22 octombrie, 2024

UE a înmagazinat deja gaze naturale până la 95% din capacitatea depozitelor, arată datele publicate de Gas Infrastructure Europe (GIE), după ce statele membre își atinseseră în august ținta de a stoca 90% din capacitate cu mult timp înainte de data limită, 1 noiembrie.

La mijlocul lunii august, UE își atinsese obiectivul de a umple instalațiile de stocare a gazelor la 90% din capacitate, cu 10 săptămâni înainte de termenul limită stabilit la 1 noiembrie. La fel s-a întâmplat și anul trecut, când ținta propusă de statele membre UE, de 90%, fusese atinsă la 18 august, a anunțat Comisia Europeană în urmă cu două luni.

Gradul de umplere din acest an, înainte de venirea sezonului rece, de 95% este puțin sub nivelul de anul trecut, dar peste media anilor 2017 – 2022, arată datele GIE.


Principalele economii europene, cum ar fi Germania și Italia, au capacitatea de stocare plină în proporție de peste 97%, în timp ce Austria, care este încă dependentă de livrările de gaze din Rusia, a ajuns la 94%, grad de umplere.

Cu toate acestea, cantitățile de gaze înmagazinate nu pot acoperi necesarul statelor UE pe perioada iernii, iar volumele stocate sunt puțin mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în principal din cauza scăderii livrărilor de GNL.

Pe măsură ce Europa se pregătește pentru iarnă, pe fondul incertitudinii legate de fluxurile de gaze rusești, importurile de GNL au crescut în ultimele săptămâni.

În prezent, cu majorarea numărului de nave care descarcă GNL în porturile europene, îngrijorările privind aprovizonarea ar putea dispărea, însă prețurile vor crește odată cu majorarea cererii sezoniere și a concurenței dintre Europa și Asia pentru furnizarea de GNL.


În plus, conflictul din Orientul Mijlociu și temerile ca acesta să se extindă în regiune fac să crească prețurile gazelor naturale în Europa la începutul acestei săptămâni. Astfel, contractele futures pentru gazele naturale tranzacționate în Europa crescuseră luni cu 2% la Amsterdam, prețul de referința în UE, până la 40 euro/MWh.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: