Parlamentul a votat, vineri, seară, cu o covârșitoare majoritate 256 de voturi ”pentru” și 114 de voturi ”împotrivă”, un vot fiind anulat.
Pentru suspendarea președintelui ar fi fost necesare 216 voturi.
În seara de joi și dimineața de vineri, au avut loc negocieri intense între liderii USL și liderii UNPR și UDMR pentru ca aceste formațiuni să susțină suspendarea președintelui.
În timpul dezbaterilor, UDMR a anunțat că nu vor vota în bloc, ci fiecare parlamentar va vota după propria conștiință. Rezultatul votului a arătat, însă, că parlamentarii UDMR au votat pentru suspendare.
Data referendumului este 29 iulie.
(Citește AICI acuzațiile aduse de USL lui Traian Băsescu)
Președinția ședinței extraordinare a Parlamentului a fost asigurată de Crin Antonescu, în calitate de președinte al Senatului. În urma unei controverse între parlamentarii PDL și prezidiul ședinței, parlamentarii au decis să nu se citească și avizul Curții Constituționale privind acuzațiile aduse șefului statului.
(Citește AICI poziția Curții Constituționale a României față de cele 7 capete de acuzare aduse lui Traian Băsescu)
Traian Băsescu a avut două intervenții în timpul ședinței , una la început și una la încheuierea dezbaterilor.
Apărarea lui Traian Băsescu în fața Parlamentului
- Se pare ca eu nu reusesc sa coabitez cu PSD si cu PNL. In 2007, atunci cand guvernul liberal era in parteneriat cu PSD, ati recurs la suspendare. Acum va aflati din nou la guvernare impreuna si primul lucru de care ati considerat ca trebuie sa va ocupati e suspendarea presedintelui. Ca sa ajungeti la suspendare, trebuia sa inlocuiti Avocatul Poporului, pentru a putea emite ordonante neconstitutionale.
- Am luat nota de avizul CCR si m-am bucurat constatand ca in acest aviz Curtea nu constata nicio abatere a presedintelui care sa justifice suspendarea asa cum ea este prezentata in art 95 din Constitutie.
- Ma acuzati ca am dat o informatie corecta, care venea de la statistica, legata de numarul de salariati in raport cu numarul de pensionari: 4,1 mil salariati si 4,9 mil pensionari. Semnalul public pe care l-am tras a fost legat de faptul ca niciodata la nivelul CAS de azi nu vom putea avea un fond de pensii echilibrat, ceea ce e confirmat si azi. Deficitul fondului de pensii e de 3,6 mld euro iar acest lucru nu poate fi compensat decat daca marim numarul de salariati prin investitii.
- Ceea ce s-a intamplat in aceste zile va reprezenta un impediment in ce priveste atractia Romaniei pentru investitii straine. profit de acest subiect sa va spun tuturor ca daca veti tergiversa proiecte, daca nu veti accelera viteza de absorbtie a fondurilor europene, daca nu veti da drumul la investitii straine in minerit, va asigur ca nu exista solutie sa alimentati bugetul fondului de pensii.
- Eu am criticat justitia in baza rapoartelor din MCV, pentru ca ineficienta constatata nu putea fi tinuta ascunsa, am facut-i si in sedintele CSM, dar cred ca sunt circa doi ani de cand nu m-ati mai auzit criticand justitia, dintr-un motiv simplu, a inceput sa mearga, si asta ii inspaimanta pe mult infractori, fie ca sunt din politica sau din afara politicului, dar cu bune legaturi in politic.
- In acuzatiile dvs sustineti ca am influentat justitia. Gresit. Poate multi dintre dvs aveti rude cunostinte judecatori sau procurori. Daca ati gasi macar un singur procuror, judecator sau ofiter de politie cu care sa fi vorbit direct sau sa-i fi transmis mezsaje indirecte, cum facea dl senator Voicu, care azi va vota pentru suspendare, imi voi asuma raspunderea mesajelor dvs. Daca nu, incetati sa dezinformati.
- Imi reprosati ca am refuzat dialogul cu partidele. Sa ne amintim ca au fost putine invitatiile carora USL le-a raspuns. De cele mai multe ori, raspunsurile erau violente, neplacute, si a fost o buna perioada in care dialogul cu USL practic nu a fost posibil datorita refuzului de a raspunde la invitatiile presedintelui.
- Ati vorbit de dictatura. Ati vazut vreun dictator care sa dea opozitiei functia de prim ministru? Ati vazut vreun dictator care sa dea opozitiei cel mai puternic serviciu de informatii interne? Ati vazut vreun dictator care sa dea opozitiei sefia singurlui serviciu de informatii externe? E, daca nu ati vazut mai cautati dictatori.
- O sa va spun un regret: am numit doi premieri, unul se numeste Tariceanu, altul Ponta. Paradoxal, dupa ce au ajuns la Palatul Victoria amandoi si-aui propus ca obiectiv suspendarea presedintelui. I-am vazut pe amanadoi cu ochii blanzi si umezi inainte sa le inmanez mandatul si i-am vazut cum au ajuns marionete ale intereselor din Partidul lor cand au ajuns la Palatul Victoria.
- As vrea sa va rog poate in finalul unui discurs sa aveti grija de tara si de oamenii ei. A avea grija de tara inseamna a-i respecta legile, sa faceti sa se aplice legea educatiei asa cum este, sa se aplice cele patru coduri, sa creati locuri de munca, sa nu va atingeti de justitie si de institutiile statului.
- N-aveti cum sa intelegi care e sentimentul unui presedinte care trebuie sa treaca cu tara si poporul lui printr-o criza grea. Am fost partener cu guvernul si cu majoritatea parlamentara in perioada extrem de grea. Stiu ca s-au luat masuri care i-au afectat pe oameni. Nu am facut-o cu sufletul de deschis, dar am facut-o pentru a evita un rau mai mare, in care nu se puteau asigura pensiile si salariile. Am constiinta impacata ca mi-am facut datoria fata de tara mea, fata de poporul meu. O zi buna!
Angajamentul lui Crin Antonescu și răspunsul lui Traian Băsescu
În timpul discursului lui Crin Antonescu pe parcursul dezbaterilor, liderul PNL a declarat că, dacă traian băsescu va trece cu bine de referendum, el va ieși din viața politică:
„Veţi fi sau nu suspendat azi, veţi fi sau nu demis, de verdictul poporului, ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică. Dacă veţi fi demis la referendum, nu ştiu ce veţi face, dar vă urez şi dumneavoastră şi mie un singur lucru: să apucăm amândoi o justiţie pe deplin independentă în România”.
În încheierea discursului, Traian Băsescu i-a lăsat pe pupitru o foaie, pe care Crin Antonescu să scrie ce a promis și să nu uite după referendum:
Si acum, doar o mica observatie care depinde de votul dvs. Eu sunt la Cotroceni, astept eventual decizia CCR care sa stabileasca presedintele interimar pentru a preda mandatul. Daca nu veti avea o astfel de decizie datorita votului, tot puteti sa ma cautati dl Antonescu. Va las aici o foaie pe care sa va scrieti ce ati promis: demisia, daca eu voi castiva referendumul.