miercuri

27 martie, 2024

7 mai, 2019

Judecătorul Cristi Danileț (foto) a fost sancționat marți de Secția pentru judecători în materie disciplinară, din cadrul CSM, din cauza unui mesaj pe Facebook în care se referea la pericolul instituirii controlului politic asupra așa-numitelor instituții de forță.

Timp de două luni, judecătorului, fost membru CSM, i se va reține 5% din indemnizația lunară, au decis, cu majoritate de voturi, membri Secției pentru judecători a Consiliului.

”Sunt primul magistrat din România sancționat vreodată pentru delict de opinie ca urmare a unei sesizări din oficiu. Voi contesta soluția la înalta Curte”, a declarat Danileț pentru G4Media.ro


Decizia CSM:

Admite acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva domnului Danileț Cristi – judecător în cadrul Tribunalului Cluj. În baza art. 100 lit. b) din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aplică domnului Danileț Cristi – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancțiunea disciplinară constând în ”diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 5% pe o perioadă de 2 luni”, pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute din art. 99 lit. a) din același act normativ.

Inspecția Judiciară a sesizat Secția pentru judecători în materie disciplinară împotriva judecătorului Cristi Danileț, pentru încălcarea art. 99 lit.a) din Legea 303/2004, care încadrează la abatere disciplinară ”manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Postarea pentru care a fost sancționat Cristi Danileț:


Poate că cineva remarcă totuși succesiunea atacurilor, destructurărilor și decredibilizarilor la adresa următoarelor instituții: DGIPI, SRI, SPP, Poliția, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus și tare a „abuzurilor instituțiilor de forță”.

Știm cu toții ce ar însemna lipsirea de eficiență sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituții: servicii, politie, justiție, armată?

Și, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispozițiilor art. 118 alin. (1) din Constituție potrivit cărora „Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale” ?

Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democrația, că tot am văzut azi că e in scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizați că ar fi … constituțional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor…

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: