marți

21 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 martie, 2023

Miliarde de dolari în stimulente pentru energie curată sunt gata să accelereze investițiile în Statele Unite, punând în pericol, în primul rând datorită simplității legislației americane, tranziția energetică a Uniunii Europene.

Pachetul de referință privind schimbările climatice al președintelui american Joe Biden a devenit lege anul trecut și a provocat tensiuni comerciale între Washington și aliații săi, cu care concurează pentru investiții și lucrători calificați pentru a trece la energie verde.

Secretarul american pentru Energie: Faceți ca noi!

Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a anunțat miercuri că peste 100 de companii din lanțul de aprovizionare cu vehicule electrice au anunțat investiții în Statele Unite de când a fost adoptată legea Inflation Reduction Act.


Miercuri, Jennifer Granholm a declarat, citată de Euractiv, că administrația Biden nu își cere scuze pentru IRA și i-a provocat pe aliați să urmeze exemplul SUA și să ofere companiilor mai multe subvenții proprii.

„Nu vrem să stârnim războaie comerciale sau ceva de genul acesta. Ar trebui și alții să facă același lucru pentru că noi suntem serioși când spunem că vrem să aducem lanțurile de aprovizionare înapoi în această țară”, a spus oficialul american la conferința energetică CERAWeek din Houston, Texas.

Companii energetice europene: Ne place IRA, e o legislație simplă, ușor de înțeles

Companiile energetice europene speră ca Europa să vină cu propriile ei noi stimulente. „Ar fi grozav să vedem că politica Uniunii Europene trece de la băț la morcov. Nu avem nevoie de restricții, trebuie să fim atractivi”, a declarat Josu Jon Imaz, directorul executiv al furnizorului spaniol de energie Repsol SA.

(Citiți și: ”Green Deal Industial – norme și proceduri pentru obținerea ajutoarelor de stat. Și ”frâna de urgență” pusă în fața Germaniei și Franței”)

Repsol se așteaptă ca anul acesta să cheltuiască aproape 40% din bugetul de investiții în Statele Unite, inclusiv 1,5 miliarde de dolari în petrol și gaze și 1 miliard de dolari în surse regenerabile, comparativ cu 25% care intră în Peninsula Iberică, a declarat oficialul companiei pentru Reuters.


„Simplitatea este, din punctul meu de vedere, una dintre principalele caracteristici ale IRA și asta este foarte important pentru investitori… aveți o posibilitate largă de a investi în multe zone din Statele Unite”, a spus el.

Patrick Pouyanné, CEO al gigantului energetic francez TotalEnergies, a declarat la conferință că IRA este o „invitație de a accelera infrastructura verde”. „În principiu, o vezi ca pe o oportunitate atunci când pui stimulente. În Europa, începi să reglementezi”, a spus el.

Patrick Pouyanné afirmă că Europa și Statele Unite ar trebui să ia în considerare formarea unui acord de liber schimb privind infrastructura de energie regenerabilă.

„Ne place IRA”, a spus și Sanjiv Lamba, CEO al producătorului de hidrogen Linde Plc. ”Este mai simplu și mai ușor de înțeles decât lungile declarații de politică ale UE”, a spus el.

SUA lucrează la simplificarea suplimentară a legislației

Takajiro Ishikawa, directorul executiv al Mitsubishi Heavy Industries Americas, afirmă că IRA este un magnet pentru investiții.

„Tot capitalul din țările avansate și chiar din țările în curs de dezvoltare inundă America pentru a lua parte din investiția care provine de la IRA”, a spus Ishikawa. El a făcut referire la componenta de plată directă a legii americane, care permite entităților străine să beneficieze direct de stimulentele acesteia.

„Unchiul Sam plătește acel stimulent fiscal… este cutremurător”, a spus Ishikawa, a cărei firmă este implicată în dezvoltarea hidrogenului și captarea carbonului.

Ken Gilmartin, CEO al companiei britanice de inginerie Wood Plc, a declarat că IRA va plasa Statele Unite pe primul loc în cursa decarbonizării.

„Nu este o propoziție pe care credeam că o voi spune acum cinci ani”, a spus el, amintind că fostul președinte Donald Trump a retras SUA din eforturile globale de a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Consilierul pe Energie de la Casa Albă, John Podesta, a declarat că administrația Biden lucrează pentru a reduce suplimentar complexitatea și termenele de autorizare și speră că Congresul SUA să adopte o reformă cuprinzătoare a procesului.

Planul european: un mix de bani vechi, credite noi, ajutoare de stat și birocrație

Uniunea Europeană a prezentat contraoferta sa la IRA la începutul lunii februarie – Green Deal Industrial Plan, prin intermediul căreia vrea să faciliteze accesul companiilor durabile la reduceri de taxe, să redirecționeze numerarul către industriile cu tehnologie curată și să relaxeze regulile privind ajutorul de stat.

Planul s-a confruntat imediat cu critici majore, din două motive:

  • se bazează în mare parte din liniile de finanțare existente, nu noi
  • riscă să antagonizeze țările UE din cauza temerilor că de cea mai mare parte a subvențiilor vor beneficia țările mari, în special Germania și Franța.

În ceea ce privește finanțarea Green Deal Industrial Plan, Comisia apelează la fonduri necheltuite din pachetul său de recuperare de 800 de miliarde euro (care finanțează PNRR-urile naționale) și dorește scutiri de taxe pentru firmele verzi în cadrul fondului său de energie alternativă REPowerEU, care a ”reambalat” 220 de miliarde euro în împrumuturi neutilizate, cu o completare de 20 de miliarde euro, noi credite comune.

Mare parte din pachetul UE se bazează însă pe investiții naționale și private, iar contribuția proprie a UE – 3,3 miliarde euro – a atras critici aspre ale statelor membre din cauză că suma a fost redirecționată de la programe existente.

Există și piedici birocratice: o companie trebuie să dovedească că ar putea primi subvenții americane pentru a beneficia de ajutor european ca să nu își relocheze afacerea în Statele Unite.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: