Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și-a propus să împrumute 4,45 miliarde de lei în luna iunie, de pe piața internă, pentru finanțarea deficitului bugetar și rostogolirea datoriei publice, potrivit ministerului.
”În vederea finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice în luna iunie 2022 se aprobă prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont și a obligațiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală totală de 3.900 milioane lei, la care se poate adăuga suma de 555 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive”, potrivit ordinului.
Suma este cu 1,7 miliarde de lei peste cea programată pentru luna mai. Împrumuturile efective au fost însă mai mari luna trecută.
În primele cinci luni ale anului, statul a împrumutat peste 20 de miliarde de lei de la investitorii de pe piața internă, precum și circa patru miliarde de lei de la populație. La această sumă se mai adaugă 1,3 miliarde de euro accesate tot de la investitorii locali.
Totodată, Guvernul a organizat trei emisiuni de obligațiuni pe piețele financiare internaționale, în valută (dolari și euro), valoarea totală a acestora ridicând la echivalentul a 31 de miliarde de lei.
La această sumă se mai adaugă împrumuturile din PNRR intrate în România, respectiv o primă tranșă de aproximativ 2 miliarde de euro.
Suma totală împrumutată de România în acest an, intern și extern, de la investitori, de la populație și de la Comisie, se ridică astfel la circa 66 de miliarde de lei.
Statul trebuie să împrumute în 2022 suma de 145,4 miliarde de lei pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a refinanța împrumuturile care ajung la scadență.
Necesarul de finanțare din 2022 este cu 7,7% mai mare decât de cel de anul trecut.
Datoria publică a României a depășit în 2022 pragul de 50% din PIB, Comisia Europeană anticipând că aceasta va ajunge la 73% din PIB în următorul deceniu.
***