miercuri

26 ianuarie, 2022

Judecătorul Cristi Danileț, sancționat de CSM pentru un mesaj în care se referea la riscul controlului politic asupra instituțiilor de forță

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 mai, 2019

Judecătorul Cristi Danileț (foto) a fost sancționat marți de Secția pentru judecători în materie disciplinară, din cadrul CSM, din cauza unui mesaj pe Facebook în care se referea la pericolul instituirii controlului politic asupra așa-numitelor instituții de forță.

Timp de două luni, judecătorului, fost membru CSM, i se va reține 5% din indemnizația lunară, au decis, cu majoritate de voturi, membri Secției pentru judecători a Consiliului.

”Sunt primul magistrat din România sancționat vreodată pentru delict de opinie ca urmare a unei sesizări din oficiu. Voi contesta soluția la înalta Curte”, a declarat Danileț pentru G4Media.ro


Decizia CSM:

Admite acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva domnului Danileț Cristi – judecător în cadrul Tribunalului Cluj. În baza art. 100 lit. b) din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aplică domnului Danileț Cristi – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancțiunea disciplinară constând în ”diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 5% pe o perioadă de 2 luni”, pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute din art. 99 lit. a) din același act normativ.

Inspecția Judiciară a sesizat Secția pentru judecători în materie disciplinară împotriva judecătorului Cristi Danileț, pentru încălcarea art. 99 lit.a) din Legea 303/2004, care încadrează la abatere disciplinară ”manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Postarea pentru care a fost sancționat Cristi Danileț:


Poate că cineva remarcă totuși succesiunea atacurilor, destructurărilor și decredibilizarilor la adresa următoarelor instituții: DGIPI, SRI, SPP, Poliția, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus și tare a „abuzurilor instituțiilor de forță”.

Știm cu toții ce ar însemna lipsirea de eficiență sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituții: servicii, politie, justiție, armată?

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Și, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispozițiilor art. 118 alin. (1) din Constituție potrivit cărora „Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale” ?

Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democrația, că tot am văzut azi că e in scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizați că ar fi … constituțional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr