vineri

19 aprilie, 2024

18 mai, 2022

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a organizat miercuri cea de-a treia licitație din acest an pe piețele financiare internaționale, prin deschiderea a două emisiuni de obligațiuni denominate în dolari, cu o maturitate de 5,5 ani, respectiv 12 ani, potrivit datelor Bloomberg.

Primele două licitații au fost organizate în ianuarie. MFP a reușit să atragă echivalentul a 23,3 miliarde de lei în euro și dolari, aproape jumătate din suma împrumutată de stat în primele trei luni ale acestui an, potrivit unui raport publicat marți de Finanțe.

Potrivit strategiei de administrare a datoriei publice, MFP plănuiește să împrumute circa 14 miliarde de euro de pe piețele internaționale în 2022, prin:

  • emiterea de euroobligațiuni inclusiv prin plasamente private, într-un volum de cca 10 miliarde de euro (echivalent);
  • disponibilizarea sumelor de circa 3,7 miliarde de euro de către CE în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență;
  • trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale estimate la circa 0,4 miliarde de euro.

În ciuda asigurărilor date de ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, conform cărora datoria publică nu va depăși 50% din PIB, aceasta s-a menținut și în martie peste acest nivel, respectiv la 50,3% din PIB.

(Citiți și: Cum calculează piața și investitorii dobânzile României și de ce ne țin campioni la costurile de împrumut”)

Statul trebuie să împrumute în acest an 145,4 miliarde de lei pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a refinanța împrumuturile care ajung la scadență. Necesarul de finanțare din 2022 este cu 7,7% mai mare decât de cel de anul trecut.

Dobânzile pe termen lung au sărit la 6,6% în aprilie

Creșterea necesarului de finanțare se suprapune cu sfârșitul ”erei banilor ieftini”, în contextul în care avansul inflației a forțat băncile centrale să demareze ciclurile de înăsprire a politicii monetare. În România, BNR a majorat în mai dobânda-cheie de politică monetară la 3,75%, în contextul în care inflația s-a apropiat de 14% în aprilie.

România este statul care se împrumută la cele mai mari costuri din UE. Media dobânzilor la titlurile de stat cu o maturitate de zece ani, considerate referința costurilor de împrumut a unui stat, a urcat în aprilie la 6,6%, de la 6,2% în luna anterioară, foarte aproape de România fiind Ungaria, care a ajuns cu dobânda de politică monetară la 5,4% pe an, reiese din calculele Eurostat.


Rata medie anuală de dobândă la obligațiunile suverane cu scadența 10 ani se va situa la 6,2% în 2022, în creștere puternică față anul trecut, când a fost 3,7%, consideră analiștii Băncii Transilvania.

În mai, statul a avut licitații punctuale în cadrul cărora randamentele au depășit pragul de 8% pe an.

Statul a plătit dobânzi de 0,4% din PIB în T1

Nivelul dobânzilor este important deoarece plata acestora este prinsă în buget și are un impact asupra deficitului bugetar ce trebuie finanțat anual prin contractarea de noi împrumuturi.

În 2021, Guvernul a plătit aproape 18 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro) pe dobânzi, în creștere cu 23,9% față de anul anul anterior.

Pentru 2022, guvernul anticipează că dobânzile aferente datoriei publice se vor ridica la 19,9 miliarde de lei însă aceste estimări vor fi cu certitudine depășite având în vedere că doar în primele trei luni ale anului, Guvernul a plătit dobânzi de peste 5,7 miliarde de lei (0,4% din PIB), în creștere cu 61,4% față de aceeași perioadă din 2021.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ura!
    Traiasca Guvernarea de Aur a Romaniei!
    Rostogolim datoria!
    Competenta guvernamentala maxima la imprumuturi!
    „Pas cu pas!”
    Cum ati primit indicatii de la Prea Luminatul!
    Platesc cei care nu s-au nascut inca!
    Coaliția cu cascavalul!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ura!
    Traiasca Guvernarea de Aur a Romaniei!
    Rostogolim datoria!
    Competenta guvernamentala maxima la imprumuturi!
    „Pas cu pas!”
    Cum ati primit indicatii de la Prea Luminatul!
    Platesc cei care nu s-au nascut inca!
    Coaliția cu cascavalul!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: