vineri

1 martie, 2024

14 noiembrie, 2023

Președinții Joe Biden și Xi Jinping au probleme dificile de discutat la întâlnirea lor de miercuri, prima din acest an însă, scrie Associated Press, așteptările sunt scăzute că întâlnirea lor va duce la îmbunătățirea relației bilaterale.

Fiecare lider are obiective clare pentru discuțiile organizate în marja summit-ului de cooperare economică Asia-Pacific, o întâlnire care vine după un an dificil pentru cele mai mari două economii ale lumii.

Atât Biden, cât și Xi caută să aducă o mai mare stabilitate unei relații care este definită de diferențele privind controalele exporturilor, tensiunile din Taiwan, războaiele din Orientul Mijlociu și Europa și multe altele. O privire asupra a ceea ce fiecare președinte speră să obțină după această întâlnire:

Ce urmărește președintele Biden


Joe Biden vine la San Francisco preocupat de gestionarea concurenței economice din ce în ce mai acerbe și pe menținerea unor linii deschise de comunicare pentru a preveni neînțelegerile care ar putea duce la conflicte directe între cele două puteri.

Este de așteptat ca Joe Biden să apere extinderea controalelor la exportul de semiconductori în China. În același timp, el îl va asigura pe Xi că nu încearcă să poarte un război economic cu Beijing.

Administrația Biden a semnalat că dorește să redeschidă comunicațiile militare, care au încetat în mare măsură după ce Nancy Pelosi a vizitat Taiwan, în august 2022. Beijing consideră Taiwan, o insulă autonomă de 23 de milioane de oameni, parte a teritoriului chinez și vizează să se unească cu acesta, prin forță, dacă este necesar.

De asemenea, se așteaptă ca Joe Biden să-l informeze pe Xi Jinping că dorește ca China să-și folosească influența asupra Iran pentru a convinge Teheran să se abțină de la acțiuni care ar putea duce la extinderea războiului Israel-Hamas.


Având în vedere că alegerile prezidențiale din SUA sunt la mai puțin de un an distanță, oficialii administrației au spus că Biden va transmite și că interferența Chinei în procesul electoral american nu va fi tolerată.

Ce urmărește președintele Xi

Președintele Xi caută în primul rând asigurări: că SUA nu vor sprijini independența Taiwanului, nu vor începe un nou război rece și nu vor suprima creșterea economică a Chinei.

Cererile Beijing au fost prezentate în noiembrie anul trecut, când cei doi președinți s-au întâlnit la Bali, Indonezia, în timpul summit-ului G20. Cu toate acestea, relațiile s-au tensionat din nou după ce SUA au doborât un balon de spionaj chinezesc în februarie.

Acum, cele două țări „trebuie să revină la ceea ce s-a convenit între cei doi președinți din Bali și să acționeze cu adevărat în conformitate cu aceasta”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe.

Xi a spus în Bali că interacțiunile SUA – China ar trebui definite prin dialog și cooperare, astfel încât ambele părți să iasă în câștig, nu prin confruntare și competiție. Această poziție este complementară celei exprimate de administrația Biden, care crede că cele două națiuni ar trebui să concureze, dar fără a căuta conflicte.

Beijing este nemulțumit de controalele la export și de alte măsuri similare impuse de administrația Biden, percepându-le ca fiind gândite pentru a stopa creșterea economică a Chinei.

Beijing a cerut în trecut renunțarea la tarife și sancțiuni, dar Xi este probabil să ceară acum doar asigurări că SUA nu vor impune Chinei alte tarife noi. Xi, care ar urma să se adreseze liderilor de afaceri americani în timp ce se află în San Francisco, va căuta, de asemenea, să sporească încrederea că China este un loc sigur pentru investiții, deoarece Beijing are nevoie de investiții străine pentru a-și revitaliza economia.

China a înregistrat un deficit de investiții străine directe în perioada iulie-septembrie, pentru prima dată după 1998. Investițiile străine au determinat o mare parte din creșterea Chinei în ultimele trei decenii, iar o ieșire netă ar putea indica incapacitatea Beijingului de a atrage și reține investițiile străine.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: