luni

15 iulie, 2024

29 martie, 2023

Washingtonul a decis să ofere o concesie UE în cadrul Legii privind reducerea inflației (IRA), care prevede ample subvenții pentru companiile care dezvoltă tehnologie verde pe teritoriu american, utilizând resurse americane, transmite Financial Times.

Mai exact, SUA vor considera cinci materii prime folosite pentru construcția bateriilor electrice extrase sau procesate în UE ca fiind eligibile pentru a beneficia de subvenții, potrivit unor surse citate de publicația străină.

IRA prevede acordarea de subvenții în valoare de 369 de miliarde de dolari pentru tranziția ecologică, dar și credite fiscale semnificative pentru companii precum producătorii de autoturisme verzi. Dar componentele bateriilor trebuie să provină din țări cu care SUA au un acord de liber schimb pentru a se califica, ceea ce a stârnit îngrijorări la nivel european că producătorii de pe continent vor pierde teren în fața altora.


Cele cinci metale care ar urma să fie eligibile sunt cobaltul, grafitul, litiul, manganul și nichelul, care sunt utilizate în producția de baterii.

IRA a stârnit ample controverse la nivel european, analiștii avertizând că UE trebuie să evite să se arunce într-un războiu al subvențiilor cu Casa Alba. Pe de altă parte, Germania și Franța au făcut presiuni pentru ca UE să egaleze subvențiile americane, așa încât să nu piardă investiții.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: