joi

25 aprilie, 2024

1 decembrie, 2019

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s a îmbunătăţit ratingul Bulgariei cu o treaptă, la nivelul BBB/A-2, datorită măsurilor de echilibrare a finanţelor ţării şi a performanţelor economice solide, transmite Reuters.

Anunțul S&P va genera o îmbunătățire a condițiilor de acces la credite externe și un interes crescut al investitorilor pentru această țară.


În primăvară, Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în creştere, de la stabilă la pozitivă, perspectiva ratingului de credit pe termen lung atribuit Bulgariei, lăudând eforturile guvernului de la Sofia în ceea ce priveşte întărirea poziţiei fiscale şi a progresolor în vederea aderării la zona euro.

(Citiți și: ”Bulgaria primește o îmbunătățire de la stabil la pozitiv a perspectivei de rating de la Fitch. România tocmai a reușit să evite retrogradarea de la stabil la junck de la S&P”)

S&P Global Ratings a făcut referire la performanţele bugetare solide şi la progresele realizate de Bulgaria pentru intrarea în Mecanismul Ratelor de Schimb II, care este o etapă necesară înainte de adoptarea monedei euro.

”Anticipăm că economia Bulgariei va înregistra o creştere durabilă şi va obţine rezultate bugetare solide”, potrivit unui comunicat al S&P, care anticipează un avans de 3,6% în acest an, uşor peste estimarea precedentă, reflectând consumul privat solid.

”Economia bulgară creşte fără să creeze dezechilibre macroeconomice, bilanţurile bugetare şi externe sunt solide, ar progresele pentru intrarea în ERM II sunt rapide”, consideră agenţia.

(Citiți și: Bulgaria vs România – Reforma și rezultatele Fiscului de la Sofia și contrareforma și consecințele ei de la București”)


Bulgaria, care are o economie mică şi deschisă, speră să intre în ERM II, în care va sta doi ani, şi să îşi echilibreze bugetul în 2020.

”Îmbunătăţirea ratingului Bulgariei este o nouă evaluare pozitivă a experţilor a politicilor pe care le aplicăm în domeniile economiei şi finanţelor”, a declarat sâmbătă premierul Boiko Borisov.

Sofia anticipează pentru acest an un deficit bugetar excepţional de 2,1% din PIB, generat în mare parte de un acord de 1,26 de miliarde de dolari pentru achiziţia de avioane de luptă americane şi de cheltuielile mai mari planificate pentru luna decembrie.

Autoritățile fiscale din Bulgaria, care au implementat cu succes un program de modernizare realizat cu sprijinul Băncii Mondiale, program pe care România l-a abandonat după șase ani de amânări și prelungiri, au rezultate net superioare Fiscului autohton în privința creșterii gradului de colectare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: