sâmbătă

20 aprilie, 2024

3 februarie, 2021

Guvernul a aprobat în sedința de miercuri un memorandum pentru alocarea a 50 de milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii de fluide medicinale, a rețelelor electrice și a sistemelor de avertizare din spitalele Covid-19, pentru creșterea siguranței la incendii în aceste unității. bani sunt fonduri europene destinate sănătății, iar în aproximativ o săptămână va fi elaborat Ghidul, după care vor putea fi lansate imediat finanțările.

„Astăzi, în şedinţa de Guvern, am aprobat un memorandum care (…) arată că există surse pe care le putem folosi din fonduri europene pentru a îmbunătăţi sistemele de avertizare din spitale. (…) Am folosit un memorandum, pentru că nu este nevoie de o ordonanţă de urgenţă. Deja sursele de finanţare sunt acolo. Se pot face lucrurile printr-un ordin de ministru”, a declarat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Întrebat în ce stadiu se află proiectul de ordonanţă de urgenţă propus de fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru pentru ca managerii de spitale să poată să acceseze fonduri europene pentru modernizarea şi reparaţia unităţilor sanitare, premierul a răspuns: „Acea ordonanţă era în procedură de avizare, dar nu avea avize pozitive, avea avize negative”, a explicat premierul Cîţu.


Proiectul respectiv a fost elaborat după incendiul de la Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamţ, în care 10 persoane au murit, iar alte șapte au fost rănite.

Pe 29 ianuarie, un incendiu izbucnit la Institutul Matei Balș a ucis cinci persoane.

Ambele iccidente au avut loc în saloane conectate la instalații de oxigen, cu pericol mare de explozie, pentru că tratau pacienți cu Covid-19 în stare gravă.

La spitalul Matei Balș, consumul de oxigen a crescut de peste 20 de ori, de la izbucnirea epidemiei de coronavirus.


Incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț ar fi izbuncit de la un scurcircuit în rețeaua de alimentare electrică a fabricii de oxigen, iar la Matei Balș se bănuiește că sursa flăcărilor ar fi fost o aerotermă.

Memorandumul, agreat ca soluție la ordonanța blocată pe circuitul de avizare

Ordonanța blocată de lipsa avizelor a fost înlocuită cu acest memorandul, arată un comunicat comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Fondurilor Europene.

Prezentăm comunicatul:

Guvernul României a aprobat miercuri, 3 februarie, un Memorandum propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene împreună cu Ministerul Sănătății care urgentează alocarea a 50 de milioane de euro, fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru creșterea siguranței pacienților în spitale.

Menționăm că o Ordonanță de Urgență care aborda o parte dintre aspectele acoperite de Memorandum a fost inițiată în noiembrie 2020, fiind ulterior blocată pe circuitul de avizare după două restituiri ale documentului de la Ministerul Sănătății către Ministerul Fondurilor Europene (din 23.11.2020 și din 09.12.2020). Memorandumul aprobat astăzi în guvern este soluția necesară și suficientă pentru demararea proiectului care va pune la dispoziția spitalului fonduri semnificative pentru siguranța pacientului.

„Am decis să resetăm un parcurs birocratic care întârzia Ordonanța de Urgență pentru infrastructura de gaze medicinale și energie din spitale și am găsit o soluție eficientă. Am transformat Ordonanța în Memorandum, a fost deja adoptat și va putea fi lansat în cel mai scurt timp apelul de finanțare de 50 milioane euro”, spune Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Este o investiție în infrastructura spitalicească absolut necesară și urgentă pentru creșterea siguranței pacienților, care vine să repare investiții inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani. Sunt 50 de milioane de euro fonduri europene pe care îi alocăm unităților spitalicești pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor ce asigură creșterea siguranței pacientului în spitalele din România”, declară ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

MIPE a colaborat cu Ministerul Sănătății pentru elaborarea acestui document.

Concret, Memorandumul aprobat astăzi se referă la „Aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene pentru evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de fluide medicinale și a rețelelor de energie electrică, inclusiv a sistemelor de supraveghere și control a acestor instalații și a sistemelor de ventilație și climatizare a aerului precum și a altor investiții necesare pentru creșterea securității la incendiu din structurile care utilizează gaze medicinale pentru desfășurarea actului medical terapeutic și din structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor publice de faza I și II și suport COVID din sistemul sanitar de stat.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: