fbpx

Chestiunea

Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult

12.01.2021

Europa

McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult

12.01.2021

La obiect

România, peste media UE la taxele de mediu colectate, dar cu încasări mai mici raportate la PIB. Observații

România s-a situat în anul 2019 pe locul 10 între statele UE în ceea ce privește ponderea taxelor de mediu încasate în totalul taxelor și… Mai mult

12.01.2021

Chestiunea

Venitul mediu lunar al unui român a crescut în T3 cu 10% față de T3 din 2019. Modificările aduse de pandemie în alocarea cheltuielilor

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2020 arată că veniturile medii ale românilor au ajuns la nivelul de 2.068 lei lunar pe persoană și… Mai mult

11.01.2021

BVB: Cum a funcționat statutul de piață emergentă în anul pandemiei

de Adrian N Ionescu , 28.12.2020

Performanțele Bursei de Valori București (BVB), în primul său an de funcționare ca piață emergentă, au fost bruiate sever de impactul pandemiei coronavirus asupra tuturor piețelor lumii și a marilor lor investitori, care urmau să-și îndrepte atenția spre București în virtutea noului statut al acestei piețe.

Incertitudinile privind viitorul economiilor, induse de efectele previzibile ale pandemiei asupra acestora, au afectat apetitul pentru risc al investitorilor și au redus cotațiile acțiunilor companiilor, ceea ce au creat oportinități de plasament.

Totodată, incertitudinile sunt propice pentru mari operațiuni speculative și duc la o mare volatilitate ale prețurilor de piață a companiilor.

Nu mai puțin adevărate sunt limitările structurale ale pieței românești: puține companii mari atractiv și puțin investitori de retail

Astfel că, la BVB,

  • numărul tranzacțiilor a crescut cu 57% în 2020 față de 2019, până la 734.030;
  • valoarea totală a tranzacțiilor a sporit cu 25% până la mai mult de 12,1 miliarde de lei (+ 38%, până la 2,5 mld. euro);
  • valoarea medie zilnică a tranzacțiilor a crescut cu 27%, până la 49,3 milioane de lei.
    (+23% în euro), cu 3 zile înaintea închiderii anului bursier 2020.

Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor este foarte elocventă pentru brokeri, care obișnuiesc să spună că sub 10 milioane de euro pe toată piața „nu merită să ieși la treabă”.

Anul 2020 va fi al treilea cel mai bun an din ultimul deceniu, cu tranzacții de aproape 10,2 milioane de euro zilnic.

Este drept, valoarea de piață a celor 83 de companii cotate pe piața principală a BVB, a scăzut cu 15%, ca efect al pandemiei.

„Temerile investitorilor, alimentate de dubla criză, sanitară şi economică, s-au tradus prin volatilităţi ridicate, care au fost consemnate mai ales în primăvara acestui an”, spune Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un raport emis luni.

ASF constată că „începutul lunii decembrie vine cu o revenire timidă a bursei, după ce în primăvară aceasta a “suferit” din cauza răspândirii virusului SARS-CoV-2. La sfârşitul toamnei, capitalizarea companiilor româneşti, listate pe piaţa principală a BVB, a ajuns la aproximativ 100 miliarde lei, iar capitalizarea companiilor listate pe SMT la aproape 10 miliarde lei”, potrivit raportului citat.

10 companii fac 76% din valoarea tranzacțiilor

Cele mai tranzacționate companii de la BVB sunt Banca Transilvania (TLV), o companie privată de la înființare, al cărei cel mai mare acționar, BERD, are numai  8% din totalul titlurilor. Sunt circa 77 de acționari persoane juridice la acest emitent.

Doar cu acțiunile Fondul Proprietatea (FP) s-au mai făcut tranzacții de peste un mililiard de lei în 2020, fondul având expuneri importante pe multe companii strategice din 2020, inclusiv Hidroelectrica.

Racordarea la piețele globale

Evoluția Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost, de altfel, mai conectată ca de obicei, în 2020, cu cea a marilor piețe, pentru că a fost în atenția investitorilor încă dinainte de declararea formală a satutului de piață emergentă.

BVB a fost promovată la statutul de piaţă emergentă, formal pe 21 septembrie 2020, de către agenţia de evaluare FTSE Russell. Ca urmare, administratorii marilor fonduri de investiții ale lumii au putut să-și asume expuneri de zeci de ori mai mari, conform reglementărilor interne.

Investitorii avuseseră în vizor piața ronânească din septembrie 2019, de când  BVB a fost într-o perioadă de monitorizare, de asemeni formală, și de care a trecut cu bine,  de vreme ce tulburările de piață pricinuite de pandemia coronavirus nu au schimbat agenda.

Marile lipsuri

Bursei din România îi lipsește încă angajamentul politic decisiv pentru dezvoltarea sa. Atunci când acesta a existat, rezultatele s-au văzut inclusiv în beneficiul statului, care a putut atrage sume mai mari prin titlurile de stat listate la BVB.

Totuși, analiștii pieței spun că piața este afectată sechelele strategiei de 30 de ani care a ignorat piața organizată de capital (cu pauze impuse de instituțiile creditoare globale, care s-au soldat cu intrarea la cota BVB a unor mari companii energetice).

Efectele politicilor păguboase privind atragerea capitalului privat se văd încă: marii investitori nu au încă unde să plaseze 50 de milioane de dolari (baremul minim neoficial), într-o singură zi la BVB.

Iar promisiunea intrării la cotă a celei mai atractive noi apariții la cota bursei, Hidroelectrica, a fost amânată cu doi ani prin lege.

Viitorul cere timp. Prezentul nu îl are

În schimb, o anunită efervescență se înregistrează pe segmentul companiilor miciși al sectorului obligațiunilor private.
Au fost admise la tranzacţionare acţiunile Bittnet Systems SA (BNETR07) pe piața principală a BVB, începând cu data de 3 iunie 2020. Bittnet Systems a fost una dintre companiile atrase pepiața alternativă lansată acum câiva ani.

La fel, acţiunile societăţii de agribusiness Holde Agri Invest (HAI) au intrat la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT, piața alternativăs au piața AeRO), în data de 1 octombrie 2020.

Compania de tehnologie 2Performant (2P) s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare la data de 9 decembrie 2020.

Obligaţiunile Agroserv Măriuţa (MILK25E), procesatorul lactatelor Lăptăria cu caimac, au intrat la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare începând cu data de 8 decembrie 2020.

Obligaţiunile Norofert (NRF) au intrat la tranzacţionare pe SMT-ul BVB în data de 5 iunie.

Acestea sunt însă ținte de plasament pentru investitorii mici și nu pentru cei pe care i-ar atrage statutul de piață emergentă.

Ritmul de dezvoltare al BVB o plasează încă în domeniul piețelor periferice, deocamdată, în absența marilor decizii de lsitare așteptate din partea statului.

Dacă lichiditatea Bursei de la Budapesta de 11,7 milioane de euro (din 28 decembrie) pare comparabilă cu media zilnică anuală a BVB, la Bursa in Varșovia s-au făcut tranzacții cu acțiuni de 197 milioane de euro.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.12.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

VIDEO Siegfried Mureşan: Bugetul de stat va primi 4 miliarde euro, prefinanțare proiecte în Planul de reziliență

Redacţia

România ar putea avea în decursul lunii aprilie acordul Comisiei Europene pe Planul Național de Redresare și Reziliență revizuit de autoritățile de la București în… Mai mult

Stiri

Suntem pregătiți să accelerăm și etapa a III-a de vaccinare, dacă vom avea dozele necesare – premierul Florin Cîțu

Vladimir Ionescu

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că România are asigurat un stoc sigur de 2,4 milioane de doze vaccin până la sfârșitul lunii martie, ceea… Mai mult

Stiri

România și ridicarea MCV: Memorandum pentru calendarul adoptării măsurilor necesare

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat miercuri un calendar pentru bifarea măsurilor necesare ridicării Mecanismului de Verificare și Cooperare (MCV), a anunțat vicepremierul Dan Barna. Memorandul prevede sfârșitul… Mai mult

Stiri

ANRE: Se va aplica tariful cel mai mic de electricitate pentru consumatorii care n-au ales o ofertă concurențială

Adrian N Ionescu

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat, miercuri, că a aprobat varianta aplicării tarifului celui mai mic al furnizorului de electricitate, pentru consumatorii… Mai mult

Stiri

VIDEO Daniel Anghel: SAF-T va eficientiza inspecțiile fiscale

Redacţia

Introducerea SAF-T (fișierul standard de raportare pentru taxe) ar putea genera o creştere consistentă a veniturilor colectate de ANAF la buget şi la reducerea GAP-ului… Mai mult

Stiri

VIDEO Mirela Călugăreanu: Se modifică structura organizatorică a ANAF și a Ministerului Finanțelor

Redacţia

Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, declară că instituția pe care o conduce are anul acesta 3 direcții majore de acțiune: continuarea parteneriatului cu contribuabilii, soluții digitale… Mai mult

Stiri

VIDEO Ionuț Dumitru: Povara dobânzilor la datoria publică începe să apese

Redacţia

”Știm cu toții că avem o problemă bugetară foarte serioasă: avem un deficit bugetar care a crescut foarte mult în ultimii ani. Din păcate, rădăcinile… Mai mult