16 noiembrie, 2024

Rusia a informat Austria, vineri, că va suspenda livrările de gaz prin Ucraina sâmbătă, o decizie care semnalează sfârșitul iminent al fluxurilor de gaz ale Moscovei către Europa, potrivit Reuters.

Cea mai veche rută de export de gaz a Rusiei către Europa, o conductă care datează din perioada sovietică și traversează Ucraina, urmează să fie închisă la sfârșitul acestui an.

Ucraina a declarat că nu va prelungi acordul de tranzit cu Gazprom, compania de stat rusă, pentru a priva Rusia de profiturile pe care Kievul susține că Moscova le folosește pentru a finanța războiul împotriva sa.


Suspendarea livrărilor de gaz către Austria de către Moscova, principalul destinatar al gazului prin Ucraina, înseamnă că Rusia va furniza acum cantități semnificative de gaz doar Ungariei și Slovaciei, în cazul Ungariei printr-o conductă care trece în mare parte prin Turcia. În contrast, înainte de invazia Ucrainei de către Moscova în 2022, Rusia asigura 40% din necesarul de gaz al Uniunii Europene.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că notificarea Gazprom privind oprirea livrărilor era de mult așteptată, iar Austria s-a pregătit în consecință.

„Nicio casă nu va rămâne fără căldură… facilitățile de stocare a gazului sunt suficient de pline”, le-a declarat el reporterilor.

Energia ca armă

Ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, scriind pe platforma X, a declarat că acțiunea Rusiei arată că aceasta „folosește din nou energia ca pe o armă”. Cu toate acestea, a spus el, Austria va găsi o modalitate de a asigura securitatea energetică și „de a respinge șantajul”.


„Epoca în care Europa depindea de gazul rusesc s-a încheiat”, a spus el. „Este timpul să tăiem complet profiturile din energia rusească – și finanțarea războiului.”

OMV, cel mai mare furnizor de energie din Austria, a declarat că se pregătește pentru întreruperea livrărilor de gaz rusesc și că poate asigura gaz clienților săi prin importuri din Germania, Italia și Olanda.

Într-o notificare publicată pe platforma central-europeană a hub-ului de gaz, OMV a confirmat că Gazprom a informat-o că livrările vor fi oprite sâmbătă.

Prețurile europene și globale ale gazului au crescut brusc după scăderea livrărilor prin conductele rusești în 2022, dar unele țări europene au găsit surse alternative, inclusiv gaz natural lichefiat din Statele Unite. SUA au devenit cel mai mare producător de gaz din lume și se așteaptă să își extindă producția.

Austria a fost una dintre primele țări din Europa de Vest care a cumpărat gaz rusesc, semnând un contract cu Uniunea Sovietică în 1968, cu câteva luni înainte de invazia sovietică a Cehoslovaciei. Germania, de asemenea, depindea masiv de gazul rusesc înainte de război, dar livrările au încetat după ce conductele Nord Stream de sub Marea Baltică au fost aruncate în aer în 2022.

Vladimir Putin i-ar fi propus lui Olaf Scholz încheierea unui nou acord energetic

Notificarea Rusiei privind oprirea livrărilor de gaz către Austria a coincis cu prima conversație telefonică dintre președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz din decembrie 2022. Kremlinul a declarat că Rusia este dispusă să analizeze acorduri energetice dacă Berlinul este interesat.

„S-a subliniat că Rusia a respectat întotdeauna strict obligațiile sale din domeniul energetic și este pregătită pentru o cooperare reciproc avantajoasă dacă partea germană manifestă interes în acest sens”, a spus Kremlinul.

În 2023, Rusia a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina, aproximativ 8% din vârful fluxurilor de gaz rusesc către Europa prin diverse rute în 2018-2019, potrivit datelor compilate de Reuters.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie, în 2023, ruta de tranzit prin Ucraina a acoperit 65% din cererea de gaz a Austriei și a vecinilor săi estici, Ungaria și Slovacia. Ucraina a declarat că nu intenționează să prelungească acordul de tranzit dincolo de 2025.

Ungaria nu mai primește cantități mari de gaz prin Ucraina și importă volume prin conductele TurkStream, care traversează Marea Neagră. Slovacia încă primește gaz rusesc prin Ucraina.

Rusia își flexează mușchii, pe măsură ce presiunea unui armistițiu în Ucraina crește

Decizia Gazprom arată că Rusia își flexează mușchii în fața Occidentului, pe măsură ce presiunea pentru un armistițiu în Ucraina crește, a comentat Ulrich Schmid, profesor de studii est-europene la Universitatea din St. Gallen. Rusia probabil s-a simțit încurajată după ce Donald Trump a câștigat președinția SUA luna aceasta, promițând să pună capăt rapid războiului din Ucraina, a adăugat el.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat pentru Reuters, în marja unei conferințe ONU privind clima în Azerbaidjan, că toate țările UE care primesc gaz prin ruta Ucraina au acces la alte surse de aprovizionare care pot acoperi deficitul.

„Am fost foarte clari că există surse alternative de aprovizionare disponibile și că nu este nevoie de continuarea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina către Europa”, a spus Simson.

Prețul de referință european pentru gaz a scăzut cu 0,63 euro, ajungând la 45,72 euro pe megawatt oră la închiderea tranzacțiilor.

(Citește și: ”UE are depozitele de gaze pline în proporție de 95%, dar prețurile vor crește pe perioada iernii, odată cu cererea”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: