joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 martie, 2019

Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în creştere, de la stabilă la pozitivă, perspectiva ratingului de credit pe termen lung atribuit Bulgariei, lăudând eforturile guvernului de la Sofia în ceea ce priveşte întărirea poziţiei fiscale şi a progresolor în vederea aderării la zona euro, transmit Sofia Globe şi Novinite, potrivit Agerpres.

De asemenea, agenţia a confirmat ratingul de credit pe termen lung în valută şi monedă locală la „BBB”. Ratingul „BBB” face parte din categoria „investment grade” (recomandat pentru investiţii).

„Excedentul de cont curent este estimat la 4,5% din PIB, mult peste precedentele previziuni, în urma majorării excedentului din servicii. Până acum Bulgaria a reuşit cu succes să-şi menţină competitivitatea externă în urma îmbunătăţirii productivităţii şi a trecerii la o producţie cu valoare adăugată mai ridicată, pe fondul sporirii cotei sale în comerţul european şi mondial”, se arată în comunicatul agenţiei.


Fitch ar putea revizui în creştere ratingurile Bulgariei în urma îmbunătăţirii stabilităţii fiscale, a progreselor înregistrate în vederea aderării la zona euro, a perspectivelor favorabile de creştere a economiei, care ar duce la o convergenţă mai rapidă a veniturilor faţă de ţările cu rating similar.

Evoluţiile bugetare sunt extrem de favorabile, întărind şi mai mult poziţia fiscală şi nivelul datoriei Bulgariei comparativ cu alte ţări. Estimăm că excedentul bugetar pe 2018 va fi mai ridicat decât am previzionat anterior, şi ar putea fi cea mai bună performanţă înregistrată de Sofia în ultimii 20 de ani”, se arată în comunicatul Ministerului bulgar de Finanţe.

În noiembrie, Fitch a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută al României la „BBB minus”, perspectiva asociată fiind stabilă. Plafonul de ţară al României a fost confirmat la „BBB plus”, iar calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală a fost confirmat la „F3”.


Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: