Fondul Proprietatea va vinde un pachet de 15% din acțiunile Hidroelectrica la Bursa de Valori București, „cât mai curând posibil”. Astfel Hidroelectrica se va lista la Bursă, fără a aștepta ca guvernul să se alăture cu o parte din pachetul său majoritar. Ministerul Energiei va susține operațiunea, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru Reuters.
România s-a angajat anul trecut să listeze 15% din Hidroelectrica până în iunie 2023, ca parte a țintelor convenite cu Uniunea Europeană prin Planul de Redresare și Reziliență post-pandemie.
Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) deține 19,96% din acțiunile Hidroelectrica, iar România deține 80%, dar Parlamentul a introdus în 2020 o interdicție de doi ani a vânzărilor guvernamentale de acțiuni ale firmelor de stat.
Argumentul parlamentar a fost că astfel de operațiunui ar fi interesului național, căci prețurile acțiunilor ar putea scădea în pandemie.
Dimpotrivă, însă, valoarea Hidroelectrica a crescut cu peste 66% în anul 2021, ca urmare a scumpirii energiei.
Interdicția parlamentară nu oprește planurile Fondului Proprietatea
Ministrul Energiei spune: „Vom vota pentru!” în adunarea acționarilor Hidroelectrica.
„Interdicția parlamentului nu ne permite să lansăm IPO, dar susținem listarea întregii participații a Fondului sau a unei părți a acesteia, de cel puțin 15%, la Bursa de Valori București”, a declarat Virgil Popescu.
Prioritatea Fondului este de multă vreme listarea Hidroelectrica și a fost reconfirmată de managerul de portofoliu al Fondului, Johan Meyer, pentru Reuters.
„Obiectivul nostru principal este să oferim o IPO (ofertă publică inițială) pentru Hidroelectrica și să o facem cât mai curând posibil, deoarece compania este într-o poziție excelentă pentru a beneficia de listarea la Bursa de Valori București”, a spus Johan Meyer.
Volumul pachetului de acțiuni vândut va fi determinat de interesul și condițiile pieței.
Hidroelectrica a ieșit din insolvență în 2017 și furnizează aproape 30% din energia electrică verde a României, cu cele mai mult de 200 de hidrocentrale ale sale.
Fondul Proprietatea este administrat de o filială a Franklin Templeton și are o valoare de 3,1 miliarde de dolari, iar participația sa la Hidroelectrica reprezintă mai mult de jumătate din total, cu o valoare de 1,97 miliarde de dolari, a calculat Reuters.
Fondul Proprietatea a publicat, vineri, situația activelor sale, care se ridică la 11,05 miliarde de lei, din care pachetul Hidroelectrica este evaluat la peste 8,5 miliarde de lei
Johan Meyer spune că statul a lăsat la latitudinea acționarilor minoritari să înainteze cu listarea, din cauză că Guvernul nu a reușit să schimbe în Parlament legea care îi interzice înstrăinarea participațiilor statului.
Fondul a obținut deja aprobarea de principiu pentru a-și lista participația la producătorul de sare Salrom.
„Putem folosi o abordare similară cu alte companii din portofoliul nostru”, a spus el pentru Reuters.