duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 noiembrie, 2021

Numărul companiilor românești din portofoliile indicilor de piață FTSE Russell va crește până la șapte după ce, în 20 decembrie, acţiunile dezvoltatorului imobiliar One United Properties (ONE) şi ale transportatorului naval Transport Trade Services (TTS) vor fi fost incluse în indicii de piață FTSE Global All Cap, respectiv FTSE Global Micro Cap.

Acum două luni OMV Petrom (SNP) și TeraPlast (TRP) au urmat acțiunilor Băncii Transilvania (TLV) și Nucleareelctrica (SNN), incluse în portofoliile FTSE Global Micro Cap și FTSE Total-Cap anul trecut, ca și acțiunilor Bittnet Systems (BNET) în acest an.

Pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate, aceasta trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puţin 0,05% pentru minimum 10 din 12 luni.


Măsurarea lichidităţii, conform metodologiei FTSE Russell, se realizează pentru fiecare companie ca raport dintre mediana lunară a volumelor tranzacţionate zilnic şi numărul de acţiuni aflate în circulație liberă (free float).

Vizibilitate internațională mai mare pentru vedetele locale

Atenția dată companiilor românești a sporit după ce piața de capital organizată la Buirsa de valori București (BVB) a fost promovată anul trecut în categoria piețelor emergente, de unde își aleg țintele fondurile de investiții cu active de zeci de ori mai mari decât cele care se uitau la BVB până în 20 septembrie 2020.

One United Properties (ONE) este o mare companie imobiliară românească listată pe piaţa principală a BVB, cu o ofertă rezidențială premium. Acţiunile companiei au debutat la BVB în data de 12 iulie 2021, în urma unui IPO în cadrul căruia compania a atras 260 de milioane de lei, pe care le va foloisd în noi investiţii imobiliare.

La două luni de la listare, acţiunile ONE au fost  incluse în indicele BET, referința BVB care urmărește  evoluţia cotațiilor celor mai lichide 19 companii listate.


Valoarea de piață a companiei (capitalizarea bursieră în funcție de prețul acțiunilor) este de aproape 2,92 miliarde de lei.

Transport Trade Services (TTS) care controlează și compania Navrom, o flotă fluvială de 481 cu o capacitate de aproape 800.000 tone, 8 macarale plutitoare, precum şi propriile terminale portuare în Constanţa şi în 7 porturi fluviale dunărene.

Transportă minerale, mărfuri agricole (cereale, seminţe, uleiuri vegetale), chimicale (îngrăşăminte şi materii prime pentru acestea).

Listarea TTS a avut loc în 14 iunie 2021 după o ofertă publică de acțiuni prin care acţionarii societăţii au vândut 50% din acţiuni, pentru 288 milioane lei. Compania are o capitalizare bursieră de 609 milioane lei (123 milioane de euro).

Bittnet Systems (BNET) este o poveste de succes pentru bursă, mai ales prin parcursul ei, fiind una dintre primele companii mici care s-au listat acum șase ani pe piața alternativă AeRO, a BVB și urcând apoi până în portofoliul celor mai importante 25 acțiuni de la bursă, în portofoliul indicelui BET-XT de la București și acum în cel al FTSE Russell.

TeraPlast (TRP) este una dintre companiile care a intrat la bursă atunci când listarea era departe de a fi o prioritate pentru administratorii firmelor românești.

Acum are o valoarea de piață de 2,37 miliarde de lei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: