12 aprilie, 2022

O serie de progrese s-au înregistrat luni în ceea ce privește ajutorul militar pe care UE îl acordă Ucrainei. Miniștrii de externe au aprobat cererea lui Josep Borrell de a aloca Kiev o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro din Facilitatea europeană pentru pace.

Separat, țările neutre vor putea contribui la achiziția de materiale militare neletatale, iar anumite state membre trimit Ucrainei propriile arme.

Aproape 30 de zile au trecut de la primul apel al președintelui Volodimir Zelenski de a furniza armatei sale avioane de vânătoare de producție sovietică deținute de statele fost comuniste membre ale UE. Slovacia ar putea să fie prima care realizează un asemenea transfer.


Premierul Eduard Heger a declarat Politico că guvernul slovac discută cu cel ucrainean despre furnizarea de avioane de vânătoare MiG 29, de fabricație sovietică. Slovacia are în serviciu 11 avioane de vânătoare MiG 29. Guvernul a comandat deja 14 avioane multirol F 16V de fabricație americană.

În plus, discuțiile vizează și livrarea de armament greu, obuziere autopropulsate Zuzana, de fabricație slovacă.

Bratislava a trimis deja Kiev un sistem S-300 de apărare antiaeriană. Livrarea a fost facilitată de decizia SUA de a amplasa în Slovacia un sistem de rachete Patriot.

Polonia a fost prima țară care s-a oferit să trimită Ucrainei avioanele de fabricație sovietică pe care le deține, discutând cu SUA înlocuirea MiG-urilor pe care urma să le doneze Ucrainei cu avioane F-22 și F-35. Transferul nu s-a concretizat.

Probleme la Berlin


Ministrul german de externe Annalena Baerbock, aflată în Luxemburg, a îndemnat țările occidentale să furnizeze Ucrainei „arme grele”. Oficialul german a lansat și o critică voalată la adresa cancelarului Olaf Scholz, care a amânat o livrare de tancuri de producție germană către Kiev.

„Acum nu este momentul pentru scuze, acum este timpul pentru creativitate și pragmatism”, a spus Annalena Baerbock. Olaf Scholz a ocolit luni seara întrebările care vizau remarcile ministrului său de externe.

Șeful companiei Rheinmetall, Armin Papperger, anunța în Handelsblatt că poate livra 50 de tancuri Leopard I în Ucraina. Tancurile Leopard I sunt vechi de câteva decenii, dar sunt foarte puternice și versatile.

Armin Papperger declara că cele 50 de tancuri ar putea fi pregătite și livrate în 6 săptămâni. Cancelarul Olaf Scholz a evitat răspunsul atunci când a fost întrebat dacă va permite această livrare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: