miercuri

17 iulie, 2024

19 noiembrie, 2023

Liderii celor 21 de state membre ale Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) au încheiat vineri summitul de la San Francisco cu o declaraţie comună care nu conține nicio referire la cele două războaie importante aflate în desfășurare – din Ucraina şi din Gaza -, din cauza divergențelor ireconciliabile între unii membri.

APEC, creată în 1989, reuneşte 21 de teritorii din Asia şi America scăldate de Oceanul Pacific: Australia, Brunei, Canada, Chile, China, Hong Kong, Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Peru, Filipine, Rusia, Singapore, Taiwan, Thailanda, Statele Unite şi Vietnam.

SUA s-a folosit de poziția de președinte al reuniunii și a emis un comunicat propriu

Textul final agreat diferă de comunicatul dat publicităţii la summitul de anul trecut de la Bangkok, unde „majoritatea” membrilor APEC a condamnat „agresiunea” rusă în Ucraina şi a menţionat efectele acesteia asupra economiei mondiale.


Reamintim că din această organizație fac parte inclusiv Rusia, China şi Statele Unite.

Separat, Statele Unite au publicat un comunicat cu menţiuni despre Ucraina şi războiul din Gaza dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, explicând că unii lideri s-au opus includerii acestui limbaj în declaraţia comună, aşa că Washingtonul a decis să-şi folosească prerogativa de preşedinte al summitului pentru a-şi emite propriul comunicat, scrie agenția EFE, preluată de Agerpres.

Unii lideri APEC au împărtăşit mesajele unite ale summitului comun arabo-islamic din 11 noiembrie de la Riad, se arată în declaraţia preşedinţiei.

Brunei, Indonezia şi Malaezia, într-o declaraţie comună, au declarat că se numără printre liderii APEC care au susţinut mesajele summitului de la Riad, care a cerut încetarea imediată a operaţiunilor militare din Gaza, respingând justificarea de către Israel a acţiunilor sale împotriva palestinienilor ca autoapărare.


Cele trei ţări au cerut, de asemenea, un armistiţiu umanitar ”imediat, durabil şi susţinut” şi pentru furnizarea nestingherită de bunuri şi servicii esenţiale civililor din Gaza.

Un mediu de investiții liber, deschis și corect

Declaraţia liderilor APEC a reafirmat hotărârea lor ”de a oferi un mediu comercial şi investiţional liber, deschis, echitabil, nediscriminatoriu, transparent, incluziv şi previzibil”.

”Ne angajăm la reforma necesară a OMC pentru a-i îmbunătăţi toate funcţiile, inclusiv desfăşurarea de discuţii pentru a avea un sistem de soluţionare a diferendelor pe deplin şi funcţional, accesibil tuturor membrilor până în 2024”, se arată în comunicatul citat de Reuters, agenție preluată de News.ro.

În pofida fricţiunilor legate de războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu, discuţiile dintre China şi SUA le-au adus o oarecare uşurare membrilor APEC, preocupaţi de o traiectorie înrăutăţită a rivalităţii dintre superputeri, care sunt şi cele mai mari economii ale lumii.

Biden, adresându-se vineri celorlalţi lideri APEC, i-a îndemnat să lucreze împreună pentru a se asigura că inteligenţa artificială aduce schimbări în bine, mai degrabă decât să abuzeze de lucrători sau să limiteze potenţialul.

Semnalul dat de SUA și China

Biden a folosit summitul APEC pentru a evidenţia economia puternică a SUA şi legăturile sale cu alte naţiuni din Pacific, chiar dacă viziunea sa pentru o mai bună cooperare regională pentru a contracara influenţa Chinei s-a împiedicat pe frontul comercial de încercarea sa de a consolida drepturile lucrătorilor.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat pentru Reuters că întâlnirea Joe Biden – Xi Jinping a fost un semnal extrem de necesar că lumea trebuie să coopereze mai mult şi un semn pozitiv pentru cooperarea cu privire la provocările globale, în special schimbările climatice.

O mare parte a tensiunii dintre SUA şi China este legată de Taiwanul guvernat democratic, pe care China îl pretinde, iar problema a stârnit temeri de un conflict între superputeri.

Reprezentantul APEC din Taiwan, magnatul semiconductorilor Morris Chang, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că summitul Biden – Xi a fost ”o întâlnire bună”.

El a spus că a avut interacţiuni informale cu Biden, vicepreşedintele SUA Kamala Harris şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, dar nu şi cu Xi Jinping.

Pe măsură ce concurează cu China pentru influenţă, administraţia Biden a promis că va continua negocierea unui acord comercial ambiţios cu Asia, ca parte a Cadrului Economic Indo-Pacific pe care l-a creat ca forum de angajament, după ce preşedintele de atunci Donald Trump a renunţat la un pact comercial regional în 2017.

Cu toate acestea, presiunile din anul electoral şi rezistenţa la angajamente ferme din partea unor ţări fac ca un acord să fie puţin probabil, spun experţii comerciali şi grupurile de afaceri.

Întâlnirea dintre Joe Biden și Xi Jinping

Summit-ul celor doi lideri a adus acorduri pentru reluarea comunicaţiilor militare şi eforturi pentru a reduce producţia de fentanil, arătând un progres tangibil în primele discuţii faţă în faţă pe care cei doi le-au avut în ultimul an.

Nu s-a stabilit însă nicio resetare majoră a rivalităţii lor strategice.

Xi Jinping a părut să-şi atingă obiectivele, obţinând concesii ale SUA în schimbul promisiunilor de cooperare, o relaxare a tensiunilor bilaterale care va permite o concentrare mai mare pe creşterea economică şi o şansă de a atrage investitorii străini care ocolesc tot mai mult China.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: