17 noiembrie, 2023

Când președintele chinez Xi Jingping s-a întâlnit cu reprezentați de top ai mediului de afaceri din SUA, miercuri seară la San Francisco, a fost întâmpinat nu cu una ci cu trei ovații din partea comunității de afaceri, relatează Reuters.

A fost unul dintre numeroasele câștiguri de PR pentru liderul chinez în prima sa călătorie din ultimii 6 ani în SUA unde el și președintele Biden au discutat și au ajuns la acorduri importante privind taficul cu fentanil, schimb de informații militare și inteligența artificială în marja summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) desfășurat la San Francisco.

Toate cele trei acorduri au fost mai degrabă dorite de Statele Unite, decât de China, au declarat doi oficiali informați despre discuțiile dintre cele două părți, conform Reuters.


Însă și Xi pare să-și fi atins propriile obiective: obținerea de concesii politice din partea SUA în schimbul promisiunii de cooperare, o relaxare a tensiunilor bilaterale care va permite Chinei să se concentreze pe creșterea economică și o șansă de atrage investiții străine care ocolesc tot mai mult China.

Avansul economic al Chinei a încetinit și la începutul acesti luni a fost raportat primul deficit trimestrial al investițiilor străine directe. Partidul Comunist Chinez s-a confruntat cu lupte interne care au ridicat semne de întrebare cu privire la autoritatea lui Xi, inclusiv la schimbarea bruscă și neexplicată a unor miniștrii cheie din guvern: cel al Apărării și de Externe

„Dacă SUA și China reușesc să controleze diferendele dintre ele … înseamnă că Xi Jinping nu mai trebuie să fie preocupat de relațiile bilaterale”, a spus Alexander Neill, director adjunct la thin-tank-ul Forumul Hawai Pacific. „Xi are nevoie acum să se concentreze pe agenda internă, care este incredibil de presantă”, a adăugat analistul politic.

Ridicarea sancțiunilor contra cooperare

Obținerea promisiunii lui Xi conform căreia China va coopera pentru stoparea fluxului de fentanil către Statele Unite a figurat în capul listei de obiective ale lui Biden pentru summit. Un înalt oficial american a declarat că acordul în baza căruia China va pune sub observație anumite companii care produc precursori ai fentanilului s-a încheiat pe o bază de „încredere dar și verificare”.


În schimb, guvernul SUA a eliminat joi o instituție chineză de securitate pentru controlul infracțiunilor de pe lista de sancțiuni a Departamentului Comerțului, unde a fost plasată în 2020 din cauza presupuselor abuzuri împotriva uigurilor, un succes diplomatic mult dorit de China.

Criticii au atras atenția că ridicarea sancțiunilor împotriva instituției de securitate semnalează Beijingului că listele privind sancțiunile americanilor sunt negociabile și pun sub semnul întrebării angajamentul administrației Biden să preseze Beijingul pentru a înceta ceea ce este considerat a fi genocidul îndreptat împotriva minorității uigure, consideră analiștii Reuters.

„Această decizie subminează credibilitatea listei noastre de entități chineze supuse sancțiunilor și autoritatea noastră morală”, a spus purtătorul de cuvânt al Comitetului pentru relațiile cu China al Camerei Reprezentanților dominată de republicani.

În plus, oponenții republicani ai lui Biden susțin că SUA ratează o oportunitate prin faptul că nu profită de fragilitatea economiei Chineze pentru a obține mai multe concesii politice.

Dar, în timp ce Beijingul salută reducerea tensiunilor dintre cele superputeri, este puțin probabil ca aceste discuții să schimbe comportamentul armatei chineze, pe care SUA îl caracterizează ca periculos, precum interceptările de nave și aeronave militare americane în apele internaționale, revendicate de China, și care au condus la posibilitatea producerii unor accidente cu consecințe greu de anticipat.

 „China se teme că liniile de comunicație telefonică ar putea fi folosite ca un potențial pretext pentru o prezență a SUA în zonele pe care le pretinde ca fiind chineze”, a declarat Craig Singleton, expert în politica chineză la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington.

Oficialii administrației Biden au recunoscut că reluarea relațiilor militare funcționale nu va fi la fel de ușoară ca întâlnirile semi-regulate între oficialii apărării din cele două state.

„Acesta este un drum lung, greu și lent și chinezii trebuie să vadă beneficiile unei asemenea relații la nivelul armatelor înainte să facă ceva. Nu va fi nicio favoarea pentru noi”, a declaratv un oficial al administrației Biden pntru Reuters înaintea întâlnirii Xi-Biden.

Partener și prieten?

În declarațiile sale publice adresate președintelui american, Xi a sugerat că China caută să aibă o coexistență pașnică cu SUA și le-a transmis reprezentanților de top ai mediului de afaceri că China este pregătită să devină un „partener și prieten” al SUA, cuvinte care doresc să răspândescă îngrijorările privind presiunile Beijingului asupra unor industrii, interdicții pentru fluxurile de capital și a punerii sub acuzare a unor oamnei de afaceri.

De asemenea, imaginile cu Xi Jingping și Joe Biden plimbându-se împreună prin grădină și primirea cu destul fast organizată de gazdele americane președintelui chinez au fost subliniate de mass-media de stat din China pentru a prezenta publicului că președintele lor gestionează bine cea mai importantă relație economică și politică a țării.

„Este posibil ca Xi Jinping să consideră că exagerarea amenințării americane dăunează Chinei și poziției sale la vârful partidului dar și partidului în sine îi face mai mult rău decât bine”, a spus Drew Thompson, un fost oficial al Pentagonului, care acum este profesor la Universitatea Națională din Singapore, relatează agenția de presă.

„Faptul că dezbatem dacă se mai poate investi în China este o problemă reală pentru Beijing”.

În același timp, Xi și-a reiterat în fața lui Biden ideile pe care le-a prezentat la începutul acestui an președintelui rus Vladimir Putin, îndemnând SUA să privească relațiile cu China prin prisma „accelerării transformărilor globale cu o viteză nemaivăzută într-un secol”.

Analiștii Reuters subliniază că acesta este mesajul codificat privind încrederea în procesul prin care China  – și Rusia – schimbă ordinea mondială dominată până acum de SUA. Totuși, de data aceasta pragmatismul pare că a fost pus înaintea ideologiei. China recunoaște că este încă necesar pentru progresul său economic să aibă relații relativ normale cu SUA și țările occidentale, a spus Li Mingjiang, profesor la Școala de Studii Internaționale Rajaratnam din Singapore: „Aceasta este forța motrice fundamentală din spatele acestei întâlnirii”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: