cursdeguvernare

sâmbătă

14 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

UPDATE / Șapte morți într-un incendiu în secția ATI pentru Covid a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța

1 octombrie, 2021

UPDATE: Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că în Spitalul de boli infecţioase din Constanţa erau 125 de pacienţi la momentul izbucnirii incendiului, dintre care 120 cu coronavirus, 10 în ATI. Şapte persoane au murit în urma incendiului.

UPDATE:

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, Stela Halichidis, a declarat, vineri, că unitatea medicală avea toate avizele legale, iar defecţiunile depistate anterior de către ISU au fost remediate:


„Toate defecţiunile au fost remediate, totul funcţiona conform legii. Existau avizele legale, necesare, totul a funcţionat, dar s-a întâmplat un necaz. O să vedem de la ce. (…)

Toate actele sunt în regulă, toate defecţiunile care au fost constatate s-au remediat. Nu era nimic în neregulă. (…)

Reţeaua a fost verificată, nu era supradimensionată. Nu a existat nimic în plus în afară de aparatura medicală, care are contract de mentenanţă”.

UPDATE:


Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a declarat vineri că atât la Spitalul Județean, care se află în subordinea instituției pe care o conduce, cât și la Spitalul de Boli Infecțioase, aflat în subordinea Primăriei Constanța, instalațiile electrice sunt vechi.

Dacă acestea nu vor fi refăcute în curând ”vor mai avea loc catastrofe”, a mai spus oficialul.

UPDATE:

Autorităţile au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, iar o echipă de cercetare se află la faţa locului.

Ancheta este coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, dar au fost trimiși de la București criminaliști, pentru a-i ajuta pe procurorii de caz.

Urmează cercetarea la fața locului și ridicarea de probe, inclusiv a aparatelor medicale. Expertiza va arăta dacă a fost o defecțiune tehnică sau o eroare umană.

Informația inițială:

Șapte pacienți din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța au murit vineri dimineața într-un incendiu izbucnit în Secția ATI, unde erau tratați 10 bolnavi Covid-19.

Toți ceilalți 106 pacienți internați în spital sunt evacuați și transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență, la Spitalul de Pneumoftiziologie și la Spitalul Militar din localitate.

Departamentul pentru Situații de Urgență confirmă oficial că sunt 9 pacienți decedați în urma incendiului: „Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI cu pacienți COVID, la 09.53 a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Sunt 9 pacienți decedați. Întregul spital a fost evacuat. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55. Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților”, a transmis DSU.

Conform primelor constatări, incendiul ar fi fost declanșat din cauza instalației electrice vechi, iar surse citate de Digi24 susțin că aceasta este o problemă generală în secțiile de Terapie Intensivă pentru persoanelor cu coronavirus aflate în stare gravă – au fost aduse echipamente moderne, dar consumul mare de oxigen și suprasolicitarea rețelelor electrice vechi generează astfel de incidente.

A fost activat planul roșu de intervenție, iar secretarul de stat în MAI Raed Arafat urmează să ajungă la Constanța.

De asemenea, echipaje de la ISU Călărași și ISU Ialomița au fost trimise pentru a ajuta la transferul pacienților. 

În fața spitalului a fost instalat un spital mobil pentru triajul pacienților, unde acestora le este evaluată starea de sănătate înainte de trimiterea la alt spital.

Raportul de control din 2020 constata că instalațiile electrice nu sunt verificate periodic

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța apare în Raportul de control făcut la secțiile ATI în 2020, după incendiul din Piatra Neamț.

Inspectorii au constatat atunci că nu funcționează instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor și consemnau că iInstalațiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, potrivit raportului.

Conform unor surse, toate victimele sunt din rândul pacienților, iar opt dintre cele șapte persoane decedate au fost intoxicate cu fum. Nu există victime în rândul personalului medical. O echipă ENEL este la fața locului și face verificări pentru a stabili dacă incendiul a pornit de la un scurt-circuit la instalațiile electrice.

Instalațiile electrice, neadaptate

Anul trecut, un incendiu a avut loc la Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamţ. Au murit 10 persoane, iar alte șapte au fost rănite. Incendiul ar fi izbucnit de la un scurcircuit în rețeaua de alimentare electrică a fabricii de oxigen.

Pe 29 ianuarie anul acesta, un incendiu a avut loc la Institutul Matei Balș și a ucis 16 persoane.

Ambele iccidente au avut loc în saloane conectate la instalații de oxigen, cu pericol mare de explozie, instalații folosite pentru tratarea pacienților cu Covid-19 în stare gravă.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: