cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ursula von der Leyen, pe Lampedusa: Plan de urgență al UE de-a ajuta Italia în fața valului de migranți ilegali

17 septembrie, 2023

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat duminică un centru de primire a migranților de pe insula italiană Lampedusa, după ce prim-ministrul țării a cerut ajutorul UE pentru a rezolva situația, relatează BBC.

Imigraţia ilegală are nevoie de un „răspuns european”, a declarat Ursula von der Leyen, care a recunoscut în conferința de presă că e nevoie de soluție pentru această situație.

Şefa CE a propus un plan de abordare a situaţiei de urgenţă, inclusiv extinderea mobilizării Frontex pentru combaterea persoanelor care introduc ilegal migranţi, accelerarea ajutorului financiar pentru Tunisia, principala ţară de plecare pe această rută de migraţie, şi consolidarea „canalelor de imigraţie legală”.


Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, care a însoțit-o pe Lampedusa pe președinta CE, a explicat în conferința de presă comună că Lampedusa se află sub o presiune insuportabilă și că „viitorul Europei se joacă” pe această insulă.

„Zeci de milioane de oameni” din Africa ar putea dori să-şi părăsească ţările din cauza loviturilor de stat sau a foametei, a spus premierul Meloni, adăugând că este „evident că Italia şi Europa nu pot găzdui această masă uriaşă” de migranţi.

Mai mult de 8.000 de imigranți au sosit, în ultimele trei zile, pe această insulă cu mai puțin de 7.000 de locuitori și un centru de primite proiectat pentru numai 400 de persoane.

Situată la mai puţin de 150 km de coasta tunisiană, Lampedusa este unul dintre primele puncte de escală pentru migranţii care traversează Marea Mediterană în speranţa de a ajunge în Europa. În fiecare an, în timpul verii, zeci de mii dintre ei navighează pe bărci improvizate.


„Presiunea migratorie sub care se află Italia de la începutul anului este nesustenabilă”, a declarat vineri Meloni, care face parte dintr-o coaliţie de dreapta şi extremă dreapta.

Peste 2.000 de oameni au murit în acest an trecând între Africa de Nord și Italia și Malta, potrivit agenției ONU pentru migrație. Cea mai recentă victimă a fost un copil de cinci luni, care a căzut în apă miercuri dimineața și nu a putut fi salvat.

Număr dublu de migranți sosiți în Italia, comparativ cu 2022

Aproape 126.000 de migranţi au sosit în Italia în acest an, ceea ce reprezintă aproximativ dublul numărului înregistrat în aceeaşi perioadă din 2022.

Premierul Meloni i-a cere Ursulei von der Leyen ”să realizeze personal gravitatea situaţiei cu care ne confruntăm” şi ”să accelereze imediat” punerea în aplicare a unui acord cu Tunisia.

Ţara nord-africană a devenit principalul punct de plecare pentru migranţii africani care încearcă să ajungă în Europa.

În anii precedenți, majoritatea veneau din Libia și erau salvați de navele caritabile ale ONG-urilor și salvatorilor italieni, în loc să ajungă pe insulă, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). Temerile sunt că numărul imigranților va crește și mai mult după inundațiile catastrofale din Libia.

Acordul cu UE, care a fost semnat în iulie, presupune oferirea a 110 de milioane de euro, în numerar, pentru a opri contrabanda, întări frontierele şi returnarea migranţilor.

Conferinţă telefonică privind criza migraţiei din insula italiană Lampedusa 

O conferinţă telefonică privind criza migraţiei din insula italiană Lampedusa a avut loc sâmbătă după-amiază, între miniştrii de Interne francez, italian şi german, preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene şi comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.

Conferinţa a fost propusă de ministrul francez Gerald Darmanin, care s-a întâlnit deja vineri dimineaţă cu omologii săi italian, Matteo Piantedosi, şi german, Nancy Faeser.

Darmanin va vizita Italia „în zilele următoare”, au convenit sâmbătă Meloni şi preşedintele francez Emmanuel Macron, promiţând să „consolideze cooperarea la nivel european (…) pentru a găsi soluţii eficiente, imediate şi pe termen lung la această criză”, conform Parisului.

Proteste ale localnicilor

Creşterea sosirilor a condus sâmbătă la proteste ale unor locuitori din Lampedusa împotriva planurilor de a construi o nouă tabără de corturi pentru a găzdui migranţii.

Primarul Filippo Mannino a declarat joi că „stânca” din mijlocul Mediteranei ajuns într-un „punct fără întoarcere”, din cauza acestui fenomen dramatic.

Numărul noilor debarcărilor pe Lampedusa a fost confirmată pentru CNN de către Ministerul de Interne al țării.

„Lampedusa spune stop! Nu vrem tabere de corturi. Acest mesaj este pentru Europa si pentru guvernul italian. Locuitorii din Lampedusa sunt obositi”, a declarat un protestatar, pentru BBC.

Jasmine Lozzelli, activistă care lucrează la Lampedusa, a declarat pentru BBC că migranţii ar trebui trimişi în Italia continentală.

”Nu este o problemă de număr, este o problemă a modului în care este gestionat sistemul de recepţie. Dacă începi să faci salvări într-un mod corespunzător, cu nave mari, nu îi duci pe o insulă cu 5.000 de locuitori, îi duci pe continent. Ducerea lor în Lampedusa creează situaţia de urgenţă,” a explicat ea.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: