Performanțele Bursei de Valori București (BVB), în primul său an de funcționare ca piață emergentă, au fost bruiate sever de impactul pandemiei coronavirus asupra tuturor piețelor lumii și a marilor lor investitori, care urmau să-și îndrepte atenția spre București în virtutea noului statut al acestei piețe.
Incertitudinile privind viitorul economiilor, induse de efectele previzibile ale pandemiei asupra acestora, au afectat apetitul pentru risc al investitorilor și au redus cotațiile acțiunilor companiilor, ceea ce au creat oportinități de plasament.
Totodată, incertitudinile sunt propice pentru mari operațiuni speculative și duc la o mare volatilitate ale prețurilor de piață a companiilor.
Nu mai puțin adevărate sunt limitările structurale ale pieței românești: puține companii mari atractiv și puțin investitori de retail
Astfel că, la BVB,
- numărul tranzacțiilor a crescut cu 57% în 2020 față de 2019, până la 734.030;
- valoarea totală a tranzacțiilor a sporit cu 25% până la mai mult de 12,1 miliarde de lei (+ 38%, până la 2,5 mld. euro);
- valoarea medie zilnică a tranzacțiilor a crescut cu 27%, până la 49,3 milioane de lei.
(+23% în euro), cu 3 zile înaintea închiderii anului bursier 2020.
Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor este foarte elocventă pentru brokeri, care obișnuiesc să spună că sub 10 milioane de euro pe toată piața „nu merită să ieși la treabă”.
Anul 2020 va fi al treilea cel mai bun an din ultimul deceniu, cu tranzacții de aproape 10,2 milioane de euro zilnic.
Este drept, valoarea de piață a celor 83 de companii cotate pe piața principală a BVB, a scăzut cu 15%, ca efect al pandemiei.
„Temerile investitorilor, alimentate de dubla criză, sanitară şi economică, s-au tradus prin volatilităţi ridicate, care au fost consemnate mai ales în primăvara acestui an”, spune Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un raport emis luni.
ASF constată că „începutul lunii decembrie vine cu o revenire timidă a bursei, după ce în primăvară aceasta a „suferit” din cauza răspândirii virusului SARS-CoV-2. La sfârşitul toamnei, capitalizarea companiilor româneşti, listate pe piaţa principală a BVB, a ajuns la aproximativ 100 miliarde lei, iar capitalizarea companiilor listate pe SMT la aproape 10 miliarde lei”, potrivit raportului citat.
10 companii fac 76% din valoarea tranzacțiilor
Cele mai tranzacționate companii de la BVB sunt Banca Transilvania (TLV), o companie privată de la înființare, al cărei cel mai mare acționar, BERD, are numai 8% din totalul titlurilor. Sunt circa 77 de acționari persoane juridice la acest emitent.
Doar cu acțiunile Fondul Proprietatea (FP) s-au mai făcut tranzacții de peste un mililiard de lei în 2020, fondul având expuneri importante pe multe companii strategice din 2020, inclusiv Hidroelectrica.
Racordarea la piețele globale
Evoluția Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost, de altfel, mai conectată ca de obicei, în 2020, cu cea a marilor piețe, pentru că a fost în atenția investitorilor încă dinainte de declararea formală a satutului de piață emergentă.
BVB a fost promovată la statutul de piaţă emergentă, formal pe 21 septembrie 2020, de către agenţia de evaluare FTSE Russell. Ca urmare, administratorii marilor fonduri de investiții ale lumii au putut să-și asume expuneri de zeci de ori mai mari, conform reglementărilor interne.
Investitorii avuseseră în vizor piața ronânească din septembrie 2019, de când BVB a fost într-o perioadă de monitorizare, de asemeni formală, și de care a trecut cu bine, de vreme ce tulburările de piață pricinuite de pandemia coronavirus nu au schimbat agenda.
Marile lipsuri
Bursei din România îi lipsește încă angajamentul politic decisiv pentru dezvoltarea sa. Atunci când acesta a existat, rezultatele s-au văzut inclusiv în beneficiul statului, care a putut atrage sume mai mari prin titlurile de stat listate la BVB.
Totuși, analiștii pieței spun că piața este afectată sechelele strategiei de 30 de ani care a ignorat piața organizată de capital (cu pauze impuse de instituțiile creditoare globale, care s-au soldat cu intrarea la cota BVB a unor mari companii energetice).
Efectele politicilor păguboase privind atragerea capitalului privat se văd încă: marii investitori nu au încă unde să plaseze 50 de milioane de dolari (baremul minim neoficial), într-o singură zi la BVB.
Iar promisiunea intrării la cotă a celei mai atractive noi apariții la cota bursei, Hidroelectrica, a fost amânată cu doi ani prin lege.
Viitorul cere timp. Prezentul nu îl are
În schimb, o anunită efervescență se înregistrează pe segmentul companiilor miciși al sectorului obligațiunilor private.
Au fost admise la tranzacţionare acţiunile Bittnet Systems SA (BNETR07) pe piața principală a BVB, începând cu data de 3 iunie 2020. Bittnet Systems a fost una dintre companiile atrase pepiața alternativă lansată acum câiva ani.
La fel, acţiunile societăţii de agribusiness Holde Agri Invest (HAI) au intrat la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT, piața alternativăs au piața AeRO), în data de 1 octombrie 2020.
Compania de tehnologie 2Performant (2P) s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare la data de 9 decembrie 2020.
Obligaţiunile Agroserv Măriuţa (MILK25E), procesatorul lactatelor Lăptăria cu caimac, au intrat la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare începând cu data de 8 decembrie 2020.
Obligaţiunile Norofert (NRF) au intrat la tranzacţionare pe SMT-ul BVB în data de 5 iunie.
Acestea sunt însă ținte de plasament pentru investitorii mici și nu pentru cei pe care i-ar atrage statutul de piață emergentă.
Ritmul de dezvoltare al BVB o plasează încă în domeniul piețelor periferice, deocamdată, în absența marilor decizii de lsitare așteptate din partea statului.
Dacă lichiditatea Bursei de la Budapesta de 11,7 milioane de euro (din 28 decembrie) pare comparabilă cu media zilnică anuală a BVB, la Bursa in Varșovia s-au făcut tranzacții cu acțiuni de 197 milioane de euro.