vineri

29 martie, 2024

1 octombrie, 2021

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța nu avea autorizație de securitate la incendiu și nici nu a cerut avizarea/autorizarea în acest sens, deși avea această obligație de cel puțin 14 ani, a declarat vineri prim-adjunctul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Unitatea aparține Primăriei Constanța, care nu a făcut investiții pentru creșterea siguranței bolnavilor tratați în spital.

Spitalul a aplicat pentru fonduri europene destinate exact creșterii puterii rețelei electrice și instalării unui sistem de detecție a incendiilor. La finalul acestor investiții putea fi obținută autorizația ISU.

Spitalul a fost controlat și sancționat după incendiile din secțiile ATI de la Piatra Neamț și Matei Balș, București, conform autorităților.


Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că la această unitate sanitară au fost făcute controale de către ISU atât în 2020, cât şi în februarie 2021, în timpul ultimului control fiind depistate nereguli precum improvizaţii şi nefuncţionalitatea instalaţiei de semnalizare a incendiului.

„În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli, (…) care se referă la instalaţiile electrice şi unele improvizaţii, la siguranţe dezechilibrate, (…) şi s-a constatat nefuncţionalitatea instalaţiei de semnalizare a incendiului. Exista în spital (…) senzori pentru oxigen care existau în saloane, am înţeles, dar instalaţia de detectare a incendiilor nu exista”, a spus secretarul de stat. 

Primăria Constanța nu a făcut nicio investiție pentru creșterea siguranței în caz de incendiu, nici măcar după izbucnirea epidemiei de Covid-19.

(Citește și: „Spitalelele: mulse de administrațiile locale, dar în responsabilitatea administrației centrale„)

50 de milioane de euro pentru creșterea siguranței pacienților

Guvernul a alocat fonduri europene special pentru rezolvarea acetsor probleme identificate în urma dramelor de la Piatra Neamț și Matei Balș.


În februarie, foștii miniștri ai Sănătății și Fondurilor Europene Vlad Voiculescu și Cristian Ghinea anunțau deschiderea unei linii de finanțare în valoare de 50 de milioane de euro pentru spitalele din rețeaua Covid.

 „Este o investiție în infrastructura spitalicească absolut necesară și urgentă pentru creșterea siguranței pacienților, care vine să repare investiții inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani. Sunt 50 de milioane de euro fonduri europene pe care îi alocăm unităților spitalicești pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor ce asigură creșterea siguranței pacientului în spitalele din România”, declara ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: