21 august, 2024

Incursiunea armatei ucrainene în regiunea Kursk a Rusiei la începutul acestei luni a zguduit piața europeană a gazelor naturale, împingând prețurile peste 40 de euro pe megawat-oră, pe fondul temerilor că livrările de gaze rusești către UE ar putea fi întreruptă. Cu toate acestea, prețurile au scăzut de atunci, iar într-o nota transmisă clienților, Goldman a spus luni că creșterea prețurilor este în mare parte „exagerată”.

Săptămâna trecută, președintele Ucrainei a susținut că trupele sale dețin controlul în orașul rusesc Sudzha, la aproximativ 10 km în interiorul teritoriului rus. În oraș se află o stație critică de pompare a gazelor care vin din exploatările din Siberia de Vest prin conducte traversând Ucraina spre Austria, Slovacia și Ungaria.

În ciuda luptelor acerbe și a controlului ucrainean asupra stației Sudzha, gigantul energetic de stat Gazprom a declarat recent că fluxurile de gaze prin Ucraina nu au fost perturbate. Operatorii de rețea din Austria și Ungaria nu au confirmat la rândul lor nicio întrerupere.


Având în vedere acest lucru, Goldman consideră că creșterea prețurilor de la 30-35 euro/MWh la nivelul de 40 euro/MWh este nerealistă în condițiile în care în cea mai mare parte tranzitul prin Ucraina nu a fost perturbat.

Iată cele trei motive principale:

  • În primul rând, deoarece gazul rusesc a continuat să circule prin Ucraina, și ne menținem opinia că aceste fluxuri se vor opri abia din 25 ianuarie, când expiră acordul existent de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina.

  • În al doilea rând, deși nu a existat nicio întrerupere a aprovizionării prin conducte, prețurile ridicate la gaze fac atractive achizițiile de GNL li cărbune ceea ce va diminua cererea de gaze va scădea.

  • În al treilea rând, chiar dacă fluxurile actuale prin Ucraina ar fi întrerupte, aceasta nu va duce la o dezechilibrare peste noapte a aprovizionării cu gaze natura a Europei. Acest lucru se datorează faptului că alți furnizori vor interveni pentru a ajuta la compensarea pierderilor de gaze, cum ar fi fluxurile mai mari din Algeria către Italia, și debite mai mari de gaze către Ungaria prin Turcia. Din 25 ianuarie, când expiră acordul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina, se așteptă ca exporturile prin conducte din către Europa Centrală/Est să crească în medie cu 16 milioane mc/zi.

În plus, privind în perspectivă, Goldman estimează că depozitele de gaze din Europa vor fi pline în proporție de 95% până la finele lunii octombrie.

Austria, Ungaria și Slovacia încă mai importă gaze prin conducta rusească. Amenințarea care se profilează este dacă războiul persistă și Moscova va folosi gazele ca pe o armă în plină iarnă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: