luni

20 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 martie, 2023

Slovacia a devenit vineri a doua țară europeană care a anunțat oficial că va trimite avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, relatează Reuters.

Anunțul a fost făcut vineri de premierul Eduard Heger. Săptămâna trecută, ministrul Apărării, Jaroslav Nad, afirma că Slovacia trebuie să ia o decizie în acest sens.

Slovacia are în total 11 avioane MiG-29 pe care le-a retras din serviciul activ anul trecut. Înainte de a fi trimise în Ucraina, avioanele de luptă vor fi pregătite pentru a opera din nou în condiții de luptă.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat joi că țara sa va transfera patru avioane de luptă MiG-29 către Ucraina ”în următoarele zile”.

Polonia va trimite în total Ucrainei 10-20 de avioane MiG 29.

Ucraina a reluat la începutul anului lobby-ul pentru a primi armament de ultimă generație, inclusiv avioane de luptă. Deocamdată, SUA nu iau în calcul să trimită Ucrainei avioane.

Primul apel al președintelui Volodimir Zelenski de a furniza armatei sale avioane de vânătoare de producție sovietică deținute de statele fost comuniste membre ale UE a apărut în martie 2022.


În aprilie 2022, guvernul slovac a discutat cu cel ucrainean despre furnizarea de avioane de vânătoare MiG 29, de fabricație sovietică, dar discuțiile nu s-au concretizat.

Slovacia își înlocuiește flota de MiG-29 sovietice cu 14 avioane multirol F 16V de fabricație americană.

***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: