, modificări criticate dur și de Comisia Europeană, care așteaptă în continuare de la parlamentari, refacerea acestui cadru legislativ în concordanță cu legislația UE.


Textul deciziei de excludere a lui Cristi Danileț din magistratură:

”În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din acelaşi act normativ.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Articolul 99 menționează că reprezintă abateri disciplinare:


„a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, iar G4media relatează că unii dintre judecătorii participanți la ședință au pledat fie pentru respingerea acţiunii disciplinare, fie pentru o sancţiune mai blândă: diminuarea salariului cu 25% pe o perioadă de un an.

Potrivit unor surse judiciare citate de G4media, şeful CSM Bogdan Mateescu şi judecătoarele Lia Savonea, Margareta Ţînţ, Mariana Ghena şi Simona Marcu au votat pentru excluderea lui Danileţ din magistratură. Judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina au votat pentru diminuarea salariului cu 25% timp de un an, iar judecătorii Andrea Chiş şi Mihai Bălan au fost pentru respingerea acţiunii disciplinare.

Cristi Danileț a postat pe rețele sociale clipuri video în care execută mișcări de arte marțiale sau imagini când tundea gardul viu din curte. Potrivit unor surse din cadrul CSM, judecătorul a fost sancţionat cu excluderea din magistratură pentru că este deja la a doua abatere disciplinară şi ar fi penibilizat profesia prin postările video de pe Tik Tok.

Reacția judecătorului Cristi Danileț, postată pe Facebook:

”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină.

Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia.

Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”.

Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară.

Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție.

Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: