31 martie, 2022

Acționarii Hidroelectrica (Statul are 80% din acțiuni) au aprobat, joi, listarea la Bursa de Valori București (BVB) prin oferta publică secundară de vânzare a pachetului de 19,94% de acțiuni deținute de Fondul Proprietatea, potrivit unui comunicat Hidroelectrica.

Este un eveniment așteptat de cel puțin 10 ani, plănuit de câteva ori și de tot atâtea ori blocat, pentru că listarea la bursă impune anumite condiții de transparență, pe care unii oficiali guvernamentali nu le-au dorit în conformitate cu interesele pe cafre le reprezentau.

Tranzacțiile cu acțiunile Hidroelectrica vor consolida, prin lichiditate și interesul investitorilor, statutul de piață emergentă a Bursei de Valori București (BVB), obținut din partea furnizorului de indici globali FTSE Russell.


Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național.

Este „o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicații în siguranta națională. Compania exploatează un număr de 209 centrale, având o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW”, spune comunicatul citat.

Un eveniment mult așteptat

Listarea Hidroelectrica a fost plănuită încă de la prima deschidere relavantă a unui guvern roman către piața de capital, soldată cu listarea operatorului  sistemului energetic national, Transelectrica (TEL), în 2007.

Ieșirea din insolvență a companiei în 2017 a resuscitat speranțele de listare, și nu scenariile au lipsit, ci voința politică.


Ultima piedică politică s-a concretizat în anul 2020, când Hidroelectrica selectase deja consultantul juridic pentru oferta publică de acțiuni (IPO) în vederea listării, dar o lege a împiedicat procesul.

Sub pretextul condițiilor dificile de piață provocate de pandemie, a fost adoptată și promulgată, în luna august, „legea privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică”.

Legea interzicea înstrăinarea participațiilor statului la oricare din companii, indiferent de mărimea pachetului, pentru o perioadă de 2 ani. Ca și cum ar fi fost obligatoriu ca piața să nu-și revină între timp.

Piața și-a revenit și, mai mult, valoarea Hidroelectrica a crescut până la peste 42 de miliarde de lei, potrivit evaluării pachetului deținut de Fondul Proprietatea (FP).

În sfârșit, Guvernul a fost de acord cu propunerea FP de a-și vinde prin bursă pachetul de acțiuni și procesul de listrare a fost deblocat.

Tot informațiile FP spun că Hidroelectrica a obținut anul trecut un profit operational (EBIDTA) de 4,64 miliarde de lei, cu peste 70% mai mare ca în 2020, din afaceri de 6,33 miliarde de lei.

Hidroelectrica se așteaptă ca profitul net din 2022 să urce la 2,9 miliarde de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: