marți

16 aprilie, 2024

13 aprilie, 2021

Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea urmează să aprobe, în adunarea generală a acționarilor Hidroelectrica din 13 mai, distribuția de dividende în valoare de 1,286 miliarde de lei, dintr-un profit net pe 2020 de 1,451 miliarde de lei, potrivit documentației AGA.

Ministerul Energiei, care are peste 80% din acțiuni (și din voturi), urmează să  încaseze aproape 1,03 miliarde de lei, iar Fondul Proprietatea (19,94%), peste 256,5 de milioane de lei.


Restul profitului net se împarte la rezerva legală de 5% (89 mil. lei), la „alte rezerve (facilități fiscale prevazute de lege”, 76 mil. lei) și 17,9 milioane de lei la provizioanele privind participarea salariatilor la profit, spune o anexă a convocatoruluii AGA:

Miliardul de lei de la Hidroelectrica este porția deja obișnuită de dividende pe care statul o cere celui mai mare producător de electricitate al țării, și se va adăuga altor cel puțin 1,6 miliarde de lei de la celelalte companii energetice unde guvernul este acționar.

(Citiți și: „Dividendele pandemiei: Statul poate spera (și sigur speră) la 1,6 mld. lei din profiturile pe 2020 ale companiilor de la Bursă. Iluzia randamentelor”)

Guvernul instalat în decembrie continuă politica de epuizare a resurselor pentru investiții ale companiilor energetice, dusă la extrem de executivele predecesoare, în ciuda marilor nevoi ale acestora de finanțare a tranziției la energia regenerabilă.


Astă tpoamnă, consorțiul format din Hidroelectrica, Electrica și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a pierdut cursa pentru achiziția activelor CEZ România, oferind circa 915 milioane de euro, în timp ce câștigătorul a dat mult mai mult, circa 1,1 miliarde de euro.

Planuri mari și bugete mici

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, cu o putere instalată de peste 6.400 MW și și-a propus dezvoltarea pe mai multe direcții de energie regenerabilă, prin investiții multianuale de 5,1 miliarde de lei, în proiecte eoliene și fotovoltaice, cu o putere de până la 655 MW.

(Citiți și: „Hidroelectrica vrea să cumpere un parc fotovoltaic, după ce a preluat un parc eolian”)

Hidroelectrica va comanda un studiu de fezabilitate în cadrul unui proiect de interes comun european (IPCEI – Important Project of Common European Interest), cu tema „Hidrogen verde pe Dunărea albastră”, la care vor participa mai multe state membre, potrivit strategiei companiei.

Compania vrea, astfel, să fructifice oportunitatea strategia integrării producţiei, stocării şi folosirii hidrogenului în sistemul energetic, ca parte a Pactului ecologic european (Green Deal), strategie lansată anul trecut.

Compania exploatează în prezent un număr de 209 hidrocentrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: