miercuri

1 mai, 2024

26 februarie, 2019

Eugen Nicolicea, deputat PSD și vicepreședinte al Camerei Deputaților, avertizează într-un comunicat de presă că magistrații care și-au suspendat temporar activitatea încalcă legea și sunt pasibili de sancțiuni care pot fi inclusiv cu închisoarea.

Suspendarea activității înseamnă grevă, iar încălcarea prevederii care le interzice greva procurorilor și judecătorilor se pedepsește și cu închisoare, de până la un an, spune social-democratul.

Raționamentul în virtutea căruia Eugen Nicolicea avertizează că există riscul închisorii, prezentat într-un comunicat de presă ale deputatului PSD:


Legea română nu lasă loc de interpretări în ceea ce priveşte prevederile potrivit cărora suspendarea activităţii unităţilor de parchet reprezintă infracţiune şi se pedepseşte ca atare, astfel:

  • potrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, “prin grevă se înţelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului într-o unitate”. Având în vedere că suspendarea temporară a activităţii înseamnă încetarea acesteia pe o terioadă de limp limitată, suspendarea colectivă şi voluntară, chiar temporară, se încadrează în definiţia grevei
  • articolul 202 specifică foarte clar că procurorii şi judecătorii nu pot declara grevă
  • la articolul 218 se precizează că declararea grevei cu încălcarea art.202 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă.

„Nu ştiu ce este mai grav, necunoaşterea legii de către cei care ar trebui să o cunoască şi să o aplice sau încalcarea cu bună ştiinţă a acesteia de către cei care ar trebui să vegheze la respectarea legi”, mai spune Nicolicea, în finalul comunicatului – declarație.

Judecătorul Cristi Danileț – Noi nu facem grevă

Judecătorul Cristi Danileț explică însă că această încetare a activității, ca formă de protest, nu este o grevă, deoarece magistrații nu au cereri legate de muncă și revendicările lor nu sunt adresate angajatorului. Este un conflict între autoritățile centrale ale statului, precizează judecătorul, întro declarație oferită Hotnews:

Suspendarea nu este grevă, pentru că noi nu avem revendicări salariale sau în legătură cu munca, nu reproșăm ceva angajatorului. Ci pretindem încetarea activității politice de afectare a independenței justiției și luarea de măsuri politice prin abrogarea unor acte normative.


La aceasta ne obligă chiar statutul nostru, prin art. 7 din Codul deontologic al magistraților.

Acțiunea noastră nu intră, așadar, sub incidența legii dialogului social nr. 62/2011 care reglementează conflictele de muncă și interzice greva magistraților, militarilor, polițiștilor.

În aceste zile magistrații nu au vreun conflict cu angajatorul pentru a face grevă, ci este un conflict intre autoritățile centrale ale statului (…)

Când celelalte puteri încalecă justiția, magistrații au obligația să reacționeze inclusiv într-un mod radical, extrem.

Protestele se extind

Mai multe instanțe și parchete, printre care se numără și DIICOT și DNA, au anunțat suspendarea activității pe diferite intervale ale zilei, ca formă de protest față de OU 7 ce modifică legile Justiției.

Ordonanța a fost elaborată de ministrul Tudorel Toader și promovată de acesta în ședința de săptămâna trecută a Cabinetului Viorica Dăncilă, fără consultarea și fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Documentul afectează grav independența magistraților, acuză cei peste 1.000 de judecători și procurori ce au semnat pentru declanșarea protestelor.

Guvernul a decis retragerea câtorva prevederi din OUG 7, dar este hotărât să nu renunțe integral la acest act normativ, ci doar să-l modifice. Magistrații care au declanșat deja protestele consideră insuficiente concesiile anunțate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și solicită abrogarea OUG 7 înainte de orice alte discuții.

Mai mult, trei asociații reprezentative – Forumul Judecătorilor din România, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” – merg cu revendicările dincolo de OUG 7 și cer desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), așa cum a recomandat Comisia de la Veneția.

Prin OUG 7, Secția specială creată de Tudorel Toader primea și mai multă independență, fiind scoasă efectiv de sub autoritatea procurorului general.

Magistrații din cele trei asociații consideră că această Secție și-a demonstrat deja potențialul de a afecta grav independența judecătorilor și procurilor, adică temerile Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.

Protestele continuă să se extindă, alte parchete și instanțe anunțând și marți că-și întrerup activitatea sau se alătură prin alte forme acestei mișcări.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: