30 mai, 2022

O treime din creditele noi încheiate de companiile din România în primul trimestru al acestui an au fost acordate firmelor din domeniul utilităților, în contextul în care economia locală s-a confruntat în această perioadă cu o criză a prețurilor la energie, reiese din datele comunicate de Banca Națională a României (BNR).

Astfel, stocul creditelor accesate de companiile din sectorul utilităților au înregistrat în primele trei luni din 2022 o creștere spectaculoasă, de peste 50%, echivalentul a trei miliarde de lei. Creditele accesate de companiile din acest sector au depășit pragul de nouă miliarde de lei la sfârșitul lunii martie, fiind la un pas de a le depăși pe cele accesate de sectorul construcțiilor. Stocul celor din urmă a urcat la 9,6 miliarde de lei în martie, în creștere cu 9,2% față de sfârșitul anului trecut.

Stocul total al creditelor corporate a înregistrat un avans de circa nouă miliarde în primul trimestru al anului, respectiv 6,3%, reiese din datele BNR.


A treia cea mai bună evoluție, după utilități și construcții, a fost înregistrată pe segmentul comerțului, cel care concentrează cel mai ridicat nivel al împrumuturilor bancare de la nivelul economiei locale.

Stocul acestora o urcat la 41,1 miliarde de lei în martie, în creștere cu 8,3% față de sfârșitul lui 2021.

În cazul a trei sectoare, stocul creditelor bancare a înregistrat o scădere în primele trei luni ale anului. Cu alte cuvinte, valoarea împrumuturilor noi nu a depășit valoarea rambursărilor. Este vorba despre agricultură, industria extractivă și servicii. În cazul agriculturii, scăderea a fost marginală, de doar 0,1%. În cazul industriei extractive a fost ceva mai pronunțată, de 8%, însă valoarea nominală a creditelor din acest sector este relativ redusă, de sub 1,5 miliarde de lei.

Mai îngrijorătoare este scăderea de la servicii, de 1,9%, în condițiile în care acestea au al treilea cel mai mare stoc de credite corporate, de 26,1 miliarde de lei în martie.

Crește neperformanța în sectorul construcțiilor


Dificultățile cu care se confruntă sectorul construcțiilor, lovit de creșterea accelerată a prețurilor materiilor prime, se regăsește și în indicatorii de performanță ai băncilor.

Astfel, rata creditelor neperformante din acest sector a înregistrat o creștere de 0,35 de puncte procentuale în primul trimestru, până la 11%, al doilea cel mai ridicat nivel, după cel din industria extractivă, de la nivel național și de peste două ori mai mult decât media.

Serviciile au înregistrat la rândul lor o creștere marginală a numărului de rău-platnici, celelalte sectoare raportând îmbunătățire din acest punct de vedere.

Cele mai mari ”corecții” s-au înregistrat to în zona utilităților, unde rata de neperformanță a scăzut cu peste 2,1 puncte procentual, un rezultat generat și de creșterea bazei de raportare pe fondul creșterii stocurilor de împrumuturi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: