marți

31 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 iunie, 2022

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, de la Ankara, că Ucrainei îi revine să rezolve problema reluării transporturilor de cereale prin deminarea porturilor și a rutelor comerciale din Marea Neagră, transmite Reuters.

În opinia sa, Rusiei nu îi revine nicio altă responsabilitate, deoarece Kremlinul și-a asumat deja toate angajamentele necesare deblocării acestei situații.

„Declarăm zilnic că suntem gata să garantăm siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene și se îndreaptă către golf (Bosfor, n.r.), suntem gata să facem asta în cooperare cu colegii noștri turci”, a spus Serghei Lavrov, după discuții cu omologul său turc.


„Pentru a rezolva problema, singurul lucru necesar este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminarea traseelor, fie prin delimitarea coridoarelor sigure, nu mai este nevoie de nimic”, a adăugat oficialul rus.

Deminarea Mării Negre ar putea dura 2-3 luni

De cealaltă parte, oficialii ucraineni susțin că deminarea Mării Negre ar putea dura cel puțin două-trei luni, dar și că marinele României și Turciei ar trebui să sprijine acest efort, reiese din declarațiile făcute de Sergio Ivașcenko, directorul sindicatului ucrainean al comercianților de cereale UGA.

Turcia, care negociază cu Rusia pentru asigurarea unei rute sigure pentru exporturile de cereale din porturile maritime ucrainene, nu este suficient de puternică pentru a acționa ca garant, a mai declarat Ivașcenko, citat de Reuters.

„Turcia, în calitate de garant, nu are suficientă forță în Marea Neagră pentru a garanta siguranța mărfurilor”, a spus Ivașcenko, adăugând că nu au loc discuții cu privire la eventuale reduceri de prețuri pentru cerealele exportate prin Marea Neagră.


Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale. Țările occidentale au acuzat Rusia că creează riscul de foamete la nivel global prin blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: