vineri

26 aprilie, 2024

15 noiembrie, 2020

UPDATE: Un electrician care a lucrat la instalația electrică de la etajul 2 al spitalului județean din Piatra Neamț, acolo unde a izbucnit incendiul, a declarat că în trecut au mai exista câteva probleme cauzate de  injectomatele (aparatele pentru dozarea medicamentelor) de la secția ATI.

UPDATE: Liviu Ungureanu, șeful secției ATI de la Piatra-Neamț, a declarat pentru Recorder că incendiul a izbucnit de la un injectomat ce a luat foc și a cuprins echipamentul unei asistente:

”În secția ATI erau de gardă doi medici, opt asistenți și încă patru infirmieri. În salonul în care a izbucnit incendiul se aflau, în acel moment, două asistente și un medic, colegul nostru care este acum cu arsuri, transferat în Belgia. Era acolo – nu știu sigur dacă în salon, dar în imediata apropiere sigur – se pregătea să pună un cateter central sau să intubeze un pacient.


S-a întâmplat totul foarte repede, am înțeles că s-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei care era în proximitate a luat foc și de acolo s-a propagat. Medicul le-a strigat să iasă afară, a intrat el să vadă dacă poate face ceva, dar atunci i-a luat și lui foc costumul și s-a retras.

S-a repliat spre baia care este în afara salonului, unde asistentele i-au stins cu apă flăcările de pe combinezon. Are arsuri pe 35-40 la sută din corp, pe zona fața anterioară, de la gât în jos, torace, abdomen, puțin la nivelul membrelor. El a încercat în primul rând să extragă asistentele și în al doilea rând a vrut să vadă dacă poate să scoată unu-doi pacienți.

Dar n-a mai avut timp. A venit și colegul celălalt, care făcea vizita pentru salonul celălalt, a încercat și el să intre, să ajute, dar era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic”, a spus medicul.

UPDATE: Grupul de lucru constituit la nivelul MAI pentru gestionarea situaţiei şi finalizarea cercetărilor  este condus de secretarul de stat chestor-şef de poliţie Bogdan Despescu, considerat cel mai bun criminalist din țară.


Decizia a fost luată în ședința ce a avut loc la MAI, duminică, începând cu ora 13.00.

La şedinţă s-a mai decis ca directorului Institutului Naţional de Criminalistică, comisarul şef de poliţie Romică Potorac, să meargă la Piatra Neamţ pentru susţinerea echipei de cercetare la faţa locului.

UPDATE: Secţiile de Anestezie Terapie Intensivă ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ aveau avizul DSP.

De asemenea, aparatura era nouă, se afla în funcțiune de aproximativ un an, arată un comunicat al SJU Piatra Neamț.

UPDATE: Managerul spitalului județean din Piatra Neamț, Lucian Micu, susține că secția de terapie intensivă de la etajul 2 ar fi avut aviz DSP.

”Este o informație care s-a preluat greșit. Atât etajul 3, cât și etajul 2, sunt avizate de către DSP ca secții ATI și frecvent se mută pacienți de la un etaj la altul. Practic, ieri nu s-a întâmplat nimic altceva decât au fost mutați pacienți de la etajul 3, la etajul 2 și atâta tot. Este drept că pe parcursul ultimelor 3 săptămâni s-au făcut lucrări pentru a crea încă 4 paturi suplimentare la ATI, însă ele s-au făcut în altă zonă decât cea în care s-a produs incendiul și nu are nicio legatură cu instalațiile de acolo. Nici nu era pusă în funcțiune”, a declarat Lucian Micu.

UPDATE: Prefectul județului, George Lazăr, a declarat că spitalul a mutat secția ATI, de la etajul 3 la etajul 2, fără aprobare din partea DSP.

„Secția care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru”, a declarat prefectul de Neamț, George Lazăr.

UPDATE: Medicul a fost transportat în Belgia, la Spitalul Militar „Regina Astrid”.

*****

Știrea inițială:

Zece pacienți cu boala Covid-19 intubați au decedat într-un incendiu ce a izbucnit sâmbătă seara la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț. Alte șapte persoane, printre care un medic, au suferit arsuri extinse și sunt în stare gravă.

Alte trei cadre medicale – un medic și două asistente – au primit îngrijiri pentru arsuri, dar starea lor este mai bună și nu necesită internare.

Este cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv, iar Parchetul General a deschis o anchetă penală pentru a stabili cauza incendiului și vinovații.

Marea majoritate a spitalelor din România sunt în curs de acreditare, iar directorul ANMCS, Marius Filip, a declarat la Digi24 că existau o serie de nereguli la Spitalul Județean Piatra Neamț în ceea ce privește siguranța la incendii.

Spitalul este în subordinea Consiliului Județean Neamț.

„Un Colectiv, nu am alte cuvinte”, a declarat la Digi24 primarul municipiului Piatra Neamț, Andrei Carabelea.

Încă nu se știe de la ce a pornit incendiul, dar flăcările au fost amplificate de instalațiile de oxigen existente în salonul de Terapie Intensivă. Toată aparatura era nouă, a declarat managerul spitalului.

Medicul rănit în incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ a fost adus la Bucureşti cu o aeronavă militară, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, și urmează să fie pregătit, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, pentru a fi transportat, luni dimineață, la o unitate medicală din Belgia care a acceptat în mod excepțional acest transfer.

Anunțul a fost făcut de premier, la finalul reuniunii de celulei de criză de la Ministerul de Interne.

Cinci pacienți COVID care se află în stare gravă au fost transportați la spitalul suport de la Lețcani, Iași, iar un al șaselea, la Pașcani.

Ministrul Nelu Tătaru a anunțat că Spitalul de la Piatra Neamț, aflat în subordinea Consiliului Județean Neamț, va trece în subordinea Ministerului Sănătății, ceea ce, „într-o legislație viitoare” se va întâmpla cu toate spitalele publice.

10 manageri într-un an

Spitalul Județean Neamț se află în subordinea Consiliului Județean Neamț, al cărui președinte este Ionel Arsene (PSD).

În ultimele 11 luni, unitatea a fost condusă de 10 manageri.

Directorul actual, Lucian Micu, fost viceprimar al orașului Roman, a fost numit manager al spitalului la sfârșitul lunii octombrie.

A fost membru PNL, dar a trecut la PSD după ce i s-a interzis candidatura la locale din cauza deciziei de incompatibilitate pronunțată de instanță pentru o perioada în care a deținut funcțiile de viceprimar și director al spitalului din Roman.

Ancheta 

Parchetul General a declanșat urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Ancheta a fost încredințată procurorului Marius Iacob, care s-a ocupat de incendiul de la Maternitatea Giulești, și procurorului Eduard Mihai Ilie, care a instrumentat dosarul incendiului din clubul Colectiv.

Autoritățile vor verifica dacă în secție se efectuau într-adevăr lucrări și dacă ele au fost cauza producerii incendiului.

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, generalul Dan Paul Iamandi, a anunțat înființarea a două comisii. Una dintre ele va verifica dacă în secţia de terapie intensivă s-au făcut anumite lucrări și modificări ce ar fi impus solicitarea unei autorizaţii de securitate la incediu de la Inspectoratul Neamţ.

La spital erau prevăzute lucrări pentru mărirea capacității secției de Terapie Intensivă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Nici un extinctor portabil în secția aia ?
    Nici măcar un hidrant pe perete ?
    ( de instalație automatizata de stins incendiu , inutil de discutat. Nu cred că au habar ce e aia )
    Și totuși , depășim sută de miliarde de dolari datorie publică a statului. Făcută integral din 1990 încoace. ( Și crește constant cu noi recorduri an după an)
    Pe ce a mers muntele asta de datorii daca se moare pe capete ?
    Bebeluși morți arși in incubatoare.
    Colectiv
    Acum drama asta.

    Nu cumva PNL = PSD ?
    Înghesuială la ciolanul numit buget și atît ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Nici un extinctor portabil în secția aia ?
    Nici măcar un hidrant pe perete ?
    ( de instalație automatizata de stins incendiu , inutil de discutat. Nu cred că au habar ce e aia )
    Și totuși , depășim sută de miliarde de dolari datorie publică a statului. Făcută integral din 1990 încoace. ( Și crește constant cu noi recorduri an după an)
    Pe ce a mers muntele asta de datorii daca se moare pe capete ?
    Bebeluși morți arși in incubatoare.
    Colectiv
    Acum drama asta.

    Nu cumva PNL = PSD ?
    Înghesuială la ciolanul numit buget și atît ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: