marți

20 februarie, 2024

10 martie, 2023

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află vineri la Washington, unde va fi primită de președintele SUA, Joe Biden. Cei doi urmează să anunțe demararea negocierilor pentru un viitor acord menit să atenueze tensiunile dintre Bruxelles și Washington cu privire la subvențiile ecologice americane, subiect care preocupă Bruxelles-ul de luni de zile.

Oficialii europeni, transmite Politico, fac progrese în vederea asigurării unui acord privind accesul UE la programul de subvenții legiferat în America, creat în temeiul Legii de reducere a inflației.

UE dorește regim egal cu Mexic și Canada

Uniunea Europeană dorește un regim preferențial, care ar oferi companiilor din UE același acces la stimulentele pe care SUA le oferă partenerilor de liber schimb precum Canada și Mexic.


Companiile din Mexic și Canada sunt eligibile pentru subvenții americane chiar dacă investiție – neapărat ”verzi” – nu se realizează pe teritoriul SUA, ci în aceste 2 state. Prin acest sistem, SUA devine un furnizor regional de stimulente, iar dacă UE va primi același statut atunci SUA vor deveni un jucător global.

Deși un acord final este greu de aprobat rapid, deschiderea negocierilor poate fi considerată o victorie pentru Bruxelles, care presează Washington-ul de luni de zile în această problemă.

Schimburi de ”favoruri”

Decizia finală are mari șanse să fie favorabilă Uniunii, care a luat în ultimele luni o serie de măsuri care ar o alătură Washington-ului în campania de a bloca China. Vorbim de interzicerea TikTok pe telefoanele oficialilor UE, de impunerea de controale la export asupra echipamentelor de fabricare a cipurilor și de acordul Germaniei de a interzice echipamente Huawei.

Mai mult, UE urmează să anunțe la sfârșitul acestei luni înființarea unui „club” al materiilor prime critice – un grup de țări care s-ar reuni pentru a combate dominația Chinei în domeniu.


China va fi în centrul discuțiilor de astăzi purtate de Ursula von der Leyen și Joe Biden, atât pe frontul comercial, cât și pe cel din Ucraina, deoarece oficialii americani au oferit Europei avertismente despre poziționarea Beijing față de război.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: