marți

5 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iunie, 2012

Premierul Victor Ponta a participat joi la Consiliul European de la Bruxelles în calitate de șef al delegației românești, la capătul unei dispute cu președintele Traian Băsescu.

Mecanismul prin care premierul a devenit reprezentantul României este, însă, unul plin de contradicții și ciudățenii – după cum rezultă din documentele oficiale publicate pe site-ul TVRInfo.ro.

Astfel, potrivit documentelor publicate de site-ulm de știri al TVRInfo, succesiunea pașilor care l-au dus pe premier la Bruxelles ar fi  fost următoarea:


1, Pe data de 19 iunie 2012, Administrația Preyidențială transmite către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) adresa prin care Ministerului îi este prezentată delegația cu care va merge președintele Traian Băsescu la Consiliul European. Potrivit protocolului, MAE ar fi urmat să transmită mai departe la Bruxelles delegația pentru formalitățile aferente.

(Deschide AICI adresa președinției către Ministerul Afacerilor Externe, datată 19 iunie)

2, Pe data de 20 iunie, premierul Victor Ponta și ministrul de Externe Andrei Marga aprobă și semnează memorandumul prin care cel care va participa la Consiliul European este primul ministru.

(Descarcă AICI memorandumul semnat de premier și ministrul de Externe, datat 20 iunie)


3, Pe data de 20 iunie, ministrul de Externe Andrei Marga trimite o adresă la Palatul Cotroceni, ca răspuns la solicitarea Președinției.  Răspunsul MAE la adresa președinției din 19 iunie este datat 14 iunie.

În adresă, ministrul Andrei Marga informează Cotrocenii că, din dispoziția premierului Victor Ponta, MAE a transmis la Bruxelles delegația primului ministru, cu Victor Ponta ca reprezentant al României.

(Dechide AICI adresa prin care ministrul Andrei Marga îl informează pe președinte că reprezentantul României va fi premierul)

4, Pe 24 iunie președintele traian Băsescu îl avertizează pe premierul Victor Ponta, într-o scrisoare oficială, că, în cazul în care va merge la Consiliul European în lipsa unei delegări exprese de către președinte și a unui mandat de reprezentant al statului român, își  însușește, ca prim ministru, o atribuție constituțională a președintelui.

5, Pe data de 25 iunie, președintele cere Curții Constituționale a României să decidă cine are dreptul să reprezinte România la Consiliul European: președintele sau premierul?

6. Pe data de 27 iunie, Curtea Constituțională a României decide că reprezentantul României la Consiliul European este președintele țării, Traian Băsescu. Premierul Victor Ponta reacționează și declară că el va merge, totuși la summitul Consiliului European, motivând că decizia CCR este luată de judecători puși de președinte.

Premierul Victor Ponta trece Monitorul Oficial – unde trebuie să se publice decizia Curții Constituționale – printr-o Ordonanță de Urgență, în subordinea Guvernului. Până atunci fusese în subordinea Camerei Deputaților.

7. Pe 28 iunie, premierul Victor Ponta și delegația sa fac deplasarea la Bruxelles. Președintele Traian Băsescu rămâne în România. În jurul prânzului, premierul transmite de la Bruxelles că s-ar fi înțeles cu președintele să se întâlnească la summit.

– Într-o ieșire publică, președintele Traian Băsescu spune că a fost sunat în jurul prânzului de către premier, de la Bruxelles, care i-ar fi cerut prin telefon mandat de reprezentare a României la Consiliu.

– la 16,10, premierul Victor Ponta îi transmite președintelui Traian Băsescu memorandumul prin care îi cere acestuia mandat de reprezentare la Consiliul European care începuse de 10 minute. Premierul invocă, în cererea de mandat, decizia Curții Constituționale din 27 iunie, prin care premierul era obligat să ceară mandat de la președinte.

– Codrin Ștefănescu, secretarul Consiliului Național al PSD,  declară că PSD lucrează la un document care inventariază motivele pentru care ar putea fi suspendat Traian Băsescu din funcția de președinte.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: