fbpx

La obiect

Viciile generează peste 6% din bugetul României – cam cât cheltuielile de Apărare

Peste 17 miliarde de lei s-au colectat la buget anul trecut din așa-numitele ”taxe de viciu”, respectiv accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe… Mai mult

05.04.2021

Europa

Pierdere de competitivitate față de Ungaria și Polonia: Rata de schimb reală efectivă – indicator critic pentru România

România și-a îmbunătățit pe parcursul ultimilor ani la nivel regional competitivitatea față de Cehia și Bulgaria, dar a pierdut teren în raport cu Croația, Polonia… Mai mult

04.04.2021

La obiect

2020 – 9 pensionari la 10 salariați. S-a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 10 ani a pensiei medii

Anul trecut, pensia medie a crescut cu 16,1%, cea mai mare valoare din ultimii zece ani, potrvit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică. Puterea… Mai mult

31.03.2021

Europa

DOCUMENT / Încă o strategie europeană pentru care trebuie să se pregătească România: Interzicerea a noi produse chimice considerate periculoase pentru sănătate

Noi probleme s-ar putea adăuga în economie – în industria alimentară, în agricultură și în industria chimică, atunci când va intra în vigoare noua strategie… Mai mult

31.03.2021

Spitalelele: mulse de administrațiile locale, dar în responsabilitatea administrației centrale

de Mariana Bechir , 24.9.2020

(FOTO: Captură Digi24)

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat în ultimele luni că va iniția modificarea legislației pentru a prelua la nivel central anumite atribuții ce țin de managementul spitalelor.
Concret, este vizată numirea și înlocuirea managerilor, chiar și în cazul spitalelor subordonate acum administrațiilor locale. Este exact competența ce a reprezentat miza descentralizării rețelei sanitare publice, în 2010, și a permis politizarea excesivă a sistemului.

Proiectul are șanse reduse de implementare, fiind de așteptat o rezistență acerbă din partea primarilor și președinților de consilii județene. Pe de altă parte, toate eșecurile și erorile din spitale sunt decontate de către administrație centrală, în speță de Ministerul Sănătății – care nu poate interveni în managementul puternic politizat de interesele locale.

Situația actuală – numiri și destituiri decise la nivel local

Din 2010, de când a fost realizată descentralizarea, există două tipuri de subordonare a spitalelor, iar diferența dintre acestea, în ceea ce privește managementul lor, este dată de componența consiliilor de administrație.

CA-urile au prerogativa numirii, evaluării și destituirii managerilor, indiferent de subordonare, iar majoritatea din aceste structuri de conducere aparține ministerului sau administrațiilor, în funcție de subordonare, pentru că în funcție de subordonare este legiferată componența consiliilor.

CA-urile spitalelor locale, membri cu drept de vot:

  • 2 reprezentanți ai Ministerului Sănătății sau ai direcțiilor de sănătate publică județene
  • 2 reprezentanți numiți de consiliul județean ori consiliul local, după caz
  • un reprezentant numit de primar sau de președintele consiliului județean
  • un reprezentant al universității sau facultății de medicină, pentru spitalele clinic

CA-urile spitalelor aflate în subordinea MS, membri cu drept de vot:

  • 3 reprezentanți ai Ministerului Sănătății sau ai direcțiilor de sănătate publică județene
  • un reprezentant numit de consiliul județean ori consiliul local
  • un reprezentant al universității sau facultății de medicină, pentru spitalele clinice

Epidemia Covid a pus sub reflectoare situația din spitale

Epidemia, a explicat ministrul Tătaru, a scos în relief problemele cronice ale  sistemului românesc de sănătate, în special politizarea managementului instituțiilor medicale.

Situația dezastruoasă din unele cazuri a determinat (în timpul stării de urgență, când reglementările speciale au permis acest lucru), preluarea temporară a conducerii de către Armată, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, la Spitalul de Urgență din Suceava și la cel din Deva.

Evaluările efectuate în aceste luni de criză sanitară au indicat o pondere de aproximativ  80% a spitalelor cu management defectuos, procent ce include și unitățile din Capitală, potrivit ministrului.

Cele mai multe cazuri de neprofesionalism s-au constatat în unitățile aflate sub coordonarea autorităților locale.

Planul ministrului Nelu Tătaru: selectarea și evaluarea managerilor la nivel național

Potrivit ministrului Tătaru, nu se va renunța la descentralizare și spitalele de la primării și consilii județene nu vor trece în subordinea ministerului.

Va exista doar o “coordonare” a managementului acestora, a explicat oficialul, prin intervenția centrului în procesul de selectare și evaluare.

Selectarea managerilor se va face printr-un examen organizat la nivel național, pentru a evita standardele coborâte existente acum la multe dintre concursurile pentru aceste posturi.

Evaluarea poate echivala cu demiterea, întrucât legea prevede încetarea înainte de termen a contractului pentru managerii spitalelor publice care au obținut calificativul „nesatisfăcător” la evaluarea anuală.

Aceste evaluări anuale vor fi stricte, iar neîndeplinirea parametrilor asumați prin contractul de management pe baza căruia s-a câștigat examenul va fi urmată de demitere, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.

De menționat că anul acesta evaluarea  a fost amânată până la 31 decembrie, din cauza epidemiei de Covid-19. De asemenea, a fost eliminată destituirea automată după un an cu calificativ nesatisfăcător și s-a revenit la formula  îngăduitoare, în care perioada cu calificative nesatisfăcătoare este nedeterminată: „Contractul de management încetează înainte de termen, pentru managerii spitalelor publice care au obţinut calificativul Nesatisfăcător, în situația evaluării activității acestora pe o perioadă de minimum un an”.

Florin Buicu – o încercare de a evita acceptul administrațiilor locale

În opinia deputatului PSD Florin Buicu (foto), președintele Comisiei pentru sănătate și familie din cadrul camerei inferioare a Parlamentului, pentru preluarea competenței nominalizării managerilor ar trebui modificată componența consiliilor de administrație.

Probabil, este de părere Florin Buicu, ministrul Tătaru apelează la această formulă pentru a evita o încercare de transferare a subordonării înapoi la MS.

O eventuală revenire în subordonarea MS este puțin fezabilă, întrucât presupune acceptul autorităților locale, printr-o hotărâre a consiliului local sau a consiliului județean, a mai explicat pentru cursdeguvernare.ro președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților.

Lucru improbabil, în opinia lui Florin Buicu, care consideră că spitalele județene ar fi trebuit să rămână la Ministerul Sănătății, cu finanțare și management.

Tabloul de după descentralizarea din 2010

În 2010, când guvernanții au operat descentralizarea rețelei de spitale, în România existau 435 astfel de unități sanitare publice.

S-au transferat către autoritățile locale 375, adică peste 85%, din total, iar în rețeau Ministerului Sănătății au fost păstrate 62 de unități încadrate de interes național (institute și câteva spitale clinice județene de urgență din centre universitare importante).

Mai multe spitale mici au fost desființate la scurt timp după descentralizare, numărul total coborând la 317 în 2013. Anul trecut, conform datelor INS, existau în rețeaua publică existau 331 de unități cu paturi.

În 2010, odată cu descentralizarea s-au înființat consiliile de administrație din spitale, ca structuri de conducere a acestora.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.9.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Percheziții DNA la unități ale Jandarmeriei – suspiciuni legate de organizarea unor concursuri de promovare în corpul ofițerilor

Vladimir Ionescu

Procurorii DNA fac, marţi, percheziţii la mai multe sedii ale unor unităţi ale Jandarmeriei, într-un dosar ce vizează organizarea unui concurs de promovare în corpul… Mai mult

Stiri

Parlament / Plen reunit pe 21 aprilie pentru votul pe rapoartele CNA, SRTv şi SRR

Razvan Diaconu

Birourile Permanente au decis marți că Senatul și Camera Deputaţilor vor avea, de principiu, plen reunit pe 21 aprilie pentru a vota rapoartea de activitate… Mai mult

Stiri

HORECA cere și ea salariu minim diferențiat, după modelul din Construcții, și alte facilități fiscale

Razvan Diaconu

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO) solicită Guvernului României un salariu minim mai ridicat, acompaniat de unele facilități fiscale pe modelul celor acordate sectorului de… Mai mult

Europa

Cehia / Ministrul de Externe a fost demis din cauza opoziției față de vaccinul rusesc Sputnik V

Iulian Soare

Ministrul ceh de externe Tomáš Petříček (foto) a fost demis luni, a anunțat biroul președintelui Miloš Zeman pe Twitter. Politico scrie că Petříček este al… Mai mult

Europa

Comisarul Vera Jourová, noi asigurări: Vaccinarea și adeverința nu vor fi condiție prealabilă pentru a călători

Iulian Soare

Eliberarea unei dovezi de vaccinare după imunizare nu este un concept nou și că nici certificatul verde digital, nici vaccinarea nu vor fi o condiție… Mai mult

Europa

Banca Mondială și Alianța pentru Vaccinuri cer statelor bogate transparență și redistribuirea stocurilor către țările sărace

Iulian Soare

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, și preşedintele Gavi (Alianţa pentru vaccinuri), Jose Manuel Barroso, au discutat marți necesitatea ca țările cu cu stocuri de vaccin… Mai mult

Stiri

Investiţii de peste 1,6 mld. lei în magistrale și reţelele de gaze, aprobate de ANRE pentru 2021

Adrian N Ionescu

Operatorul magistralelor de transport de gaze naturale Transgaz (TGN) și companiile de distribuție vor realiza investiţii totale de peste 1,6 miliarde de lei în anul… Mai mult