fbpx

Chestiunea

Se lucrează la calea ferată UE – Orientul Mijlociu: își face România gară?

Exact la ora la care scriem aceste rânduri, o uriașă oportunitate de infrastructură feroviară trece pe sub nasul României cu o viteză mai mare decât… Mai mult

02.03.2021

La obiect

Statul, economia privată și cercul vicios al mizelor mici

(Textul de mai jos e o sumă de fragmente dintr-unul din cele 7 articole care compun coverul (sectiunea 5, din cele 10 secțiuni) numărului 91… Mai mult

01.03.2021

Chestiunea

Productivitatea muncii în industrie, mai mică cu 4,2% în 2020. Creștere record pe final de an, dar efectivul de salariați a scăzut cu aproape 60 de mii

În 2020, productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 4,2% față de anul anterior, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea anunțată initial pentru luna noiembrie… Mai mult

01.03.2021

Analiză

Nu doar datoria e problema, ci și prețul ei: 3 miliarde de euro dați pe dobânzi în anul 2020 și aproape 30 de miliarde de euro în ultimii 15 ani. Observații

România a cheltuit pentru dobânzile la datoria publică 3 miliarde de euro anul trecut și aproape 30 miliarde euro pe parcursul ultimilor 15 ani, potrivit… Mai mult

28.02.2021

Războiul premierului cu România

de Cristian Grosu 29.6.2012

Pe la mijlocul lui mai, într-o discuție cu un amic (de dreapta) eram de părere că proaspătul premier Victor Ponta are șanse mari să joace un rol vizibil în următorii 10 ani de politică europeană.

”Dacă-l scapă Justiția de Adrian Năstase – și, odată cu el, de sistemul de presiuni și coterii asupra instituțiilor de stat prin care ăla făcea politică – Ponta poate deveni exponentul unei noi stângi în România. Într-un moment în care Europa, sătulă de austeritate, poate balansa, în următorii ani, spre stânga. Ponta vine chiar într-un moment în care unul ca Hollande își caută aliați cu putere de decizie în țările lor. Și va beneficia de avantajul celor care vin de la început. ” –  îmi dădeam eu cu părerea. Prietenul (de dreapta) mi-a acceptat argumentele și teoria.

Domnul Ponta se grăbește, însă, să mă răzgândească,  și îi spun amicului, prin rândurile de față, că argumentele mele au fost greșite și că, dacă Victor Ponta va juca vreodată vreun rol serios măcar în România, faptul va fi posibil fie prin noroc, fie prin slăbiciunea instituțiilor statului român. Căci ce văd de 2 săptămâni încoace e noua fază în care cabinetul Ponta împinge țara; o țară care, sătulă de guvernarea Boc-Udrea-Băsescu, s-a refugiat la ”alternativă”:  Ponta-Antonescu-Voiculescu.

Prima fază a guvernării a fost – lucru pe care-l înțelege toată lumea și pe care, în ciuda anormalității sale îl consideră legitim – înlocuirea oamenilor numiți politic de ceilalți cu oamenii USL. Bun, –  nu poți guverna decât cu marionete cu care împarți aceleași ”valori”, nu?

Faza a doua a început odată cu anunțarea rezultatelor la locale:  cu o adeziune populară peste așteptări, premierul și-a dat jos masca și mănușile – războiul cu Traian Băsescu s-a transformat într-un război cu instituțiile statului. Ultimele 3 zile sunt doar apogeul unei conjuncturi în care premierului nici nu i-a mai păsat cum se văd lucrurile din afară: gestionarea țării prin abuzul fățiș și o agresivitate față de regulă și față de lege cum numai în mandatul lui Adrian Năstase s-a mai întâlnit.

Da, a fost apogeul unei mize personale de imagine – prin ambiția de-a merge la Bruxelles. Dar dacă facem o cronologie a faptelor și acțiunilor care au premers vizita la masa greilor, nu poate fi trasă decât o singură concluzie: Nu așa e reprezentată România de un tânăr politician care speră să joace un rol serios aici și acolo. Dacă prețul ”reprezentării” e șirul de asalturi asupra legilor, de distorsiuni ale menirii instituțiilor statului și de presiuni publice asupra mecanismelor de funcționare  – mai bine să rămânem nereprezentați. Încă două lucruri despre ”războiul pentru Bruxelles”.

Întâi: Da, Constituția e proastă; e o Constituție croită de epoca Ion Iliescu și modificată în epoca Iliescu/Năstase, a concesionat-o și s-a folosit de ea apoi Traian Băsescu – trebuie schimbată urgent pentru ca ambiguitățile deliberate să nu-i dea posibilitatea celui care are la un moment dat puterea  să o interpreteze după cum are interesul. Dar până la modificare, ăsta e singurul reper, iar dacă o decizie a Curții Constituționale e valabilă și obligatorie pentru cetățeanul de rând, nu văd de ce cetățeanul Victor Ponta ar face excepție. Ce să mai spun de premierul Ponta? În plus: o lege proastă se schimbă, nu se încalcă, altfel ajungem în anarhie – 20 de milioane de inși își fac fiecare lista lui de legi proaste și-și bat joc de ele.

Al doilea: Instrumentele prin care sunt abuzate instituțiile în războiul cu președintele sunt cele care vor fi folosite în războiul pe care USL și clienții săi din teritoriu îl duc cu România. Cred că nu-și face nimeni iluzii ce va urma după alegerile de la toamnă: exact ce a urmat după toate guvernele, indiferent de coloratură și alianțe, după toate alegerile de la revoluție încoace.

Astea despre ”reprezentarea” României (a României!) la Bruxelles. Căci mai e vorba și de reprezentarea lui Victor Ponta în țară, ca șeful ”celui mai curat guvern” din ultimii 20 de ani: gestionarea acuzațiilor de plagiat. Miercuri, decanul Facultății de Drept a demisionat pentru că în Consiliu Facultatea și-a declinat competența de-a evalua în ce măsură o teză de doctorat făcută cu copy-paste e un plagiat. Dacă facultatea de Drept nu poate spune dacă e plagiată o lucrare de Drept, atunci cine? Aflăm a doua zi, când ministrul (interimar – căci în 2 luni de guvernare trei partide nu au reușit să scoată în față o figură aflată deasupra oricărei suspiciuni) Educației modifică componența Comisiei de Atestare a Doctoratelor – care trebuia, în a treia zi, să se întâlnească pe cazul Ponta: arbitrariul se manifestă scurt, în cea mai mare grabă, instituțiile sunt înființate, desființate, modificate, comasate, deturnate cu o rapiditate incredibilă – prin memorandumuri, ordine, ordonanțe de urgență. Un argment folosit într-un caz devine contrargument când interesele o cer într-un alt caz. Așa se face că Monitorul Oficial (care trebuie să publice decizia CCR prin care premierul nu avea ce căuta la Bruxelles) a fost trecut în doar un ceas de la parlament la guvern. Iar ICR a fost trecut invers – tot la urgență – de la președinție la parlament.

Lucrurile nu se opresc, însă, aici – există și chestiuni mai serioase, cum e economia, punctele strategice ale țării, criza. O să vină peste noi cazul de la Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român în acest moment, impins în insolvență după o schemă premeditată încă din prima zi de guvernare – când drumul spre magementul companiei i-a fost netezit unui lichidator. Constrânse la provizioane de jumătate de miliard de euro, băncile strâng din dinți (din cauză de rating nici nu au curajul să se plângă) dar transmit mai departe, acolo unde cabinetul Ponta e judecat altfel decât după declarațiile premierului de la căpătâiul lui Adrian Năstase.

Să mai spunem despre trecerea cadastrului în subordinea directă a premierului (din cauză de 2 miliarde de euro – cât va costa remăsurarea României)?
De numirea la Inspectoratul de Stat în Construcții a unuia care avea misiunea să-l scoată pe Adrian Năstase fără prejudiciu în ”Trofeul Calității”?
De implicarea Ministerului de Interne în circoteca încarcerării lui Adrian Năstase?
De scoaterea hotărârilor Parlamentului de sub posibilitatea de-a fi verificate de Curtea Constituțională (într-o țară în care numai cine nu vrea nu poate invoca excepția de neconstituționalitate)?
De încercarea de modificare a Legii Educației naționale – respinsă la CCR (pe toate le făcuse interimarul de la Educație – numai asta mai rămăsese)?
De amenințările și presiunile la televizor, făcute de oameni de decizie sau chiar de miniștri pe judecători, Justiție, CSM, CCR și altele?

E incredibil de mult pentru două luni – de aia nici nu a fost timp de guvernare. Iar un cabinet care nu guvernează nu are la ce pretinde perioadă de grație și prezumție de bună-credință.

Guvernare? Să dăm ceasul înapoi cu două luni și să-l reascultăm pe Crin Antonescu (adică  pe Dan Voiculescu):  ”Nu uitati ca vorbim de un guvern, ca sa spun asa, provizoriu. Deci, e foarte limpede ca una este sa asumi un minister sau sa pui un om pentru sase luni cu obiective foarte stricte si alta e sa-l pui pe patru ani cu proiecte care se vad in zare.” (Crin Antonescu – 29 aprilie 2012).

Vasăzică ”provizoriu”. Sigure sunt ”obiectivele foarte stricte” pe care tocmai le-am înșirat mai sus. Şi dacă “obiectivele foarte stricte” arată aşa, cum vor arăta “proiectele care se văd în zare”?

Provizoriu. Nici nu-i de mirare: România a ajuns, pe primele 5 luni ale acestui an, la un deficit de 1,2% din PIB (din 2,2, cât are țintă pe tot anul), deficit care nu cuprinde nici măririle de salarii de la 1 iunie, nici recorectarea pensiilor, nici recesiunea pe care UE a anunțat-o în eurozonă (clienții noștri la export) pentru T3 și T4.
E drept, e o situație care vine din urmă, nu o putem pune în cârca actualului cabinet.  Dar nu se vede nicio măsură, nici un desen, niciun plan – experții vorbesc în vânt, economiștii din economia reală se agită degeaba. Pentru că prioritățile sunt altele. ICR, Monitorul Oficial, japca de la Hidroelectrica și salvarea băieților deștepți de acolo (sub paravanul refacerii contractelor), dosarele din Justiție, certificatele de bună purtare pentru plagiatori. Poate de aia Florin Georgescu – singurul om din guvern care chiar știe ce se întâmplă – și tace atât de mult, cât timp premierul e dus să dea cu târnăcopul în instituțiile statului.

Vorbeam mai sus de faza întâi și că ne aflăm în cea de-a doua. Pentru că mai există și o a treia fază: Cea în care USL va câștiga alegerile, iar Victor Ponta va face guvernul. Atunci lucrurile nu vor mai sta ”provizoiu” ca acum, cu suflarea alegerilor în ceafă. Cum vor arăta ele ”definitiv”?

PS – ultima oră:

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop,  a anunțat desființarea Consiliul Național de Atestare a Diplomelor, care tocmai analiza, în ședința din această dimineață, cazul acuzației de plagiat aduse premierului Ponta. Ministrul i-a asigurat pe cei 20 de membri ai Comisiei că se vor regăsi în viitoarea Comisie, unde vor fi 45 de membri. Ministrul a mai declarat că va trimite Corpul de Control la Consiliul de Atestare a Diplomelor, deoarece ar fi aflat ”și alte elemente grave legate de organizare”.

Imediat după ce a desființat  Consiliul de Atestare, Liviu Pop a anunțat că aceasta este ultima zi din mandatul său interimar la Educație. Iată un om care știe ce înseamnă vorba lui Crin Antonescu:  ”obiective foarte stricte”.

Mergeți în homepage ›

Etichete: ,
Publicat la data de 29.6.2012

11 comentarii

 1. victor L
  29.6.2012, 3:53 pm

  Vedeti, dle Grosu,
  dupa ce ca ati avut pareri foarte diferite fata de unii, si il creditati pe Ponta cu fel de fel de reusite, acum veniti sa ne explicati ceea ce noi, unii dintre noi, vedeam inainte de venirea prim plagiatorului la guvern.
  Nimicurile din PDL, “Boc-Udrea-Băsescu”, au lasat in urma ceva semne de justitie functionala.
  Patagonezii au o vorba: da-mi, Doamne, mintea romanului de pe urma”.

  • Cristian Grosu
   29.6.2012, 4:01 pm

   eu sunt mai întâi ziarist care trebuie să vorbească cu faptele pe masă, și abia apoi un comentator care mai poate lucra din când în când și cu prezumții.

   iar în postura asta, mintea de pe urmă e mereu egală cu mintea cea dintâi: cele care se schimbă sunt faptele. așa și este corect să stea lucrurile. asta în general.

   În particular, șansa lui Victor Ponta a fost reală. Și nu-i o bucurie a numănui când un politician promițător – indiferent de care parte a scenei se află, într-o țară ca România – ratează atât de urât.

 2. gabriel
  29.6.2012, 6:35 pm

  faptele le-ati avut. nastase, iliescu,voiculescu,etc,etc,etc. un ziarist bun trebuie sa vada ceea ce noi ‘muritorii” nu vedem. dar nu stiu cum naiba se-ntampla de muritorii vad primii. vezi cazul geona.l-ati sustinut “inainte’ si hulit ‘dupa”. sau poate ca vedeati dar nu ne spuneati?! hmmmm

 3. viviana
  30.6.2012, 8:32 am

  Ce a lasat pe urma sa adevaratul Prim Ministru al Romaniei, TRAIAN BASESCU (perioada Boc/MRU), poate sa faca mare rau tarii 🙁

  Dar nu exista crima perfecta 😆

  • viviana
   2.7.2012, 4:56 pm

   aseara la tv: mecanismele scandalizarii

   Skandal-Mechanismen
   07. April 2012

   Hans Mathias Kepplinger: Die Mechanismen der Skandalisierung. Zu Guttenberg, Kachelmann, Sarrazin & Co.: Warum einige öffentlich untergehen – und andere nicht, Olzog Verlag, München 2012, 223 S., 26,90 Euro.

   Die Nutzen-Schadens-Bilanz von Skandalen ist fragwürdig, zu diesem Urteil gelangt Hans Mathias Kepplinger am Ende seiner empirisch gesättigten Studie über die Mechanismen der Skandalisierung. Skandale sind „die Folge von Mechanismen öffentlicher Kommunikation“. „Skandale im Sinn der vorliegenden Studie liegen nur dann vor, wenn die eindeutige Mehrheit der interessierten Bevölkerung mit Empörung auf einen Missstand reagiert und Konsequenzen fordert. Dabei ist unerheblich, ob der Missstand tatsächlich besteht. Entscheidend ist die Vorstellung der Mehrheit.“ Häufig wird immerhin der Kern der Sache erkennbar, die Wahrheit hat aber regelmäßig keine Chance und geht in unsachlichen Darstellungen unter. ….
   http://www.forum-ordnungspolitik.de/zum-mitnehmen/literatur/fuer-sie-gelesen/1131-skandal-mechanismen

 4. adrian
  30.6.2012, 11:54 am

  Domnule Cristian Grosu,
  Am si eu o intrebare: nu ati primit pana acum vreo “reclamatie”, plangere ca faceti parte din PDL sau nu stiu ce ati primit cadou de la PDL?
  Astia de la PSD nu inteleg ca acel OM numit Prim Ministru a plagiat… si trebuie sa cedeze locul… si mai mult a aratat fatzish ce inseamna respectarea Constitutiei si a institutiilor statului…

  • Cristian Grosu
   30.6.2012, 6:35 pm

   Ba am primit:)
   Iar când scriam că Emil Boc este incompetent iar Elena Udrea, prin PNDI, pune la cale cel mai mare mecanism de furat bani din țară, cei ”de dreapta” mă socoteau omul USL-ului:) Când am publicat despre cum au petrecut băieții deștepți criza – unde apăreau Dan ioan popescu și Videanu în prim plan mi se spunea că fac jocul liberalilor. Când am scris că în spatele poveștii cu insolvența Hidroelectrica e Dan Rradu Rușanu de la PNL… – nu știu, acum iar o să aud că sunt de la PDL:)
   probabil că aș văd românii noștri lucrurile – trebuie musai să fii de-al cuiva..

 5. Mihail Dionis
  1.7.2012, 8:20 pm

  “Și nu-i o bucurie a numănui când un politician promițător […]”

  Scuze, in care moment al carierei sale a fost micro-Titulescul “un politician promitator”?! de la aparitia sa pe scena publica nu a aratat niciodata a fi altceva decat un balon umflat cu mult tupeu si verva. Ma rog, poate in Romania asta inseamna “politician promitator” insa in absolut inseamna un politicastru inutil in plus si atat.

 6. Emil MANAFU
  2.7.2012, 11:19 am

  Corecta aprecierea dedar si cu multa obraznicie si nesimtire !!!!

 7. Cristian Grosu: Războiul lui Victor Ponta cu Traian Băsescu s-a transformat într-un război cu instituțiile statului « Romania Evanghelica
  2.7.2012, 4:47 pm

  […] https://cursdeguvernare.ro/razboiul-premierului-cu-romania.html Share this:FacebookTwitterLinkedInLike this:LikeBe the first to like this. […]

Lăsați un comentariu


Stiri

Senatul a respins un proiect de lege care obliga magistraţii să nu colaboreze, în secret, cu serviciile de informaţii

Razvan Diaconu

Senatul a respins, luni, în calitate de for decizional, propunerea legislativă de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, prin care se instituia… Mai mult

Stiri

Stocurile de uraniu ale CNU – aflată la un pas de lichidare – vor fi preluate de Nuclearelectrica

Alexandra Pele

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă propune aprobarea vânzării de către Statul român, prin Ministerul Energiei, a concentratelor tehnice de uraniu din stocul de siguranță… Mai mult

Stiri

Evergent Investments (SIF Moldova) își va plasa 40% din resurse în investiții de tip private equity

Adrian N Ionescu

SIF Moldova (SIF2, rebranduită Evergent Investments) va investi direct între 2 – 3 și 10 milioane de euro în companii din afara Bursei, prin operațiuni… Mai mult

Europa

Agenția Europeană a Medicamentelor, despre autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik: Este ca jucatul la ruleta rusească

Razvan Diaconu

Autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik V de către statele membre “se poate compara puţin cu ruleta rusească”, a declarat preşedinta consiliului de… Mai mult

Stiri

Legea bugetului de stat a fost promulgată

Razvan Diaconu

Administrația Prezidențială anunță luni că președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. Potrivit… Mai mult

Europa

Rainforest Foundation Norway / Două treimi din pădurea tropicală, distruse sau degradate

Iulian Soare

Vegetaţia densă a pădurii tropicale reprezintă cel mai mare rezervor de carbon captat, însă oamenii au distrus ori degradat două treimi din suprafaţa originală a… Mai mult

Europa

China vizează o creştere de 6% din PIB în 2021

Vladimir Ionescu

China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, în pofida incertitudinilor create de… Mai mult