23 ianuarie, 2022

În cazul în care Rusia atacă Ucraina, UE va răspunde ”rapid și dur”, dar sectorul gazelor trebuie scutit de sancțiuni, afirmă ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg (foto).

Într-un interviu publicat sâmbătă de Die Presse. sub titlul ”Crește importanța neutralității”, Alexander Schallenberg spune că nici livrările de gaz rusesc către Europa și nici conducta Nord Stream 2 nu trebuie să fie vizate de sancțiuni europene.

Considerațiile ministrului austriac de Externe apar în ziua în care Comisarul european pentru Energie a anunțat că UE discută cu partnerii săi soluții pentru livrări sporite de gaze din surse alternative Rusiei.


În interviul acordat Die Presse, ministrul Schallenberg afirmă: ” Noi, în Europa, suntem într-o anume măsură dependenţi de energia din Rusia și nu vom putea să schimbăm acest lucru peste noapte, dacă vrem căldură şi electricitate”.

Ca argument pentru exceptarea de la sancțiuni a Nord Stream 2, oficialul austriac afirmă că acest proiect nu este încă funcţional, prin urmare ”acest gazoduct nu ar putea fi folosit ca ameninţare”.

Ministrul a subliniat totuşi că se lucrează intens la pregătirea de sancţiuni economice şi financiare ale Uniunii Europene în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina. „Va exista un răspuns clar, fără echivoc şi rapid în cazul unei escaladări”, a spus Schallenberg.

Austria are în mod tradiţional relaţii bune cu Rusia, atât la nivel de state și guverne, cât și la nivel privat. În 2018, președintele Vladimir Putin a participat la nunta ministrului de Externe de la acea dată, Karin Kneissl, nuntă la care a participat și fostul cancelar Sebastian Kurz.


Unul dintre motivele principale îl reprezintă energia, în contextul în care compania austriacă de petrol şi gaze OMV este unul dintre investitorii de la Nord Stream 2.

Statele membre UE achiziționează aproximativ 40% din cantitatea necesară de gaze naturale din Rusia, iar cea mai mare parte trece prin Ucraina.

Orice întrerupere a livrărilor de gaze ale Rusiei către Europa ar exacerba o criză energetică cauzată de lipsa combustibilului.

Preţurile record ale energiei au crescut la niveluri istorice facturile pentru consumatori, precum şi costurile companiilor, şi au stârnit proteste în unele ţări.

În acest context, Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creştere a livrărilor gaze către blocul comunitar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: