vineri

24 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 mai, 2022

Turcia negociază cu Rusia și Ucraina deschiderea unui coridor prin Bosfor pentru exporturile de cereale din Ucraina, a declarat joi un înalt oficial turc pentru Reuters.

Porturile Ucrainei de la Marea Neagră au fost blocate de când Rusia a invadat țara în februarie și peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri acolo.

Rusia și Ucraina realizează aproape o treime din exporturile globale cu grâu, iar lipsa livrărilor din Ucraina alimentează o criză alimentară globală tot mai acută.


„Turcia negociază atât cu Rusia, cât și cu Ucraina pentru exportul de cereale din Ucraina”, a spus oficialul, solicitând să rămână anonim, deoarece discuțiile sunt confidențiale.

Viceministrul rus de externe Andrei Rudenko a declarat miercuri că Moscova este pregătită să accepte deschiderea unui coridor pentru navele care transportă alimente în schimbul ridicării unor sancțiuni occidentale.

Turcia este vecină cu Ucraina și Rusia la Marea Neagră și are relații bune cu ambele, chiar dacă a condamnat invazia.

Alte două persoane familiarizate cu discuțiile de la nivel înalt au confirmat că Turcia este dispusă să ajute la protejarea transporturilor de cereale ucrainene. În ciuda faptului că este membru NATO, Turcia a fost văzută ca fiind mai „neutră” de către Rusia decât alți membri occidentali ai alianței.


„Turcia este pregătită să contribuie la un fel de monitorizare a acestor exporturi de la Odesa prin Marea Neagră, deoarece Turcia este în mod tradițional foarte puternică în Marea Neagră și sunt gata să ajute”, a declarat miercuri un înalt diplomat european, tot sub condiția anonimatului.

Turcia are deja două fregate, două submarine și o jumătate de duzină de nave de patrulare și atac rapid în Marea Neagră. Multe altele ar putea fi convocate rapid pentru o astfel de misiune, a declarat Yoruk Isik, șeful consultanței Bosphorus Observer din Istanbul.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: