vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 ianuarie, 2022

Fondul Proprietatea va vinde un pachet de 15% din acțiunile Hidroelectrica la Bursa de Valori București, „cât mai curând posibil”. Astfel Hidroelectrica se va lista la Bursă, fără a aștepta ca guvernul să se alăture cu o parte din pachetul său majoritar. Ministerul Energiei va susține operațiunea, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru Reuters.

România s-a angajat anul trecut să listeze 15% din Hidroelectrica până în iunie 2023, ca parte a țintelor convenite cu Uniunea Europeană prin Planul de Redresare și Reziliență post-pandemie.

Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) deține 19,96% din acțiunile Hidroelectrica, iar România deține 80%, dar Parlamentul a introdus în 2020 o interdicție de doi ani a vânzărilor guvernamentale de acțiuni ale firmelor de stat.


Argumentul parlamentar a fost că astfel de operațiunui ar fi interesului național, căci prețurile acțiunilor ar putea scădea în pandemie.

Dimpotrivă, însă, valoarea Hidroelectrica a crescut cu peste 66% în anul 2021, ca urmare a scumpirii energiei.

Interdicția parlamentară nu oprește planurile Fondului Proprietatea

Ministrul Energiei spune: „Vom vota pentru!”  în adunarea acționarilor Hidroelectrica.

„Interdicția parlamentului nu ne permite să lansăm IPO, dar susținem listarea întregii participații a Fondului sau a unei părți a acesteia, de cel puțin 15%, la Bursa de Valori București”, a declarat Virgil Popescu.


Prioritatea Fondului este de multă vreme listarea Hidroelectrica și a fost reconfirmată de managerul de portofoliu al Fondului, Johan Meyer, pentru Reuters.

„Obiectivul nostru principal este să oferim o IPO (ofertă publică inițială) pentru Hidroelectrica și să o facem cât mai curând posibil, deoarece compania este într-o poziție excelentă pentru a beneficia de listarea la Bursa de Valori București”, a spus Johan Meyer.

Volumul pachetului de acțiuni vândut va fi determinat de interesul și condițiile pieței.

Hidroelectrica a ieșit din insolvență în 2017 și furnizează aproape 30% din energia electrică verde a României, cu cele mai mult de 200 de hidrocentrale ale sale.

Fondul Proprietatea este administrat de o filială a Franklin Templeton și are o valoare de 3,1 miliarde de dolari, iar participația sa la Hidroelectrica reprezintă mai mult de jumătate din total, cu o valoare de 1,97 miliarde de dolari, a calculat Reuters.

Fondul Proprietatea a publicat, vineri, situația activelor sale, care se ridică la 11,05 miliarde de lei, din care pachetul Hidroelectrica este evaluat la peste 8,5 miliarde de lei

Johan Meyer spune că statul a lăsat la latitudinea acționarilor minoritari să înainteze cu listarea, din cauză că Guvernul nu a reușit să schimbe în Parlament legea care îi interzice înstrăinarea participațiilor statului.

Fondul a obținut deja aprobarea de principiu pentru a-și lista participația la producătorul de sare Salrom.

„Putem folosi o abordare similară cu alte companii din portofoliul nostru”, a spus el pentru Reuters.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: